Elektrikli Süpürge Kartı Arızası - Philips Marathon Ultimate FC9932

Bu kartta yer alan elektrolitik kondansatör ve yanan 10 ohm' luk direncin asıl fonksiyonu motoru süren triyaktan önce tam olarak nedir onu net olarak bilebilmek lazım, 10 ohm direnci yani R110'un direnç renk kodunu yanık halindeyken üzerinden direk okuyup mu yoksa tahminen mi satın aldınız? Soğutucuya bağlı triyağı ölçüp kısa devre açısından da ölçerek sağlamlığına baktınız mı? D5 diyodu sağlam mı kısa devre mi (açık devre mi ya da içten patlamış mı) onu da bir ölçün. Kolay gelsin.
 
Philips Marathon Ultimate FC9932 marka ve model elektrik süpürgemiz var. Süpürge İlk çalıştırmada normal çalışıyor. Yaklaşık 10-15 dakika çalıştıktan sonra durdurulursa tekrar çalışmıyor. Bu aşamada yeniden çalıştırmaya kalkışıldığında motor çalışmıyor ve bir süre vın vın vın diye bir ses çıkarıyor. Süpürge 20-30 dakika bekledikten sonra çalıştırılınca çalışıyor.
Süpürgenin elektronik kartı üzerinde yaptığım ölçümlerde triyakın gate bacağına bağlı olan bir diyotun arızalı olduğunu buldum. Diyot iki yönlü olarak akım geçirmiyor.
Bu diyot bulunduğum yerde bulamadım. Karşılığını da bulamadım. Aşağıda kartın ve diyotun fotoğrafı var. Bu konuda yardımlarınızı bekliyorum.

Kısaca triyak ve diyakı değiştirdim arıza giderildi. Bir parça satıcısının tavsiyesi ile BTA312 triyak yerine BT136 kullandım. Bu triyağı takarken biraz şüphelenmiştim. Çünkü orjinal triyak 12A gerilimde çalışabiliyordu. BT136 ise 4A idi. Kısaca bu triyağı taktım. Süpürge bir süre çalıştıktan sonra tüm kontroller devre dışı kaldı, süpürgenin fişini prize taktığımda çalışıyor çekince duruyordu. Kısaca BT136 yandı. Sonra değerlere göre kendim arayıp bulduğum BTA12 triyağı taktım. D8K diyak yerine de D3B tryiak taktım. Arıza giderilmiş oldu.
Arkadaşlar merhaba. Bu mesaj sayesinde 3000 tl masraf gidecek denen süpürgemi kendim yaptım. Buraya yazarak sizlere de faydalı olmak istiyorum .Benim arıza direkt olarak bta 312 triyak tan çıktı. (Bunların ne olduğunu da bilmem ben, buradan okuyarak araştırıp aldım ve kardeşim ile birlikte kendimiz değiştirdik.) Arıza çıktı derken cihazla falan ölçmedim, parçayı aldım taktım düzeldi. Ankara da elektronikçiler sitesinden bta 312 olmadığı için bta 212 aldım 65 TL, taktım ve düzeldi. Diyak D8K yazmış arkadaş, ama parçacı onu DDK diye okudu; fakat ben ona dokunmadım. Sadece triyak değişimi kafi geldi. İlgili iş yerinin telefon numarasını alıp buraya daha sonra yazarak il dışındaki arkadaşlara da faydası olsun isterim. Şayet konu açılma nedeni olan arızanız var ise BTA 312 parçası arızalıdır, hiç yorulmayın. Arkadaş ilk mesajda öyle güzel anlatmış ki arızayı, ben kendim anllatsam ancak bu kadar güzel anlatırdım. Arızanız bu ise çözüm BTA 312 değişimidir.
 

Ekli dosyalar

  • bta 312.jpeg
    bta 312.jpeg
    68.2 KB · Görüntüleme: 13

Forum istatistikleri

Konular
128,162
Mesajlar
915,577
Kullanıcılar
449,921
Son üye
TursuBidonu

Yeni konular

Geri
Üst