Diafon arızası hakkında bilgi / Yardım

Katılım
30 Ocak 2015
Mesajlar
1
Puanları
1
Yaş
36
Merhaba arkadaşlar , elimde mira marka diafon var ara sıra ses kısık geliyor ve bazen hiç çalmıyor bazen de normal bir şekilde çalmaya devam ediyordu fakat son zamanlarda ses alamıyorum içini söktüm sağ tarafta yer alan direnç renkleri vs silinmiş acaba problem o dirençte mi eğer o ise renkleri gidik ne olduğunu nasıl anlayabiliriz. Sorun o direnç ise gidip bulup lehim yapacak kadar bilgim var :) Şimdiden teşekkürler.
bjAJ6j.jpg


Xy7L6D.jpg
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Merhaba.Bu pcb'deki lehim bağlantıları oldukça da sağlam görünüyor.Dirençlerde de herhangi bir renk değişimi (2 tanesi tam sağlam,3.cüsü ise bu kodları okunamayacak şekildedir,orijinalinde de böyle olduğu biliniyorsa (Devrenin kritik bir değeri olup,bilerek gizli tutulabilmesi gibi) yanma veya renk değişimi görülmediği için sağlam da kabul edilebilir.Ama yine de bu 3 direnci ölçmek gerekli,sıradışı olarak direnç değerinde değer büyütme veya azaltma da olabilir.Bu ikisinin renk kodlarının tam karşılığı avometrede direnç değeri olarak da tam okunuyor mu,öncelikle de buna bakabilirsiniz,3. hariç.

Kişisel düşüncem ise "bas konuş-çek dinle" mantığı ile çalışan düofonda en fazla bundan etkilenebilecek elamanın da mini röle olabileceği üzerindendir.Bu röle kontakları sizin bahsettiğiniz gibi temas kabiliyetini"ses hiç gelmiyor" dediğiniz anlarda da tam kaybetmiş olabilir.Devre üzerinden söküp üzerinde yazan değeri volt olarak verip test etmeniz,2. tarafa normalde açık/kapalı fonksiyonu tam olarak,elektromekanik olarak gerçekliyor mu buna bakmanız iyi olur.(Eğer devredeki mini bir röle ise bunu yapın,taş dirençse üzerinde 4.5 watt yazan bir taş dirence daha çok benziyor,ama pcb'nin arka yüzünde 8 adet bacağı var,şimdi fark ettim,bu yüzden de mini bir röledir,kuvvetle muhtemelen).Devrede ayrıca transistör (Npn veya pnp tip) görülmüyor.Ana devre kartı üzerinde (Resimdeki bu metal parçaların altında kalacak şekliyle de yine de olabilir),ama sizin pcb üzerinde yer alıyorsa onu avometrede transistör ölçüm yerinden sağlamlık testine sokmanız iyi olur.

8 adet diyodu da avometrede diyot ölçüm yerinden bir bacağını ayırıp devreden bağımsız olarak da ayrıca ölçün.Elektrolitik kond.'ü de de omaj ölçümüne tabi tutun,(Ayrıca bir kapasitemetreniz varsa bununla farad değerini de ölçerek teyitleyin) avometre ile omaj ölçüm kısmında da,belirli bir değere kadar yükselip hızla inmesi hiç gerçekleşemiyorsa içi tam kurumuştur,ayni mF değeri ve voltta olanıyla mutlaka değiştirin.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Ben yerinizde olsam kond. değiştirmekle işe başlarım. Kond. bacaklarını devreden ayırsanız ölçseniz sağlam bile gözükse değiştirin. Yük altında sızdırıyor olabilir. Onun için şahsi fikrim kond. değiştirip test edin.
 
Röle ve hoparlör hareketli parçalar öncelikle bunları kontrol et. Sn. Binbaşımın dediği gibi direnç ve diyotları da kontrol et. İlk önce ben de üçgenleri tr sandım ama sonradan jeton düştü zaten birbirine paralel bağlı, metal levhaların ayak yapısına göre karşısındaki delik yine altta kalan pin için :)
 

Forum istatistikleri

Konular
128,200
Mesajlar
915,783
Kullanıcılar
449,982
Son üye
admik

Yeni konular

Geri
Üst