EMKO HMI Reçete Oluşturma

samuel

Üye
Katılım
17 Eyl 2007
Mesajlar
12
Puanları
1
Yaş
39
REÇETE TANIMLAMA
Önceden hazırlanmış program verilerini kaydedip daha sonra bu kayıtlı parametreleri çağırmak için Proop Builder Editör yazılımında reçete menüsü bulunmaktadır. Bu sayede programınızın parametrelerini her defasında tek tek girmeniz gerekmemektedir. Proop reçete editörü bunu sizin yerinize otomatik olarak yapacaktır.

Yeni bir reçete tanımlamak için Seçenekler/Reçete Editörü yolu izlenerek reçete editörü penceresi açılır.

1598257190025.png


Resim 1:Reçete Editörü


1598257202253.png



Resim 2: Reçete Editör Penceresi​

Sol tarafta bulunan pencerede tanımlamış olduğumuz reçeteler listelenmektedir.

  • Reçete Ekle: Yeni bir reçete ekler. Eklenen reçete sol taraftaki beyaz alanda listelenir.
  • Reçete Sil: Mevcut reçeteyi siler.


Seçili reçeteye öğe eklemek için sağ taraftaki ayarlar kullanılır. Reçetede olacak parametrelerin özellikleri burada tanımlanmaktadır.

Örnek olarak yeni bir reçete oluşturmak istiyoruz. Bu reçetede sıcaklık, nem ve hız parametreleri tanımlanacak. Bu durumda ilk olarak sol taraftaki pencereden reçete ekle düğmesine tıklayarak yeni bir reçete oluşturup reçetemize bir isim vermemiz gerekmektedir. Ardından sol taraftaki pencerede öğe eklemek ya da değişiklik yapmak istediğimiz reçete seçili iken sol tarafta öğe ekle butonuna tıklayarak aşağıdaki ayarları girerek yeni bir öğe ekleyebiliriz. Ya da önceden tanımlanmış olan bir öğeyi seçip ayarlarını değiştirebiliriz.

Adres: Eklenecek öğenin verisinin saklanacağı bellek adresini tanımlar.

Öğe İsmi: Eklenecek öğenin ismini tanımlar.

Veri Tipi: Tanımlanan öğenin veri tipinin tanımı yapılır.

Veri Uzunluğu: Tanımlanan öğenin veri uzunluğu tanımı yapılır.

Veri uzunluğu 1’den fazla kayıt adresi gerektiren uygulamalar içindir.

Örnek: Veri kayıt adresi $0 ve veri uzunluğu 3 tanımlanırsa. Veri $0-$1 ve $2 adreslerine kayıt edilir. Modbus okumaları için kullanılır.



REÇETE VERİ EDİTÖRÜ
Reçete editörü ile yeni bir reçete ve bu reçetede olmasını istemiş olduğumuz parametreler ve bu parametrelerin özelliklerini tanımladık.

Oluşturmuş olduğumuz reçetelerin parametrelerine Proop Builder Editör yazılımından değer vermek Reçete Veri Editörü penceresinden yapılmaktadır. Tanımlanmış olan değerler programımızı operatör paneline yüklerken otomatik olarak yüklenecektir.




PROOP BUILDER REÇETE VERİ GİRİŞİ
Editör yazılımından yeni program oluşturmak için Seçenekler/Reçete Veri Editörü yolu izlenerek Reçete Veri Editörü penceresi açılır.

1598257234293.png


Resim 3:Reçete Veri Editörü


1598257280038.png


Resim 4:Reçete Veri Editörü Penceresi​

Reçete veri editörü penceresinde reçete ismi kısmından Reçete Editörü penceresinden tanımlamış olduğumuz reçetelerden veri tanımlayacağımız reçete seçilir. Reçete seçildiğinde Reçete Editörü penceresinde tanımlamış olduğumuz programlar sütunlarda görünür. Öğe ekle butonu ile yeni öğe tanımlayıp bu öğe için verileri ekleyebiliriz.

PANEL ÜZERİNDEN REÇETE VERİ GİRİŞİ
HMI panel üzerinden reçete işlem sayfasını açmak için form sayfamıza bir buton ekleyip yazma adresini işlem yapacağımız reçete , öğe isminin LoadRecipe olarak tanımlanması gerekmektedir.

1598257322023.png


Formumuza eklediğimiz ve yazma adresini LoadRecipe olarak tanımlamış olduğumuz butona HMI panel üzerinden basıldığında aşağıdaki HMI reçete düzenleme ekranı gelecektir. Ve tanımlanmış olan reçeteler listelenecektir.

  • Load : Bu butona basıldığında listeden seçilen reçete verileri reçete editöründe tanımlamış olduğumuz hafıza adreslerine yüklenir.
  • New : Bu butona tıklandığında klavye açılacaktır. Klavyeden yeni bir program ismi girilebilir.
  • Delete : Listeden seçili olan reçeteyi siler.
  • Save: Hafıza adreslerindeki verileri listeden seçili olan reçeteye kaydeder.
  • Close : Açık reçete ekranını kapatır.

1598257351836.png

Resim 5:HMI Reçete Düzenleme Ekranı​

Reçete verilerini 2 şekilde tanımlamak mümkündür. Ekran üzerinden veri girişi için ekrana bir sayıcı ya da değer atama butonu koyup yazma adresi kısmına kaydedilecek verinin adresi tanımlanır.

Örnek olarak yukarıda hamur adında bir reçete oluşturduk. Bu hamur reçetesinde sıcaklık, nem ve süre değerleri bulunmaktadır. Sıcaklık verisi $0, nem verisi $1 ve süre verisi $2 adreslerinde bulunmaktadır. Yeni bir reçete yüklediğimizde verileri bu adreslerden kullanabiliriz. Ya da yeni bir program kaydettiğimiz zaman bu adreslerdeki veriler tanımlanan program için kaydedilecektir.

EN SON YÜKLENEN REÇETE BİLGİSİ
1598257375946.png

Ekranda enson yüklenen reçete ismini görüntülemek için ekrana DynamicText nesnesi ekleyip okuma adresi kısmına Reçeteler LatestLoaded olarak seçilmesi gerekmektedir.

REÇETE YÜKLEME
Reçete yüklemek için yukarıda bahsetmiş olduğumuz reçete düzenleme ekranını buton yazma adresine LoadRecipe olarak tanımlayabiliyorduk.

Bir butona basıldığında otomatik olarak, butona tanımlanmış olan reçete verilerinin yüklenmesi sağlanabilir.

Bunun için formumuza eklemiş olduğumuz buton nesnesinin yazma adresi kısmından cihaz adı kısmını Reçeteler. Reçete ismi kısmına yüklenecek Reçete ismi, Öğe ismi kısmına LoadRecipe ve yüklemek istediğimiz program ismini tanımlamamız gerekmektedir. Bu butona tıklandığında program verileri otomatik olarak yüklenecektir.

1598257396567.png

Resim 6:Reçete Program Yükleme​

REÇETE VERİLERİNİ OKUMA-YAZMA
Reçete verilerini okumak ve reçete veri girişi yapmak için reçete editöründe tanımlamış olduğumuz hafıza adresleri kullanılır.

1598257420948.png

1598257428567.png

Yukarıdaki örnekte Hamur reçetesi için sıcaklık nem ve simit parametreleri oluşturulmuştur. Sıcaklık $0 adresinde, Nem $1 adresinde ve süre $2 adresinde saklanmaktadır.

Yeni bir reçete kayıt edileceği zaman bu adreslerdeki değerler yeni hazırlamış olduğumuz reçeteye kayıt edilecektir. Mevcut reçete yüklendiğinde reçete verileri bu adreslere yüklenecektir. Yeni verileri programımız içinde bu adreslerden okuyup işlem yapabiliriz.
 

Ekli dosyalar

  • reçete deneme.rar
    8.4 KB · Görüntüleme: 5
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
Emkonun kendi sitesinde bolca uygulamalar var, ismail diye arkadaş var yardımcı olur.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,158
Mesajlar
915,533
Kullanıcılar
449,909
Son üye
T_K

Yeni konular

Geri
Üst