Elektronik simgeleri

Katılım
22 Eyl 2012
Mesajlar
57
Puanları
1
Yaş
63
Arkadaşlar,

OZ+ ve OZ- simgeleri ile ne kastedilmektedir. İnternette bulamadım. Yardımcı olabilir misiniz.
 
Cihaz nedir mümkünse devrenin fotosunu ekleyin
 
Sanırım servo sürücüden bahsediyorsun. Enkoder Z fazı artı ve eksi ucu.
 
p59hm.png


Sormuş bulunduğum kısaltmaların sebebi buradaki bağlantı şemasıdır. Konuyu ÖM yolu ile KAZIM UĞUR Arkadaşa danışarak kendi açımdan geliştiridim. Gösterdiği yolları takip ederek konuyu anlamaya çalıştım.

Buradaki driveri nasıl çalıştırabilirim buna kafa yoruyorum. Sonuçta işin bu kısmına dair şunları anladım :

Driverin 1 ve 13 nolu pinlerine Power Supplynin + ve - uçlarını bağlayacağım.

Bu driveri eğer pozisyonlama görevi ile kullanacaksam ; 22,23,24,25 nolu pinler ile oraya uygun bir entegre ile bir devre kuracak ve çıkışı ikiye düşürüp DIR ve STEP sinyallerine driverde ortam yaratacağım.

Eğer bu driveri hız kontrolünde kullanacaksam, kontrol kartına OZ+ ve OZ- pinlerine kuracağım başka bir entegre devresinden elde ettiğim çıkışı bağlayacağım. Ama oradaki 21 nolu pin çıkışını ne yapacağımı henüz öğrenemedim.

Şimdilik bunları öğrendiğimi zannediyorum. Buradaki SW ON pinlerinin bir kısmının kontrol kartındaki limit bölümüne gireceğini anladıysam da henüz nasılına dair bir fikrim yok.

Konuyu ÖM yoluyla sürdürebilirdim ama bencillik gibi bir durum oluşuyor, aldığım bilgilerden ilgili arkadaşların da yararlanmasını sağlamak bakımından buradan devam etmeye karar verdim.
 
p5bpb.png




Yukardaki resmin 1 den 13 kadar olan kısmının yanındaki sembollerin anlamlarını internetten bulamadım. bu konuda yardım talep ediyorum.
 
Yukardaki şemada bulunan simgeleri çözemedim ama kendimce bir çare buldum. Servo driver çıkışına 12 kumandalı dip switch koydum. Dilediğimi açıp kapatabiliyorum.

OZ+ ve OZ- kısımları, kullanmak istediğim motorun görevi ile ilgili imiş. Öğrendiğim budur. Yani motorun görevi eksen ise CW ce CCW pinlerinden yola çıkıyorum. Motorun görevi hız/speed ise OZ pinlerini kullanıyorum.

Eksen motorlarının basit kartla nasıl sürüleceğini uğraşa didine öğrendim. Artık ne AC servo motorun cinsi ne de servo driverin markasının benim açımdan önemi kalmadı. Tamagawa driverle Panasonic motoru sürdüm hız ve eksen olarak. Panasonic driverle de Tamagawa motoru sürdüm.

Kullanılacak kartta Step ve Dir komutları var ise, artık bana bağlantı sorunu yok. Karttaki Output portundan girip servo motorun hızını kontrol ederek sürebiliyorum.

Bu sitede ilk yazmaya başladığımda tek bir kablonun nereye bağlanacağına dair bir fikrim yoktu. Şimdi zararlı frekans emici devresi dahil bana gerekli olan her şeyi kendim yapabilir haldeyim.

Elimdeki 9 eksen USB kartla 9 tane servolu motoru eksenel hareket için, 7 output pininin 4 ünden de 4 tane servolu motoru hız kontrollü olarak sürebilecek durumdayım. Program yazma ve takım yolu konusunda zaten eski bilgilerin sahibiydim.

Yardımlarınız için başta Kazım arkadaş olmak üzere hepinize teşekkür ederim.

Genelde 200 Watt motorlar kullanıyorum ve gücüne şaşırmış haldeyim. Kullanılmış motor ve driver aldım, en küçük bir sorun çıkarmadılar.

Kart alımı, bağlantısı, aradaki devrelerin yapımı, servo motor-driver alımı ve adrese kadar sorunsuz teslimat konusunda ben de sizlere yardımcı olup vefa borcumu ödemek isterim.

Saygılar.
 
ileve
p5bpb.png




Yukardaki resmin 1 den 13 kadar olan kısmının yanındaki sembollerin anlamlarını internetten bulamadım. bu konuda yardım talep ediyorum.
Şekiller "optocoupler" temsil eder yani optik yalıtkan. Google dan optocoupler aratın. verici led ve alıcı foto transistörden oluşmakta. 4 ve 6 ayaklı yapıya sahip(tekli) ve entegre yapısında bulunabilir (4 adet tek gövdede gibi). 1-8 arası verici kısmı diğerleri alıcı tarafı temsil eder aldığınız veya almayı düşündünüz malzemenin datasheetini inceleyin ayaklarını görevini bilmiş tanımış olursunuz. 1-8 arası verici ledlerin en üstte yazan 4.7 ohm seri bağlanan dirençtir her birine!
 

Forum istatistikleri

Konular
128,214
Mesajlar
915,863
Kullanıcılar
449,995
Son üye
osmanguney15

Yeni konular

Geri
Üst