Elektronik devrelerde besleme girişine paralel-ters bağlı diyotlar sigortayla birlikte ne işe yarar?

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,255
Puanları
3,256
Konum
BURSA
Merhaba. Hangi türde elektronik devre kartı olursa olsun; bu cihazların besleme girişine ters-paralel bağlı hiç bir diyotu gereksiz veya fazla bir eleman olarak görüp kesinlikle havya ile eritip alarak sökmeyin. Çünkü devre yapısında DC akımda ters bağlantıda (ters polaritedeki girişle) zarar görerek bozulacak devre elemanları (transistör, entegre, vb.) bulunduğu için ters yapılan bağlantılarda bu elemanlar yanarak mutlaka zarar görecek veya kullanımda devre dışında kalacaklardır.

80'li yıllarda sıfır olarak Edirne'deki beyaz eşya mağazasından satın aldığım auto-reverse (kasedi otomatik tersine çeviren mekanizmalı) özellikli 12-14 volt Dc girişli bir araba teybi çalıştığım şantiyedeki kamyonette hatalı olarak yapılan ters bağlantıda auto-reverse özelliğini çalıştıran entegresi dumanlar çıkarıp yanarak bu özelliği tümüyle devre dışında kalmıştı. Ancak asıl araba teybi amfi devresi ters bağlantıya karşı tam korunmalı olduğundan auto-reverse şeklindeki bant bitiminde olan kendiliğinden tersine atma veya çevirme özelliği ancak üzerine manuel olarak elle butona basılarak teyp kaseti tersine çevrilip kullanılabilmişti.

Bu örnekten hareketle; 12 volt oto teybi, araç hava kompresörü, vb. elektronik cihazlarda ters-paralel diyot ve sigorta koruması birlikte işlev görerek olası ters polariteyle olan yanlış bağlantılarda ters-paralel diyot üzerinden uygulanan besleme akımının kısa devre olarak sigortanın atabilmesiyle o cihaz içinde ters bağlantılarda zarar görecek olan kısımların (entegre, transistör, vb.) bu koruyucu önlemle zarar görmesi engellenmiş olur.

Not: Yıllar sonra gelen açık bir itiraf; ben bu diyotu gereksiz görüp sökmüş ve auto-reverse özelliğini çalıştıran entegrenin yanmasına ters polaritede yapılan hatalı bir bağlantıda bu nedenle neden olmuştum. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
"Eskiden" deyince kendimi tutamıyorum.

Küçük bir ekleme:
Evet, koruma amaçlı ters diyot bağlanır, ancak daha ziyade, Transzorb bağlanırdı

Kısa süreli, voltaj sıçramalarını önler ve çok yüksek akım geçebilir mesela 200A.

TransZorb.png
 

Forum istatistikleri

Konular
129,454
Mesajlar
926,914
Kullanıcılar
452,011
Son üye
mehmetözkan1976

Yeni konular

Geri
Üst