Dirençler Kondansatörler vs hakkında bilgi verebilirmisiniz?

ZeHiR65

Üye
Katılım
31 Eki 2017
Mesajlar
12
Puanları
1
Yaş
26
Merhaba arkadaşlar. Aranızda yeniyim. Devre işleriyle uğraşmam lazım. Bazı Projelerim var. Devreler hakkında bildiğim tek şey birimlerin isimleri. Direnç Kondansatör Moped Transistör filan. Şimdi Benim sorum şu.
220uF 16v Elektrolit Kondansatör
2w-820k Direnç
2w-300r Direnç filan yazıyor
Mesela yukardaki kondansatörün başındaki 220uF ürünün kodu mu yoksa başka bir şey mi?
2w-820K yazıyor Mesela. 2 w galiba WATT oluyor. Ama şu 820k (K) ne oluyor? Veya 300r yazıyor ya. O (R) ne oluyor? k veya r. Bunlar ne kadar akım kaldırabilir? Formülleri bilmiyorum. Bildiğim tek formül Watt/Volt=Amper
820k mesela kaç amper kaç wat filan kaldırır bilgisi olan yazarsa gerçekten çok memnun olurum. Seçerken neye göre seçip almalıyım nerelerde kullanmalıyım? Yeni olduğum için karmaşık olmadan detaylı şekilde anlatırsanız çok memnun olurum. Bilmediğim için 470K pot'a 5 volt verince yandı. Şimdiden çok teşekkür ederim.
 
Ya kullandığınız potun değeri yanlış ya verdiğiniz gerilimin değeri . 5V verdiğiniz 470 K yerinden bile kımıldamaz . Herhalde potun ayar değeri 0 ya da ona çok yakın bir değerdeydi , kısa devre yaptınız .
 
Voltajı nereye uyguladığına bağlı. Orta uçla bir yan uca bağlayıp değerini de min a getirirse yanar
 
Yukarıdaki sorularına cevaplar:
Madem bu konulara çok meraklısın şu iki formülü ve bunların birbirinden türetilmiş şekillerini hiç unutma:
*R=E/I (bazı yerlerde R=V/I şeklinde de görürsün)
Burada R=direnç (birimi ohm) E=gerilim (birimi volt) I=akım(birimi amper). Haliyle bu formülden diğerlerini çekersek E=R*I ve I=E/R formüllerini de elde edebilirsin.
*P=E*I Burada da P=güç(birimi watt). Bu formülden de benzer şekilde diğerlerini çekebilirsin.
Gelelim devre elemanları üzerindeki bilgilere:
Kondansatör birimi faraddır. Ama bu pratikte çok büyük bir birim olduğundan 1/1000000 farad=1uF, 1/1000uF=1nF, 1/1000nF=1pF değerleri kullanılır. Kondansatörün üzerinde gördüğün gerilim değeri ise o kondansatöre uygulayabileceğin max voltaj değerini gösterir. Bunun üstünde bir voltaj uygularsan kondansatörün delinir ve hasar görür.
Dirençlerde ise R=ohm'u temsil eder. K=1000 ohm yani kiloohm, M işe 1000000 ohm yani mega ohm'u temsil eder. Direncin gücü ise o dirençten en fazla ne kadar akım geçirebileceğini belirler. Yani 10 ohm 1 watt dirence max 1V uygulayabilirsin. Neden? Çünkü yukarıdaki formüle uygularsak: I=E/R I=1/10=0.1A. P=I*E=0.1*10=1W. Bu da direncin max harcayabileceği güçtür. Bunun üzerine çıkarsan direncin yanar.
Bir de internetten direnç renk kodlarını araştır ve ezberle. Pek çok yerde dirençler renklerle kodlanmıştır.
 
Yukarıdaki sorularına cevaplar:
*R=E/I (bazı yerlerde R=V/I şeklinde de görürsün)
Burada R=direnç (birimi ohm) E=gerilim (birimi volt) I=akım(birimi amper). Haliyle bu formülden diğerlerini çekersek E=R*I ve I=E/R formüllerini de elde edebilirsin.
I=E/R I=1/10=0.1A. P=I*E=0.1*10=1W

Hocam yanlış anlama ama hiç bir şey anlamadım. İlk baştakini nasıl hesaplicam veya bunu. Hiç anlamadım ki.
yıldız R Eşittir E bölü I
Şimdi sen bana, R biriminin
E biriminin I birimine bölünmüş hali olduğunu falan mı anlatmaya çalıştın? Yanlış anlama.
Alttaki uzun formülü hiç okuyamadım :D :D Matematikle aram kötüdür ama zamanla öğrenicem inşallah yardımlarınızla. Aşağıdaki formülü madde halinde aşağı sırayla yazabilirmisin? Gerçekten çok karışık algılamakta veya okumakta zorlanıyorum ve bir şey anlayamadım.
Şimdi Şöyle mi yazdın acaba?

I=E/R I=1/10=0.1A. P=I*E=0.1*10=1W

Amper, voltun ohm ye bölünmüşüdür.
Amper değeri 1 ise
1/10=0.1 Amper
Watt, amperin volta çarpılmışı olup, 0.1 amperi 10'a çarpınca 1 watt elde edilmiş olur.


Diyorsun galiba. Ama bu sefer formüldeki 10 Nereden geldi? Kafamda deli sorular :D :D
 
devre işleriyle neden uğraşman lazım, aklında ne var onu açıklarsan daha iyi yardımcı olurlar. yakıtsız bedava elektrik falan üretip evinde kullanmayı falan düşünüyorsan, şimdiden vazgeç zamanını gidip ailenle falan geçir derim..
 
devre işleriyle neden uğraşman lazım, aklında ne var onu açıklarsan daha iyi yardımcı olurlar. yakıtsız bedava elektrik falan üretip evinde kullanmayı falan düşünüyorsan, şimdiden vazgeç zamanını gidip ailenle falan geçir derim..
O da var ama benimki bambaşka bir proje. Hem Uzaktan kumandalı mekanizmalar termal cihazlar vs daha binlerce şey var yapmam gereken. Aklımda tübitak'a arge'ye veya aselsan'a gönderdiğim ve bakılmadan reddedilen 927 projeyi hayata kendi ellerimle dişimle tırnağımla geçirmek istiyorum. Bunlardan çok azı devresiz. Geri kalanı devreli. Bir kaçını yaptım ve hayatımı bir çok şekilde kolaylaştırdı. Patent başvurularını yapıp patentlerini de aldım. Her birini tek tek kendi ellerimle üretip geliştirmek ve insanlara hiç kimseden yardım almadan sunmak gibi hayallerim var. Sadece biraz uzun sürecek kalphırsızı hanımefendi.
Yapacağım çok şey var. Hangi birini anlatsam bilmiyorum. Balık burcu olduğum için en büyük problemim kararsızlık. Kararsızlık olunca o işi anlatmamaya veya yapmamaya çalışıyorum. Eşim dostum falan yok. Ailem ile aramda kocaman bir duvar var. Problemlerimiz filan var. Vakit geçirecek bir şeyim varsa o da elektronik. Öyle tanıdıklarla vakit geçirme lüksü olan bir insan değilim.
 
istiyorsan elektronikle yine uğraş, ama şuan yapman gereken patentini aldığın ve işe yarayan olan ürünlerini seçip piyasaya seri üretim yapacak firmalar bulup onlarla anlaşmak değil mi..
 

Forum istatistikleri

Konular
128,163
Mesajlar
915,578
Kullanıcılar
449,922
Son üye
11akif

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst