Elektrikli panjur motorlarını birbirinden ayırma

sonoff panjur rölesi takacaksınız her panjura. Bir yere de sonoff akullı duvar anahtarı takıp kontrol edeceksiniz. Ya da duvarı kırıp kablo çekeceksiniz

En basit ve kesin çözüm ikili perde/panjur anahtarı ve kablo kanalı müsaitse ikinci bir kablo daha çekmek.
Kablo çekmek mümkün değilse tıktak kontrol devreli anahtarlar var. Bizim üniversitede vardı, tek basınca bir grup, tekrar basınca diğer grup yanıyordu. O tür bir anahtar ile kontrol bir motordan diğerine geçirilerek tekli perde/panjur açma kapama tuşu ile her iki motor ayrı ayrı kontrol edilebilir.
Akıllı wifi anahtarlar ortamda internet ister. Diğer rf433hz olanlarla daha uygun çözüm de olabilir. Alıcısı motorların yanına konumlandırılıp, anahtardaki hat ile beslenecek şekilde tesisat değiştirilmeli, anahtar kutusuna da uzaktan kumandası yine mevcut faz nötürle beslenecek şekilde revize edilmeli. Bunda ilave bir kablo gerekmez.
Bu işi yapanlar daha basit çözümler sunabilir.;)
https://www.ferpa.com.tr/visage-jaluzi-kumanda-anahtari-tek-dugmeli-beyaz-3854

tıktak kontrol devreli anahtarlar var. Bizim üniversitede vardı, tek basınca bir grup, tekrar basınca diğer grup yanıyordu
Benim tam olarak aradığım bu, iki anahtar var her biri ayrı şeklide bir panjuru kontrol etsin istiyorum. Bir basınca motorun bir kablosuna faz gitsin diğer basışta diğer kabloya gitsin. bunu biraz araştırayım

Tekrar merhaba,

Sorunun çözümü için kesin yolu buldum. Latching röle denen bir malzeme var. Mekanik olarak her elektrik darbesinde kontağı konum değiştiriyor. Yani her anahtar basışında panjur motorunun yönü değişecek. Böylelikle bir anahtar bir panjuru diğer anahtar diğer panjuru kontrol edecek. Sorun şu ki bu malzemeyi TR de bulamadım yada tam olarak ismini bilmediğimden arayamadım. Yurtdışından sipariş vermek gerekiyor.

Şu anda kendi yöntemimle basit iki devre yaparak sorunu çözdüm. Mikrokontrolörün datasheetinde yazana göre eepromun100 bin kere yazma ömrü var yani günde 10 kere basılsa bile 27 sene dayanabilir. Sanırım panjurun motoru bu kadar dayanamaz :)

İleride birilerine lazım olabilir diye buraya bırakıyorum.

20250612_000034.webp

Schematic_panjur_kontrol_2025-06-15.webp

C:
#include <avr/io.h>
#include <avr/eeprom.h>
#define EEPROM_ADRESI (uint8_t*)0   //ilk hücreye yaz-oku (toplam 64 tane var 0-64)
#define ROLE_PINI 0b00000100        //PB3 röle B3 pinine bağlı

int main(void)
{       
  uint8_t    data = eeprom_read_byte(EEPROM_ADRESI); //rölenin pozisyonunu oku
  DDRB = ROLE_PINI;                               //B3 pinini çıkış yap
  PORTB = data;                                   //eeprom bilgisine göre röleye hareket ver
  data = (data == ROLE_PINI)?0:ROLE_PINI;         //rölenin sonraki pozisyonunu belirle
  eeprom_write_byte(EEPROM_ADRESI, data);         //eeproma kaydet
  return 0;
}

Tekrar merhaba,

Sorunun çözümü için kesin yolu buldum. Latching röle denen bir malzeme var. Mekanik olarak her elektrik darbesinde kontağı konum değiştiriyor. Yani her anahtar basışında panjur motorunun yönü değişecek. Böylelikle bir anahtar bir panjuru diğer anahtar diğer panjuru kontrol edecek. Sorun şu ki bu malzemeyi TR de bulamadım yada tam olarak ismini bilmediğimden arayamadım. Yurtdışından sipariş vermek gerekiyor.

Şu anda kendi yöntemimle basit iki devre yaparak sorunu çözdüm. Mikrokontrolörün datasheetinde yazana göre eepromun100 bin kere yazma ömrü var yani günde 10 kere basılsa bile 27 sene dayanabilir. Sanırım panjurun motoru bu kadar dayanamaz :)

İleride birilerine lazım olabilir diye buraya bırakıyorum.

Ekli dosyayı görüntüle 116412

Ekli dosyayı görüntüle 116413

C:
#include <avr/io.h>
#include <avr/eeprom.h>
#define EEPROM_ADRESI (uint8_t*)0   //ilk hücreye yaz-oku (toplam 64 tane var 0-64)
#define ROLE_PINI 0b00000100        //PB3 röle B3 pinine bağlı

int main(void)
{      
  uint8_t    data = eeprom_read_byte(EEPROM_ADRESI); //rölenin pozisyonunu oku
  DDRB = ROLE_PINI;                               //B3 pinini çıkış yap
  PORTB = data;                                   //eeprom bilgisine göre röleye hareket ver
  data = (data == ROLE_PINI)?0:ROLE_PINI;         //rölenin sonraki pozisyonunu belirle
  eeprom_write_byte(EEPROM_ADRESI, data);         //eeproma kaydet
  return 0;
}
Impulse darbe anahtarı istediğin latching rölenin piyasa adı. 555 ent ile de yapılabilir hobi devresi olarak da bulunurdu eskiden günümüzde hala var hala kit olarak satılır mı bilmiyorum.

Yalnız motorların ve içindeki dişlilerin kondisyonu sebebiyle tabi üretici veya model farkı ile farklı panjur yapılmışsa vb. etkenlerden açma kapama farkları doğar. Göz önünde bulundurmakta fayda var. Yine bi husus her motora ait 2 li dugme 3 bağlantıya sahip.

1749960775190.webp

Harici eprom kullanmak çok daha iyi olabilirdi. 93cXX gibi bir e²prom olabilir, I²C'den daha eforsuz halledilebilirdi.
1 buton, 2 röle, 3 haberleşme pinine ihtiyaç var. Bu durumda ATTiny13 yerine 12F675 kullanmak yerinde olacak. Zira avr'nin bir bacağı resette kalmalı.

Ya da motor akımı uygun ise; bir vaviyen anahtar, bir de panjur anahtarı ile çalıştırılabilirdi.

Belki başkasına lazım olur, latching röle ihtiyacı için şuradan seçebilirsiniz;
https://ozdisan.com/p/1120?ids=1024...pids=368954,369081&inStock=true&sayfaAdedi=20

Tek bobin ve çift bobinli tipleri var.
-Çift bobinli tiplerde kontağı kapatmak için bir bobine enerji vermek, kontağı bırakmak için diğer bobine enerji vermek gerekiyor.
-Tek bobinli tiplerde ise bobinin kutuplarını değiştirerek kontak konumu değişiyor.

Forum istatistikleri

Konular
131,473
Kullanıcılar
455,395
Son üye
cekok

Yeni konular

Geri