Endüstriyel Haberleşme Protokolleri Hakkında

xismet

Üye
Katılım
22 Ara 2010
Mesajlar
91
Puanları
1
Yaş
35
Merhaba,

Endüstriyel haberleşme protokolleri hakkında detaylı bir kaynak var mı elinizde?


ModBUS nedir? Nerelerde ve nasıl kullanılır? Kullanım örnekleri? Haberleşme sırasında ne tip kablo kullanılır? Kullanılan kablonun özelliği nedir? ModBUS alt dalları nelerdir(varsa)? Seri/Paralel Veri iletişimi? Hangi PLCler haberleştirilir?

CanBUS nedir? Nerelerde ve nasıl kullanılır? Kullanım örnekleri? Haberleşme sırasında ne tip kablo kullanılır? Kullanılan kablonun özelliği nedir? CanBUS alt dalları nelerdir(varsa)? Seri/Paralel Veri iletişimi? Hangi PLCler haberleştirilir?

FieldBUS nedir? Nerelerde ve nasıl kullanılır? Kullanım örnekleri? Haberleşme sırasında ne tip kablo kullanılır? Kullanılan kablonun özelliği nedir? FieldBUS alt dalları nelerdir (varsa)? Seri/Paralel Veri iletişimi? Hangi PLCler haberleştirilir?

InterBUS nedir? Nerelerde ve nasıl kullanılır? Kullanım örnekleri? Haberleşme sırasında ne tip kablo kullanılır? Kullanılan kablonun özelliği nedir? InterBUS alt dalları nelerdir(varsa)? Seri/Paralel Veri iletişimi? Hangi PLCler haberleştirilir?

ProfiBUS nedir? Nerelerde ve nasıl kullanılır? Kullanım örnekleri? Haberleşme sırasında ne tip kablo kullanılır? Kullanılan kablonun özelliği nedir? ProfiBUS alt dalları nelerdir(varsa)? Seri/Paralel Veri iletişimi? Hangi PLCler haberleştirilir?

RTU nedir? Endüstriyel haberleşme çeşidi midir? Yoksa PLC gibi bir programlanabilir kontrolör müdür? ModBUS RTU nedir? RTU eğer bir haberleşme çeşidiyse nerelerde ve nasıl kullanılır? Kablosuz iletişim mi yapılır sadece? Hangi PLCler haberleştirilir?

Bu soruları forumlarımızda arattım fakat çok kulaktan dolma ve çelişkili bilgiler yer almakta. Eğer bir doküman varsa elinizde veya hiç bilmeyen birine anlatır gibi anlatırsanız hem benim kafamdaki soru işaretlerinin hem de diğer ziyaretçilerimizin kafasındaki soru işaretlerinin büyük bir kısmını yok ederiz.

Teşekkürler.
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Öncelikle,

Bazı sorularına cevap verebileceğim ve bazılarını ise yönlendireceğim.

MODBUS RTU;
Nedir?---- Modicon-Bus Remote Telemetri Unit kısaltmasıdır.BauntRade,Node,Parity bağlantı özellikleri ile TarihZaman formatını paket içerisinde bulundurmayan bir protokoldür, haberleşme yöntemidir.Haberleşilecek cihazların sonlandığını anlatmak için hattın sonuna bu protokolde'de 120 ohm direnc bağlanır.
Nerelerde ve Nasıl Kullanılır?--- Kısa mesafe haberleşmede, 2 telli bağlantı ile kullanılır.
Haberleşme sırasında ne tip kablo kullanılır?--- 2 telli şilt(topraklı) kablo kullanılır.Kablonun özelliği iletkenliği iyi ve öz direncinin düşük olmasıdır.Herhangi bahsettiğim özelliklere sahip bir kablo kullanılabilir.Standart(Modicon tavsiyesidir) kullanım 0.25x2 şiltli kablodur.
ModBUS alt dalları nelerdir(varsa)?--- 2 ceşidi vardır. RTU, TCP/IP ve PLUS
Hangi PLCler haberleştirilir?--- Katalogunda Modbus protokolunu destekledıgını soyleyen tum entrumanlar ıle haberleşir.(örnek olarak tüm schneider ürünleri verile bilir.)

Modbus protokolu register yapısı 3x,3x.bit (30000) verilerden read yapar, 4x, 4x.bit (40000) verilerden write yapar.gibi gibi bu şekilde herşey anlatılamaz aslında souldukca anlatılması ve cozulmesı daha kolay oluyor.


PROFIBUS ;

Nedir?--- Process-Field-Bus kısaltmasından oluşur temel olarak modbus protolüne benzer.Daha uzun mesafelerde haberleşme yapabilir.BoundRade,Node,Parity gibi bağlanı özellikleri vardır. Modbus protokolu benzer.

Temelde 2 telli bağlantıya sahip haberleşme yöntemleri RS485 veya RS232 ile haberleşen Farklı paket yapıları olan ve farklı şeyleri anlatan protokollerdir.

Rs485 ve RS232 SES'dir Modbus,ProFibus,CanBus vs... DILDIR(ingilizce, türkçe gibi)
 
Bu kadar detaylı ve derinlemesine incelemek istiyorsanız;
ilkin OSI modelini incelemenizi ve kavramanızı şiddetle tavsiye ederim.

Sorduklarınızdan RTU hariç hepsi haberleşme standardı ve/veya protokollerinin genel isimleridir.

Örneğin CanBUS;
Hem bir haberleşme standardını, hem de protokol gruplarının(CAN2.0A, CAN2.0B, CANopen, DeviceNET vb) genel ismini temsil eder.

Hemen hemen tamamının, kendi standart ve/veya protokollerini tanımladığı bir sayfası vardır ve gerekli teknik dökümanları, güncellemeleri ve uluslararası/ulusal standartlara uyumluluklarını gösteren sertifikasyon bilgilerini içerir.
İsteyebileceğiniz en sağlam bilgiyi de kendi sitelerinde bulabilirsiniz...

İlave olarak;

Modbus Bir protokoldür ve donanım tarafını(standart) tarafını tanımlamaz. RS-485 standartını kullanır, Ekranlı(Shielded) ve büklümlü(Twisted) kablo tavsiye edilir. Topoloji konusunda sıkıntıları vardır ve yıldız(star) bağlantı gibi topolojileri desteklemez(Genellikle Hat çakışması oluşur(Bus Collision)).
Hat sonu yankıları(echo) sebebi ile Master referans alınarak en uzak iki uca sonlandırma direnci kullanılması tavsiye edilir. Haberleşme hızı, haberleşme mesafesi , kablo tipi(Haberleşme frekansına bağlı olarak empedans kaynaklı sorunlar sebebi ile önemlidir) ve hatta ki cihaz sayısına göre hesaplanmalıdır. Üreticinin tasarım özelliklerine ve teknik dökümanda ki şartlara bağlı olarak 1200 metreye kadar haberleşme imkanı mevcuttur. Daha uzak mesafeler için repeater kullanılabilir( Bus üzerinde ki register okuma ring sürelerine göre tekrarlayıcı Bus Collision a sebep olabilir)
 
Son düzenleme:
OSI katmanlarını biliyorum.

Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Başlangıç için oldukça faydalı oldu.
 
Arkadaşlar haberleşme protokolleri ile ilgili en basittten başlamak üzere (RS232, RS485'den gibi) her türlü dökümana ihtiyacım var, bi adres yol gösterene dua ederim..
 
Volkan hocam paylaşım için teşekkür ederim, çok faydalı bilgiler gerçekten.
 
ModBUS
CanBUS
InterBUS
ProfiBUS
Devicenet
AS-I Arayüzü

Bunlardan hangileri kapalı hangileri açık sistem haberleşme yapıyor?
Bunlardan hangileri tek yönlü hangileri çift yönlü veri iletimi yapıyor?
Ve son olarak bunların veri iletim hızları nelerdir?
 
Volkan Bey,
Paylasim cok yararli bilgiler iceriyor. Cok tesekkur ederim.
 
Arkadaşlar haberleşme protokolleri ile ilgili en basittten başlamak üzere (RS232, RS485'den gibi) her türlü dökümana ihtiyacım var, bi adres yol gösterene dua ederim..
yahu google amcaya rs 232 formatı dedinmi sonsuz bilgi cıkıyor.odev yazacaksan oralardan alabılırsın.yok bir cihaz üreteceksen cok basit.
mesela 1200 baud da bilgi gondereceksen bunun anlamı 1/1200=834 mıcrosanıye aralıklarla(yanı her bitin uzunlugu 834us olacak demektir)tren katarı seklinde 8 adet biti göndereceksin
bunun için bilginin en basına bilgiyi göndermeye basladıgını belirtmek için start biti,bittigini belirtmek için ise sonunada stop biti ekleyeceksin.Bazen bu stop bitinin uzunlugu 1 veya 2 bit olabilir.
bu yukarda yazdıklarım rts cts nin kullanılmadıgı drumlar için gecerlidir.
rts cts ise her iki cihazın birbirlerine data alıp vermeye hazır olup olmadıklarını bildirmek için kullanılır.hatta ring(zil) baglantı ucu ile karsı cihazı uyandırabilir veya baska bir deyisle data alıp vermeye hazır konuma gelmesini isteyebilirsiniz.
rs 485 ise bir haberlesme protokolu degil,sadece verilerin daha güvenli uzun mesafelere iletilmesi veya aynı anda birden fazla cihaza iletilmesi için (parelel baglanarak) uretilmistir.haberlesme formatı olarak yine sen kendi istedigin formatı kullanabilirsin.rs 485 de datanın hangi cihaza ait oldugu bilginin icerisine cihaz id nosu eklenerek anlasılır.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,189
Mesajlar
915,719
Kullanıcılar
449,957
Son üye
sezercakmak

Yeni konular

Geri
Üst