Enkoder ile ölçtüğüm boru farklı boylarda çıkıyor.

aybulus

Üye
Katılım
21 Ara 2006
Mesajlar
66
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar merhaba.Elimizde boru kesme makinası var ve boru boyu bir enkoderle ölçülüyor.Enkoder ise sew marka sürücüye giriyor.Yaklaşık 16 metre uzunluk ölçüyor.Ancak çeşitli sebeplerden doları boru boyları 50 mm ye varan hatalarla kesiliyor.Bu da benim sınırlarımın dışında kalıyor.10 mm lere indirmem gerekiyor.Sorun mekaniksel olabilir veya boru yağlı geldiğinde kaçırma olabilir.

1-İkinci enkoderi bağlarsam ve bunların ortalamasını alırsam kazancım olabilir mi?
2-Elektronik kısımda ne gibi değişiklikler yapabilirim?
3-Alternatif ölçme teknikleri önerebilir misiniz?,(ölçülen boru 4.76mm çapında)
4-2.Enkoderi bağlarsam PLC ye girmek zorundayım onun için haricen neler almam gerekir.
Not:Enkoder direk sew sürücüye giriyor.Belli değere gelince PLC ile kesme işlemi yapılıyor.
İyi çalışmalar...
 
encoderın boyu olcerken nasıl bır yontem kullandınız resım eklersenız sevınırım ama temasla olcuyorsa tekerlegın capını kucultmen sorunu cozebılır ayrıca baglantıları ıyı sıkılı olmalı ayrıca blendajlı kablo olmalı
 
Enkoderin sayması için borunun üzerinde yürüdüğü tekerlek sanırım kaçırma yapıyor.Bunun için tekerleğe ağırlık bağlayabilir yada tekerleği tırtıl dişli demir tekerlek(ısıl işlemden geçirilmiş) yada vurkalon lastik tipinde bir tekerlekle değiştirebilirsiniz.
Birde enkoderin bağlı olduğu tekerleğin çapı makina ilk geldiği zamandan beri aynımı:?Herhagi bir sebeble enkoderin bağlı olduğu borunun üzerinde yürüyen tekerleğin çapının değişmeside malzeme boyunun hatalı ölçülmesinde en büyük etkendir.
 
Boyu ölçerken borunun altında ve üstünde 2 adet tekerlek mevcut üstteki tekerlek enkodere bağlı.enkodere bağlı olan tekerlek sırtı tırtıklı bir malzeme.Ama dediğim gibi boru yağlı gelince ya da biraz bükük gelince kaçırma yapıyor.Tekerleklerin yenilenmesini sağladım bakalım nasıl sonuç alacağız.Fakat yine kaçırma olursa 2. enkoderi bağlayıp(farklı bir yerden) 2 enkoderde istenen değere geldiyse kestirme yaptırıcam böylece hata payını düşürmüş olurum ne dersiniz?
 
sımdı ıkıncı encoderı baska yere koyarım derken bence baglama sansın varsa bu sıstemı suren motor yada reduktorun mılıne bagla derım buradan aldıgım sınyal daha net olabılır dıye dusunuyorum
 
sımdı ıkıncı encoderı baska yere koyarım derken bence baglama sansın varsa bu sıstemı suren motor yada reduktorun mılıne bagla derım buradan aldıgım sınyal daha net olabılır dıye dusunuyorum

Sayın gezer77
böyle bir durumda da hattan malzeme akışı olmadığı zamanda yani boru geçmeyip sadece ayar için çalıştırıldığında da enkoder okuma yapıp testere sistemini hareket ettirecektir.Testere sistemi için buna bağlı olarak extra bir start konulursa sizin çözümünüz daha uygundur.sadece eklemek istedim.

Malzemeye alttan ve üstten basan iki tekerlekten bahsetmişiniz.Biz daha önce bu uygulamada şöyle bir çözüm bulmuştuk.Eğer malzeme paslanmasın diye yağlanıyorsa ve bundan dolayı yağ geliyorsa bu yağlama işlemi enkoder tekerleğinin bastığı alandan sonraya konulmalıdır.Borunu yağlı gelmesi istemdışı bir durumdan kaynaklanıyor ise enkoder tekerleğine gelmeden önceki alana bir keçe konularak yağsız gelmesi sağlanabilir.

Yeni yaptırmış olduğunuz enkoderin tekerlek çapı daha önceki orjinal tekerlek çapı ile aynı olmalı sanırım bunu atlamamışınızdır.
 
Yener74 arakdaşın dediği gibi boru kopması sıkışması gibi durumlarda problem olabilir.Borunun yağı borunun kendisinden geliyor enkoderin ön tarafına keçe konulabilir biraz kurcalıyım orayı.Ayrıca borunun biraz yamuk gelmesi borunun üstteki tekerleği biraz zıplatmasına neden olabiliyor(tahminimce).

Peki böle değişik sistemler mevcut değil midir ki?borunun etrafını saran bir sistem ve içinden geçen borunun uzunluğunu ölçen:)Daha teknolojik laser vb...
 
sayın aybulus burada sıze onerebılecegım bır urun var opkon fırması tarafından uretılen lıneer enkoder bu encoder manyetızmaya baglı olarak olctugunden kırlenmeyle degısmıyor.dosyada bu fırmanın urunlerıyle ılgılı pdf ler mevcut bunlardan bır tanesı sıze cozum olabılır dıye dusunuyorum ben cozumlerınde opkon urunlerını kullandım elımın altında bu bılgıler vardı sız benzer bır urunu arastırabılırsınız
 

Ekli dosyalar

  • opkon.rar
    491.8 KB · Görüntüleme: 59
Son düzenleme:
Ilginize çok teşekkür ederim ürünleri inceledim firmayla da görüştüm fakat lineer manyetik enkoderler benim isstemime uymuyor daha çok asansör vs gibi uygulamalara birebir.
 
sayıb aybuluş boru yağlı olduğu için herzaman hata payı vardır. aynı problemle bende karşılaştım çözüm olarak encoderi redüktöre bağladım ve borunun geçtiği yerede bir fotosel koydum. fotosel boruyu görmediği sürece encoder bilgi gönderemez. yani boşta çalıştığı zaman testere hareket etmez ne zaman booru geçerse metre tamamlandığında testere kesim yapar. kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,767
Kullanıcılar
449,979
Son üye
schule48

Yeni konular

Geri
Üst