Elektrikli panjur motorlarını birbirinden ayırma

FakirMaker

Profesyonel Üye
Herkese Merhaba.

Oturduğum evin salonunun iki camında elektrikli panjur var ve tek bir anahtarla kontrol ediliyor. Motorların sanırım birisi daha eski ve panjurların uzunlukları aynı değil. Bu nedenle beraber hareket edemiyorlar birisi sürekli diğerinden geride kalıyor ve eşit açılıp kapanmıyorlar.

İki motoru ayrı ayrı kontol etmem gerekiyor ama yeni kablo çeksem bile duvarda anahtar için boşluk yok. Kırıp dökmek gerekiyor. Anahtardan gelen iki faz ve buattan gelen nötr önce ilk panjurun içine giriyor sonra ikinci panjura gidiyor. Basit bir elektronik devreyle panjurları sırayla çalıştırmam mümkün ama her anahtara basıldığında devrenin hangi panjuru çalıştırdığını hatılaması gerekiyor. Bunun için her çalışmada hafızasına kaydedip bir sonraki anahtar basışında bunu okuyup ona göre hangi panjura hareket vereceğine karar vermesi gerekiyor. Yani her seferinde hafızaya okuma yazma yapacak. Hafızanın bir ömrü var ve evde iki küçük çocuk var, devrenin ömrü uzun olmaz diye düşünüyorum.

Elektrikçi abilere sormak istiyorum tek anahtarla ayrı ayrı iki panjur çalıştırmanın bir yolu var mıdır?

kolay gelsin güzel insan, ustaların işine karışılmaz ama böyle bir şeyle yapmak nasıl olur acaba? hani fikir fikirdir. beyin fırtınası. görsel tamamen rastgele seçilmiştir sadece örnek
1748012158946.webp

Abi bende düşündüm böyle birşeyi ama normal kullanım şeklinden çok uzaklaşmayım herkes kullanabilsin istiyorum. Ayrıca o kumandanın benim evde kaybolma ihtimali çok yüksek, son bir sene evin içinde kaybolan ve hala bulamadığım eşyalar var :)

güzel kardeşim, eşya kaybetme konusunda uzman sayılırım. aklıma ilk o geldi. en kötüsü anahtar yerine sabitlemek gibi kafamda deli deli düşünceler dolaşıyor. (+ yedek kumandayı da bir yerlere soteleyebilirsin)
bendeki en kötüsü banka kartları ve kredi kartlarını kaybetmek, eşyalar nasıl olsa evin bir yerlerinde bana el sallıyorlardır da ben görmüyorum.

Anahtardan gelen iki faz ve buattan gelen nötr
"Birşeyler" yapılabilir.
Perde motorlarının olduğu yere ayrı bir faz (anahtar kontrolsüz) çekmek mümkün mü?
Perde Motorlarının besleme devresine erişebilir misiniz? Transformatörlü mü?
Limit Swiç varmı?

"Birşeyler" yapılabilir.
Perde motorlarının olduğu yere ayrı bir faz (anahtar kontrolsüz) çekmek mümkün mü?
Perde Motorlarının besleme devresine erişebilir misiniz? Transformatörlü mü?
Limit Swiç varmı?
Ayrı bir faz çekme olayını bende düşündüm ama sıvacı arkadaş alçının içine gömmüş. Nötr kablosu alçının içinden çıkıp geliyor. Çok zorunda kalmadığım sürece kırıp dökmek istemiyorum.

Perde motorlarının özel bir besleme devresi olduğunu sanmıyorum varsa da motorun içinde, motoru açmadan erişim mümkün görünmüyor.

Bütün problem zaten limit switch olmadığından kaynaklanıyor. En sona geldiğinde devreyi kesen bir mekanizma olsa motorların hızı hiç problem olmazdı. Şu anda birisi sona geldikten sonra diğeri yarıda oluyor. Eğer devam edersem sondaki perde de dönmeye devam edeceğinden tırnaklarını kırması çok muhtemel.

Tek hattınız olduğuna göre aşağıdaki gib bir çözüm olabilir.
En azından anahtardan perdeye kadar duvarı kırmak zorunda kalmazsınız.

Ancak motorlar için buattan faz çekmek gerekir.
OPTO_2_W.webp

Öneri için teşekkürler hocam,

Bende araştırdım ama ekstra kablo çekmeden bir çözüm bulmak imkansız.

Elektronik bi devreyle çözeceğim mecbur. Ömrü ne kadar olur bilmiyorum ama şimdilik günü kurtaralım gerisi Allah kerim

İleri - geri anahtarının arkasına iki yollu motor seçici anahtarı eklenebilir. Tabii iki motorun da ayrı ayrı kablolarına erişmek mümkünse.

Forum istatistikleri

Konular
133,383
Kullanıcılar
459,234
Son üye
Osman Dere

Yeni konular

Geri