Faz koruma rölesi termik röle ilişkisi

kenan_37

Üye
Katılım
8 Kas 2012
Mesajlar
276
Puanları
1
Konum
kastamonu
merhaba arkadaşlar.faz koruma rölesi ve termik rölenin koruyucu eleman olduğu bir motor devresinde.faz koruma rölesinden kontaktörün bobin ucuna bağlanan ucu termik rölenin normalde kapalı ucundan geçirip kontaktörün bobin ucuna bağladığımızda koruma yapmış olurmuyuz
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
termik rölenin olduğu bir devrede motor koruma şalterine gerek varmıdır
motor kontaktörünün kontaklarının bir tanesi geçirmediğinde veya faz koruma rölesine 3 faz geldiği halde devamında meydana gelen bir sorun olduğunda faz koruma rölesi ve termik nasıl davranır.
sami bey
 
Son düzenleme:
Faz koruma rölesi fazları denetler. Fazlar geliyor mu gelmiyor mu. Sorası doğru mu değil mi. Dönüş yönü önemli olan uygulamalarda (örneğim seyyar çalışan makinelerde bir yerden bir yere taşınması durumunda gittiği yerdeki fazlar ters bağlanmış olabilir bunu önlemek için kumanda devresinde faz sırası veya koruma rölesi kullanıyorlar. Faz yönleri değiştiğinde makineyi çalıştıramıyorsun. Mecburen faz yönlerine müdahale etmek zorunda kalıyorsun.
 
Termik röle faz eksikliğinde koruma yapar.

Termik röle kullanıyorsanız yüke uygun bi otomatik sigorta mutlaka kullanmaniz gerekir. Cunku kisa devre koruması için manyetik açma şart.

Motor koruma şalteri (TMŞ) kullanıyorsanız, otomatik sigorta ve termik röle kullanmanıza gerek yok. (Tabi çok özel şartlarda farklı uygulamalar yapılabilir)
 
termik rölenin olduğu bir devrede motor koruma şalterine gerek varmıdır
motor kontaktörünün kontaklarının bir tanesi geçirmediğinde veya faz koruma rölesine 3 faz geldiği halde devamında meydana gelen bir sorun olduğunda faz koruma rölesi ve termik nasıl davranır.

Faz Koruma, Termik röle, Motor Koruma Şalteri hepsi birbirinden farklıdır.

Faz Koruma: Motoru eksik faza veya ters dönmeye karşı korumak için kullanılır. Motorun ters dönmesi sonucu makinaya veya operatöre zarar vermesi önlenir.

Termik Röle: Faz eksikliği veya herhangi bir sebepten aşırı akım ve bunun sonucu ısıya bağlı koruma yapar. Beraberinde sigorta kullanılması gerekir, çünkü kısa devre akımlarına karşı hızlı cevap veremezler.

TMŞ(Termik Manyetik Şalter) MKŞ (Motor Koruma Şalteri): Termik röle ile sigortanın birleşimi gibi düşünebilrsiniz. MKŞ varsa termik röle ve sigortaya gerek kalmaz, ama ters dönmeye karşı faz koruma ile birlikte kullanılmalıdır. (Bazen ters dönmenin makinaya veya operatöre zararı yoksa kullanmayanlarda olabilir ama ekstra güvenlik açısından kullanılması yerinde olur.)
 
termik röleler güç kontakları üzerinden geçen akımdaki artışlara paralel olarak oluşan ısı artışlarını algılayarak çalışan cihazlardır diyebilirmiyiz
 

Forum istatistikleri

Konular
127,959
Mesajlar
913,914
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst