Elektrik üretimi bedava olursa...

Çatıya güneş paneli kurulmasının dezavantajı var mıdır?


  • Kullanılan toplam oy
    15

fatatug

Üye
Katılım
27 Haz 2010
Mesajlar
124
Puanları
1
Yaş
47
Bildiğiniz üzere ongrid tie sisteminde 13.3 cent/kwh fiyatına TEDAŞ, güneş panel sisteminden üretilen elektriği satın alıyor. Ancak kurulum maliyetleri ve anahtar teslim maliyetleri yüksek olmasından dolayı kimse bu işe bireysel girmiyor. Peki size bir firma dese ki çatınıza sistemi bedava döşeyeceğiz ve TEDAŞ'a anahtar teslimi en ufak bir para almayacağız. Bunun karşılığında elektrik aylık elektrik üretiminden gelen aylık gelirin %5'ini her ay banka hesabına yatıracağız derse siz çatınıza bu sistemi döşetir miydiniz? Lütfen bu konuda ciddi olanlar mesaj yazsınlar.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Müstakil evim olsun ve TEDAŞ Teslanın (solarcity) çatıya entegre kiremit sistemi gibi olan güneş panellerini döşesin para bile istemem.
 
Hala başka cevap yok. İnsanlar güneş panellerine ilgi duymuyor mu Türkiye'de. Güneş paneli deyince milletin ilk aklına pompa bağlamak mı geliyor? Evin elektriğini karşılasın diye düşünen yok mu?
 
Hala başka cevap yok. İnsanlar güneş panellerine ilgi duymuyor mu Türkiye'de. Güneş paneli deyince milletin ilk aklına pompa bağlamak mı geliyor? Evin elektriğini karşılasın diye düşünen yok mu?

Herkez bedavadan para kazanmayı düşünüyor
kimse üretim yapımda bütçeme katkıda bulunayım demiyor.
çünkü bir ev için güneş enerjisinden yararlanmak için yaklaşık 25.000 lira yatırım yapması gerekir.
bu yatırım 20 senede ancak kendi masrafını çıkarır bu nedenle kimse yatırım yapmaz.

daha tedaylı bilgi arıyorsan aşağıda " benzer konular " başlığı altındaki konuları inceleyebilirsin.
 
Ben konu başlığında bedava yatırım yapıldığında diye yazdım. Buna rağmen millet Fransız laf olsun diye forum sitesini gözden geçiriyorlar. Teklif bana yapılırsa hiç düşünmeden kabul ederim. Çünkü cebimden beş kuruş çıkmayacak.
 
Merhaba @fatatug,
Öncelikle anlaşma şartlarına bakılması lazım. Sizin dediğiniz gibi sadece %5 'lik bir teklifin yanında başka ne gibi taahhütler istenecek (Kat maliklerinden).
Mesela ;
  • Çatının bakımını ve onarımını yapacaklar mı? Sonuçta çatıya panel yerleştireceksiniz bu panel belli zamanlarda Bakım yapılacak . Buna bağlı olarak da çatıda hasarlar oluşacak. Bunun firma tarafından tam manasıyla onarılacak mı? Daha doğrusu bakımları yapılacak mı?
  • Elde edilen elektrik benim binamım şebekesimi kullanılacak tamamen bağımsız bir hat mı çekilecek?
  • Binamın çatısında minimum ne kadar sürede kalacak. 5 yıl 10 yıl 20 yıl vs..?
Daha bir çok soru sorulabilir. Şimdilik aklıma gelen sorular bunlar. %5 'lik bir gelir elde edeyim derken cebinizden çok daha fazlası çıkabilir.

İyi çalışmalar.
 
Bu tür uygulamalar yurtdışında fiili olarak yapılmaktadır. Bilindiği üzere güneş panel sistemi hareketli aksan olmadığından dolayı herhangi bir bakım ücreti istemez. Sadece ongrid tie inverter bağlanır. Bunun da bakım ve onarımını da şirket üstlenir. İlk montajında çatıda oluşacak hasarlardan tabiki firma sorumludur. Güneş paneli verimli yılı olan 30 sene çatıda kalır. Daha sonra müşteriye hibe edilir. Bizim Türk milleti için bu durum bulunmaz hint kumaşıdır. Sistemin kurulumu bedava ve her ay cebine hava parası. Böyle basit bir forumda bile insanların hala akıllarında acaba sorun yaşar mıyım demesi yurtdışında fiili uygulamaları baz alınca akla mantıklı gelmiyor.

Üretilen elektriğin tamamı TEDAŞ'a satılacak. Yani ayrı bir hat çekilecek. Aksi takdirde firma para kazanamaz.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Şuanda yüksek apartmanlardan dolayı binada çok fazla daire(Yüksek enerji ihtiyacı) ancak çok kısıtlı bir çatı(Düşük alan) olduğundan dolayı Türkiye şartlarında pek ilgi görmemektedir. Yurt dışında yaygın olmasının sebeplerinden biride bizde yaşananın tam tersi durumdur, yani çoğunluğun 2-3 katlı müstakil garajlı bahçeli güzel evleri var ve insanların çatı alanları tek olarak kendilerinin ihtiyacını karşılar karşılamayı geçtim çoğu zamanda karşıladığı gibi üstüne para kazanırlar.

Bana sorsanız eğer ki apartmanda yaşamak zorunda olmasaydım, müstakil evime onların bana ulaşmasını beklemeden ben solar panelleri taktırmıştım bile :)
 
Ben müstakil ev yaptıracak olursam çatımı yaptırmam güneş panellerini çatıyı yapacak şekilde döşettiririm. Ayrıca tedaşa sattığı fiyattan banada elektrik verirse ömür boyu orada kalkmasına izin veririm.
 
sn fatatug
Siz evinize yaptırdınızmı yoksa pazarlamasını yapıyorsunuz.
her yazınızda TEDAŞ a satarsınız diyorsun. bunu nasıl yapıyorsunuz açıklarsanız bizde öğrenmiş oluruz. çünkü ben 408 daieli sitede oturuyorum. elektrik kesilince jeneratör çalışıyor ve sayaçlardan geçiyor bu kendimiz üretiğimiz ve kulandığımız elektrik enerjisini birde TEDAŞ. a ödüyoruz.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,189
Mesajlar
915,708
Kullanıcılar
449,957
Son üye
sezercakmak

Yeni konular

Geri
Üst