Dijital Multimetre Nasıl Ölçüm Yapar.

deepsoul

Üye
İyi günler kolay gelsin, hayatımızda sürekli olarak kullandığımız, en azından bir kez bile başvurduğumuz voltmetrenin çalışma prensibi hakkında detaylı kaynak araştırması yaptım. Ancak, bu konuda yeterince bilgi bulamadım. Bu durum artık benim için bir ar namus meselesi haline geldi. Değerli ustalarım bu konuda aydınlatıcı bilgiler almak beni çok sevindirir. İyi günler tekrar, kolay gelsin.

İyi günler kolay gelsin, hayatımızda sürekli olarak kullandığımız, en azından bir kez bile başvurduğumuz voltmetrenin çalışma prensibi hakkında detaylı kaynak araştırması yaptım. Ancak, bu konuda yeterince bilgi bulamadım. Bu durum artık benim için bir ar namus meselesi haline geldi. Değerli ustalarım bu konuda aydınlatıcı bilgiler almak beni çok sevindirir. İyi günler tekrar, kolay gelsin.

Merhaba, değerli ustam. Örneğin analog voltmetrelerde voltu gösteren ve volt ölçümü yapılan cihaz aslında bir ampermetredir. Bunu alıp, örneğin akü şarjında aküye giren şarj akımını, uygun şönt (paralel) dirençle paralel olarak bağlayıp amper ölçümünde de kullanmak mümkündür. Bu sözünü ettiğim analog ampermetrelerde araya uygun direnç değerlerinde dirençler seri bağlı olarak ona çeşitli kademelerle girilip değişik kademelerdeki DC voltajlar voltmetre kademelerinde böyle ölçülür.

AC voltajların analog voltmetrelerdeki ölçümünde ise; bir diyottan geçilip volt ölçmek amaçlı olarak bu bilinmeyen AC değerini ölçebilmek için ayni ampermetreye girer. Bu bahsettiğim durum sadece analog multimetreler için geçerlidir, dijital olanlarında ölçüm şekilleri biraz daha farklıdır. İçindeki çipe giren ve bilinmeyen volt değerleri için kendi içinden bir karşılaştırmayı yaparak kaç volt olduğuna ancak bu şekilde karar verilip dijital ekranda ölçülen ve bilinmeyen volt değerleri bu şekilde yazılmış olur, bildiğim kadarıyla. Bu konuda herhangi bir yanlışım bulunuyorsa dijital elektronikçiler bunu hemen düzeltsin. Kolay gelsin.

Forum istatistikleri

Konular
131,309
Kullanıcılar
455,113
Son üye
yakuza21

Yeni konular

Geri