Eline, Beline, Diline Hakim Olabilmek

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,197
Puanları
3,256
Konum
BURSA
Merhaba. Hacı Bektaş Veli’ye ait olan sözü çoğu zaman duymuş, ama neden olacağı sonuçları belki hiç düşünmemiş de olabiliriz.

Bir insan eline hakim olamazsa, örneğin başka birisinin sevgilisine eli kasten değerse, bu durumu tespit edilirse sarkıntılık ve tacize girmiş, hem hukuk hem din hem toplum (kamu) açısından bir cürum işlemiştir, şahitler varsa yargı, hakim karşısında tutuklanabilir, karşı taraf tarafından linç edilme veya ölümle sonuçlanacak vahim neticeleri oluşabilir. Bu suçu işlediği iddia edilen bir şahıs (58 yaşındaki bir adam) 18-19 yaşındaki genç tarafından aşırı dövülüp darp edilerek hastanede hayatını kaybetmişti.

Bir fabrikada bir işçi, diğer işçiye şaka mahiyetinde bir eşek şakasını yapmış sonu ise hastanede sonlanıp bitmişti. Kompresör çıkışından basınçlı havayı diğer işçinin uygunsuz yerinden kısa süreyle ve şakayla vermesi, sağlık açısından sonuçları düşünülmeden yapılan bu şaka işçinin kalın bağırsaklarının yırtılıp parçalanmasına, ameliyatı gerektiren çok ciddi sağlık problemine neden olabilmişti medyadan edilen bir bilgiye göre.

Bir insan beline yani edebine, namusuna hakim olamazsa; her açıdan suç işlemiş olup hem ahlaki, hem dini, hem hukuki (kamu) açısından bir yaptırım altına girebilir. Bunları ayrı ayrı saymaya da gerek yok, zaten herkes bunların neler olduğunu çok da iyi biliyor.

Bir insan eğer diline hakim olamazsa, bu dili o insanın başına çok dertleri açabilir, hiç kimse aksini inkar edemez. Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır” sözündeki gibi tatlı bir uslüp normalde insana yapamayacağı her şeyi yaptırabilir, zor zor olmaktan, imkansız olan da imkansız olmaktan çıkabilir.

“Ulan”’ın kısaltılması olan “lan” sözcüğü, argo olan, çok hoş olmayan bir sözcüktür, kaba bir sözcüktür. Ama çok yakın arkadaş ortamında, kendi aranızdaki arkadaşlarınıza bunu söylemek, karşı tarafın arkadaşlıktaki samimiyeti, karşılıklı anlayışı ölçüsünde normal olarak karşılanabilir. Sokaktaki sıradan ve hiç tanımadığınıza bu şekilde hitabınızda ise, büyük olasılıkla bir sopayı da yiyebilirsiniz, argo (halk dili) olan bu hitabı sokakta hiç tanımadığınız bir kesim büyük çoğunlukla hoş karşılamayacaktır.

Bir sağlık çalışanı hapisten izinli çıkmış birisi tarafından darp edilip gözüne yeni dikilen korneanın darp (bu yumruk) sırasında yırtılmasıyla sürekli olan görme kaybını yaşadı. Bu sağlık görevlisi yüzüne cerrahi maskesini nizami takmadığı için önce uyarılmış, daha sonra ayni adam hastaneden çıkarken, sözde kendisine sırf ters baktığı için bu görevliyi gözünden bir yumrukla darp etmişti. Burada 2 ayrı soru akla gelebilir; ya görevli bu uyarıyı yaparken yanlış olan uslübuyla bu adamın tepkisini veya kişisel nefretini çekmiş olabilir (acı dil bu defa yılanı deliğine geri gönderdi) veya adamda hapisten yeni, izinli çıktığı için mahkum psikolojisi halen üzerinde devam ediyor olabilir) veya ilk başta sadece doğru maske kullanımıyla olan uyarıyı ters olan yanıyla anlamış olabilir.

Siz hiç tatlı diliyle insanlara sürekli hitapta bulunan birisinin dövülüp darp edildiğini duydunuz mu? Hayır, bu pek olası değildir, ama karşısından iyi veya kötü mutlaka bir cevap beklediğinde ve bu cevabı alamayan bu kişi, cevap vermeyen kişinin dilsiz olduğunu bilmediğinde veya bunu sonradan öğreninceye kadar onu bu anlarda sessiz kaldığı için pataklayabilir. Nitekim bu hadise medyada olmuş olup kayıtlara bile girmiştir. Yani bazen tatlı veya acı dilli uslüplü olmak veya hiç konuşamamak, susmak da boş yere sopa yenmesine neden olabiliyor. Karşı taraf dilsiz olanın kasten konuşmadığını geç anlamayarak veya çok geç anlayarak onu eşek sudan gelinceye kadar pataklamış olabiliyor, bir sonuç olarak.

Sosyal medyada ise; bir kimsenin yazılarında alenen küfürlü, karşı tarafı taciz edici, hakaret ve küçültücü olan mesajları, bu kimsenin yasal yollardan suçlu görülüp (bilişim suçları kapsamında kalıp) ceza almasına bir nedendir. Bu nedenle sosyal medya çok dikkatli, yani bin kere düşünülüp bir kerede bunun yazılıp mesaj veya metin olarak verilmesi gerektiği çok hassas bir sanal ortamla karşı karşıyayız. Yazdığınız ve kayıt altına alınmış tüm sözleriniz, mesajlarınız, vb. bir suç unsuru taşıyorsa yasal mahkemeler karşısında cezasız kalmayacaktır, bunu hiçbir zaman unutmamak gerekir. Nitekim sn. cumhurbaşkanımızın damadı sn. Berat Albayrak FETÖ‘ce de aranan bir kişinin, yeni doğan bebeği için küfürlü bir saldırısına sosyal medya üzerinden maruz kalmış ve bilişim suçları tarafından konumu, evi belirlenip yakalanarak cezaevine gönderilmişti.

Eline, beline ve diline hakim olan kimse, kendisini bu dünyada çok iyi kontrol altında tutabilen, saygı ve sevgi duyulan, erdemli bir kişidir. Kolay gelsin. Saygılarımla.
 
yanlış anlaşılmış sözdür

-eline beline diline hakim ol-

türkler(biz) eskiden yaşadığı vatana toprağa -el-( il ) derlerdi yani söz der ki vucudumuzun bir uzvu olan el değil, vatana topragına hakim ol.

beline derken ki kastı soyudur neslidir yani beline derken uckuru değil soyunu kastetmektedir. soyuna (nesline) hakim ol der.

dil derken söylediğimiz sözleri değil lisanımızı (yani türkçemizi hani katlettiğimiz) kastetmektedir. diline (lisanına) hakim ol der

toparlarsak -eline beline diline hakim ol- derken vatanına (eline) soyuna (beline) lisanına (diline) sahip çık(hakim ol)
der.

Manası kaideyi değiştirmez tabi. Fakat sonuçta ceza vardır yalnız öldürmek ve dahi ceza vermek için cezalandirilmaz kusuru işleyenler. Çünkü bu meshepsel bir kültürdür ve bu yasaklara uymayan kişi 'düşkün' diye tanımlanır ve işlediği suçun boyutuna gore cezası verildikten sonra, kişi topluma kazandırılmalıdır. Bu da ne kadar hosgorulu bi inanç dunyalarının oldugunun gostergesidir.


saygılarımla kusurumuz varsa af ola
 

Forum istatistikleri

Konular
127,954
Mesajlar
913,892
Kullanıcılar
449,604
Son üye
baba pero

Yeni konular

Geri
Üst