Ferrit nedir ?

Extremee

Paylaşımcı üye
Katılım
27 Tem 2012
Mesajlar
106
Puanları
101
Merhaba Kontrolkalemi üyeleri,

smd dirence benzeyen "ferrit" ismi doğru mu bilmiyorum . bana söyleyen böyle söyledi

Bu ferritler ne işe yarar ? temel düzeyde bilgi verirseniz seviniri.
 
https://www.google.com.tr/search?q=...fMtAaWn4CYAQ&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=1366&bih=642

Yukarda verdiğim link smd ferritleri göstermektedir. Sanırım bahsettikleriniz onlara benziyor. İngilizcede de smd ferrite diye geçer. Ferrit nüveler yüksek frekans da yüksek manyetik akı geçirgenliği gösterdiği için yüksek frekans devrelerinde kullanılır. Filtre bobinlerinde, transformatör nüvelerinde sıkça kullanılmaktadır.
 
aynen sölediğiniz gibi bundan bahsediyorum.Bir işe başladım ve bu smd ferritlerde işin içinde.
Bu smd ferritte ile ilgili biraz daha bilgi verirmisin.
 
Ben hiç smd malzeme ile çalışmadım fakat verdiğim vereceğim bilgiler genel ferritler ile ilgilidir. Yani çok büyük bi olasılıkla smd ferritleri de kapsayacaktır. Ferritler ile ilgili konuşacaksak o zaman çekirdek kayıplarının iki sebebi olan hysteresis döngüsü ve eddy akımlarının ne olduğunu anlatmak gerekir.
2.jpg
Yukardaki grafik herhangi bi nüvedeki hysteresis döngüsünü göstermektir. İlk olarak nüvede akı oluştuğu zaman manyetik akı yoğunluğu B, X noktasından Bs noktasına çıkacaktır. Akı azaldığı zaman aşağıya doğru giden oku takip ederek -Bs noktasına ulaşacaktır. Akı artığı zaman ise yukarıya doğru çıkan oku takip ederek Bs ye ulaşacaktır. Döngü böyle devam edecektir. Hysteresis kayıplarıda bu iki grafiğin arasında kalan alan kadardır. Yani bu alan ne kadar fazla olursa hysteresis kayıpları da o kadar fazla olacaktır. Tam olarak nedeni ise şöle; ferritlerin yada herhangi bi nüvenin yapılmış olduğu metallerde (demir, nikel, kobalt ve bazı alaşımlar) manyetik akıyı yönünü gösteren alanlar vardır. Bu alanlar küçük birer mıknatıs gibi davranır. Eğer nüvenin içinde akı dolaşmazsa bu alanlar farklı yönü gösterecek şekilde hizalanır. Akı varlığında ise bu alanlar manyetik akıyı aynı yönde gösterecek şekilde hizalanır.
3.jpg
Manyetik akı Bs den -Bs ye yada -Bs den Bs ye her geçişinde bu alanlar sürekli farklı yönleri gösterecek şekilde hizalanır. İşte bu hizalama sırasında bu döngüdeki kayıplar oluşur. Buna hysteresis kayıpları denir.İkincisi ise eddy akım kayıplarıdır. Nüveye AC şekilde manyetik akı verilirse nüvenin sarımlarında voltaj indüklenir. Fakat bu akı aynı zamanda nüvenin içinde küçük voltajlarda indükler. İşte bu voltajlar nüvenin içinde akımın dolaşmasını sağlayarak nüvede ısıya sebebiyet veren kayıplar oluşturur. İki çeşit eddy akımı vardır. Birincisi Ia olan yani nüvenin her bir kesitinin içinde oluşan ve dolaşan akımdır. O kesitin genişlik kalınlık ve hacimsel direncine bağlıdır. İkincisi ise Ib olan yani tüm kesitin içinden geçen ve ana manyetik akının oluşturduğu akımdır. Bu da yine kesitlerin genişliği , yüksekliği, sayısı ve kesitler arası yalıtıma bağlıdır. İşte eddy akımlarını azaltmak için nüveler kimi zaman ince kesitler halinde yapılmaktadır.
Adsız.jpg
Ferrit nüveler ise yüksek frekansta kullanılmasının sebebi yüksek frekansta yüksek geçirgenlik ve düşük elektriksel iletim gösterdiği için kullanılmaktadır. Elektriğe karşı düşük iletkenlik göstermesinin artı tarafı ise eddy akımlarının oluşmasınıda azaltıyor olmasıdır. İki tane ferrit türü vardır soft ferrite ve hard ferrite. Hard yani sert olanlar ferrit mıknatıs yapımında kullanılır. Bunların manyetik akı yönü kolay kolay değişmezler bunun için mıknatıs yapımında kullanılır ki, mıknatıs, mıknatıs özelliğini uzun süre korusun. Fakat özellik darbe ve ısı yoluyla kaybolmaktadır. İkincisi ise soft ferrite yani yumuşak ferritlerdir. Bunlar nüve yapımında kullanılır. Sebebi ise manyetik akı yön değişimlerine karşı düşük kayıp göstermeleridir. Bu da daha düşük hysteresis kaybı demektir. Soft olanlar mangenez çinko ferritler ve nikel çinko ferrit olmak üzere ikiye ayrılır. Farkı ise mangenez olanlar yüksek geçirgenliğe sahipken ve daha yüksek frekansta kullanılmaya müsaitken, çinko olanlar yüksek elektriksel dirence sahip olup eddy akımından oluşan kayıpları daha aza indirmektedir.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,349
Mesajlar
925,606
Kullanıcılar
451,820
Son üye
husrev53

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst