fırçasız motor sürücüde mosfet ısınma sorunu

cenko

Üye
Katılım
8 May 2009
Mesajlar
56
Puanları
1
Yaş
34
Selam beyler hepinize hayırlı günler üniversitemizde yapmış bulunduğumuz fırçasız dc. Motorun, sürücü kısmında takılıp kaldık
yardımlarınızı bekliyoruz

sorun şu ki devre çalışıyor motor dönüyor yalnız motora verilen gerilimi 20 volt yapınca devreden 6 amper (toplam akım) akmaya başlıyor ve sürücü devresinde bulunan üstteki mosfetler (+'ya bağlanan)da ısınma oluyor bunun sebebide d-s arası tam iletim geçemiyor ve üzerinde gerilim düşürerek enerji mosfetin üzerinde harcanıyor aşağı taraftaki mosfetlerde bir sorun yok ve tam anahtarlama yapıyor ,kullanılan mosfetler ırfz44n

not:sürücü 2101 dir ve gate uygulanan gerilim seviyesi 15v tur
takılıp kaldık yardımlarınızı bekliyoruz şimdiden cevaplarınız için teşekkürler...
 
mosfet-isinma-sorunu.png
 
Üstteki MOSFET'leri iyi süremiyor olabilirsiniz. Motor Çıkış gerilimini arttırdığınızda osiloskop'la MOSFET'te nekadar gerilim düştüğüne (VDS) ölçün.

2. MOSFET'ler soğutucuya iyi bağlanmamış yada araya ısı iletici silikon konulmamış olabilir.

3. Motor fazla endüktif olduğundan MOSFET'ten motor akımı geçiyor olabilir. Mosfet'in içindeki ters paralel diyot ısınıyor olabilir. MOSFET'e paralel hızlı diyot bağlanabilir.

4. Bütün bunlar için osiloskop'la ölçüm yapmak gerekir. MOSFET giriş( VGS )sinyallleri, Mosfet çıkış gerilim düşümü (VDS) Mosfet akımı (IDS) ve motor akımı vs.. ölçülerek kontrol edilmelidir. Bu ölçümler motor çıkış gerilimi düşükken ve yüksek iken tekrarlanmalıdır.
 
İLHAN YAKAY kardeşime cevapları için teşekkür ediyorum
mosfetlere harici ters paralel hızlı 4 amperlik diyotları var sorun şu mosfetin GATE ucuna 15v luk pals geliyor mosfet anahtarlama yapıyor ve Drain-Source arası 4 ila 5 volt gerilim gözüküyor osilaskopta bu kısım sadece (+) ya bağlanmış mosfetler için geçerli (-)ye bağlana mosfetlerde sorun yok
 
sizin uygulamanızda Mosfet'lerin push-pull sürülüyor. Üstteki mosfetler için harici besleme gerilimi gerekiyor. Yani eğer besleme geriliminiz +15V ise gate geriliminin 15+15=30V olması gerekir. Mosfet ancak bu durumda iletime geçer. Eğer mosfet'i tam olarak iletime sokabilseydiniz uçlarında iletime girerken +0.1V, ters yönde akım geçerken -0.2V görecektiniz. VDS geriliminin bu kadar yüksek olması tam sürülemediğini gösteriyor.

Alttaki mosfet'lerin VDS gerilimleri ile aynı olacak şekilde sürmeniz gerekiyor.

Sürücü entegresinin üstteki transistörleri sürmek için nasıl bir besleme bağlantısı olduğunu kontrol etmeniz gerekiyor.

Üstteki mosfetleri süren entegreleri beslemek için DC/DC çevirici kullanabilirsiniz. örneğin 15VDC/15VDC 2W çevirici meanwell /türkiye temsilcisinde satılıyor.
 
kullanılan mosfetler ırfz44n

Irfz44 yerine irf540 deneyin, bir de, ir2101 için bootstrap kapasitörünü ne değerde kullandınız? Gate dirençlerinizin değeri nedir? Şemanızı eklerseniz yardımcı olmak daha kolay olur.

Üstteki mosfetler için harici besleme gerilimi gerekiyor. Yani eğer besleme geriliminiz +15V ise gate geriliminin 15+15=30V olması gerekir. Mosfet ancak bu durumda iletime geçer.

Ir2101 bu amaçla kullanılıyor zaten.
 
cevap alrınız için teşekkür ederim hemen yanlışları düzeltmeye çalışacağım sayın TYILDIZAK ve sayın İLHAN YAKAY kardeşime teşekkür ederim.bootstrap kapasitörü 100nf gate giden direnç ise 100 ohm ve 2101 mosfet sürücüsü voltaj katlaması yapabilir mi?
 
Son düzenleme:
birde sayın İLHAN YAKAY' küçük bir sorum olacak alt taraftaki mosfetler için VDS gerilimi ile aynı olacak bu ne demek ; mesela ben sürücü beslemesi 30 voltta besliyorum ve sürücü devresindeki yukarı kattaki (yani + ya bağlanan) mosfetlerde gate anahtarlama gerilimi 30+15=45 volt olacak bu durumda aşağı kattaki (source'si (-) ye bağlanan) mosfetlerin gate anahtarlama voltajı 15 volt mu? olacak bunu cevaplarsanız çok sevinirim şimdiden teşekkürler...
 
Kullanmış olduğunuz IR2101 entegresi bu işi sağlıyor. Üstteki mosfet'ler için besleme geriliminden daha fazla gerilim olmasını sağlıyor.

Bootstrap kondansatörü denilen kondansatör besleme geriliminden daha fazla bir gerilim elde edilmesini sağlıyor. Bu kondansatörün değeri ve tipi de önemli. Yüksek frekanslarda çalışabilmesi gerekiyor. Bu kondansatörler uçlarındaki gerilimi osiloskopla kontrol etmeniz gerekiyor.
1-Altaki mosfet iletime geçtiğinde üstteki IR2101'in bootstrap kondansatörleri şarj olur.
2- Alttaki mosfet kesime geçtiğinde üstteki iletime geçmek istedğinde bootstrap kondansatöründeki gerilim üstteki mosfet'in G-S'üne aktarılır.
3- Aktarılan bu gerilimin VGS'yi iletime sokacak kadar yeterli olması gerekir.
4- Eğer üstteki mosfet'in VGS gerilimi yetersizse bootstrap kondansatörlerini-gerilimlerini kontrol edebilirsiniz.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,767
Kullanıcılar
449,979
Son üye
schule48

Yeni konular

Geri
Üst