Elektrikçiliğe Sıfırdan Başlama ve Resimli Uygulama

İNTERNETTENDE elektrikci olunmaz , okuldanda elektrikci olunmaz. En güzeli hem okul hemde pratikten ögrenerek olunur.. bunu bizzat yasadım. meslek lisesinden cıktıgımda elektrikcideki bi cıraktan dahi kötüydüm. .
kesinlikle arkadaşim aynı yoldan geçtim bende.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
çok isabetli bir karar almışınız
teşekkür az kalır
 
arkadaşlar sıva altı elektrik tesisatı döşeyeceğim.topraklamayı yaptık.sıva altı boru döşerken inşaatın ilerleme sırası ne şekildedir?ve sıva altı döşeme nasıl yapılır?gibi genel bilgileri verebilirseniz çok minnettar olacağım.
 
elektrokur Uzman Üye --------------------------------------------------------------------------------Üyelik Tarihi 14-04-08 Elektrik tesisatı bu kadar önemsiz olarak düşünülmemeli..Yapılması gerekenler Dışarıya bir adet topraklama çubugu (bakır ) çak bundan 6 mm topraklama kablosunu sigorta kutusuna kadar getir sayacın girişinr 50 a çıkışına 40 sigorta tak sayaçtan 2x6mm kablonuda sigorta kutusuna getir bir adet 40A 30ma k.a.k tak bundan cık sigortalara dagıtsonra odalardaki prizler için 2x2.5+1.5 kablo çek burda bir kaç prizi bağlayabilirsin aynı hatta mutfakta fırının bağlanacağı yere 2x4+2.5 kablo çek banyoda ihlas şohben tarzı bir ani ısıtıcı varsa onada aynı şekilde2x4+2.5 kablo çek çamaşır makinesi ve bulaşık makinesi içinde ayrı ayrı 2x2.5+1.5 kablo çek Önemli olan bir başka konuda lambalarla prizler ayrı hatlardan beslensin ve sigortaları ayrı olsun lambalar için 6 a prizler için 16 a çamaşır ve bulaşık makinesi için 20 a ani ısıtıcı ve fırın için 32 ayrı ayrı sigorta tak :Lamba devrelerinde bir kaç lambayı aynı hatta bağlayabilirsin. topraklama ve nötr kablolarını kesinlikle birbirine bağlama Böyle yap sırt üstü yat usta öncelikle elektrik kesinlikle önemsiz değildir haklısınbu topraklama 1.5 mm^2 olacak demişsin bunu neye göre söylüyorsun acaba priz sortisine en fazla 6 (yanlış ise düzeltelim lütfen) ad bağlantı yapılabilir'mutfakta fırının bağlanacağı yere 2x4+2.5 kablo çek demişsin' fırın proje çizerken 2500 w hesaplanırken siz nasıl 4 lük kablo çek diyebiliyorsunuz anlayamadım çünkü takriben 11 12 a akım çekecek olan bir cihaz ve bu cihaza kat tablosundan yani sigortadan direk çekilmesi isteniyordu yönetmelik değişmedi ise (fırın,çamaşır makinası,bulaşık makinası bunlar zorunlu olarak, bana kalırsa buzdolabını ve mutfakta su ısıtıcı kullanacak isem onada direk hat çekilmeli diye biliyorum)priz linye ve sortileri 3*2.5 mm^2 olmalı aydınlatma linyeleri 3*2.5 sortileri ise 1.5 mm^2 olmalı topraklama ve nötr kablolarını kesinlikle birbirine bağlama ve karıştırmaKESİNLİKLE ÇOK ÖNEMLİYanlışlık var ise belirtmenizi isterim arkadaşlar
 
bende yeniyim, elektrikle ilgili temel bilgileri öğrenmek istiyorum, amacım rüzgar tribünü yapmak,
 
arkadaslar bende meslekde daha yenıyım. ve haaftaya bi işe baslıycam. muhendısım. bı fabrıkanın kosku hucresi trafosu ana dagıtım panosu montajını yapıcaz. ve ana panoya kadar enerjıyı getırcez. ordan sonrası baska bı fırmanın ısı. sımdı bu benım ılk ısım. şantıyede bu asamalarda nelere dıkkat etmelıyım, bı muhendıs olarak nasıl davranmalıyım, en cok nerelere onem vermelıyım.. yardımcı olursanız cok sevınırım
 
arkadaslar bende meslekde daha yenıyım. ve haaftaya bi işe baslıycam. muhendısım. bı fabrıkanın kosku hucresi trafosu ana dagıtım panosu montajını yapıcaz. ve ana panoya kadar enerjıyı getırcez. ordan sonrası baska bı fırmanın ısı. sımdı bu benım ılk ısım. şantıyede bu asamalarda nelere dıkkat etmelıyım, bı muhendıs olarak nasıl davranmalıyım, en cok nerelere onem vermelıyım.
Bir mühendisin sahada yapacağı iki hata var: Her şeyi biliyormuş gibi yapmak; Hiç bir şey bilmiyormuş gibi yapmak.

İlk zamanlarda ustalardan çok şey öğrenilir. Onun yanında çalışırken de işin pratiğinden çok teorisi konularında konuşulur. Bir yerde birbirinizi tamamlamış olursunuz.

Okuldaki devre ve teori dersleri kafanda dursun. Ancak özellikle tesisat ders notlarını kaybetme. Yıllar sonra bile lazım olacaktır.

Yönetmelikleri bir kaç kere oku. İlk zamanlarda sıkıcı gelen yerler pratikte karşına çıktıkça kafana oturacaktır.

Köşk işi olduğu için AG yanında OG konularında da bilgi sahibi olman lazım. Yine OG olunca topraklama konusunda özellikle ince düşünmen gerekli.
 
elektrık tesısatını elektırıgın alındıgı yerden elektırık borcumuzun yazdıgı sayactan evımızdekı sıgortaların kac amper oldugundan vs vs bahsedermısınız ama en bastan bırden ben pano öğrenmek istiyorumm nerden baslamalıyım kompanzasyon olabılır bırde bu sokak lambaları ıcın kucuk panolar oluyor zaman rolesı felan ayarı yapıyolar aksam olunca ısıklar yanıyor bu panonun ısmı ney arkadaslar panoıcındekı elamanları bız mı tespıt edıyoruz bır panodan ek prız hattı cekmek nasıl olur vs
 
Arkadaşlar burada çok ilginç şeyler görüyorum..Birisi soru soruyor. Başka bir arkadaş güzelce cevaplamış sonra birisi çıkıp oyle yapmana gerek yok deyip yasak ve tehlikeli olanşekilde tesisatı yapmasını istiyor.
Ayrıca en önemli şeyi kimse yazmamış..Eğer tesisatı döşerken projesine bakarsanız size kolaylık saglayacak, yolun yarısını geçmiş olacaksınız. Buradaki tesisatla alakalı çelişkili cevapların sebebide genel olarak farklı projelere göre konuşulması fakat bu yaptıklarının genel olduklarını zannetmeleri...Ben şunu soyleyebilirim şu anki uygulamalarda bilerek veya bilmeyerek çok fazla yanlış, işin kolayına kaçan, projeyle alakası olmayan, yönetmelikerle alakası olmayan tesisatlar var...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,383
Mesajlar
917,155
Kullanıcılar
450,265
Son üye
Rudem

Yeni konular

Geri
Üst