Devre Kesicilerde A ve B Kategorisi Nedir?

Katılım
29 Tem 2019
Mesajlar
40
Puanları
31
Yaş
28
Konum
Sakarya
Merhabalar,

Elektrik üzerine yazılar yazarak alan ile ilgilenen insanları bilgilendirmek amacıyla teknik yazı dizileri sizlerle.

Yazı: Devre Kesicilerde A ve B Kategorisi Nedir?

devre-kesicilerde-a-ve-b-kategorisi-nedir.jpg


Alçak gerilim devre uygulamalarında kullanılan devre kesiciler; yüklü ve yüksüz durumda açma-kapama yapabilen, kısa devre ya da aşırı yük durumunda ürün karakteristiklerine uygun olarak bağlı bulunduğu devrenin enerjisini kesen mekanik anahtarlama ve koruma elemanlarıdır.

IEC 60947-2 Standardı kapsamında devre kesiciler kullanım alanlarına göre iki gruba ayrılmaktadır. Devre kesiciler bağlı bulundukları devrede önceden ayar edildikleri akım değerine ulaşınca devreyi hemen veya gecikmeli olarak açarlar. Devreyi açma karakteristikleri termik ya da manyetik olabilmektedir.

Kategori A tipi devre kesicilerde, seçicilik esası amaçlanmamış olup, kısa devre koşullarında anlık açma yaparak, enerjiyi gecikmesiz olarak keserler. Talep edilmesi durumunda, yükün durumu ve projenin koşulları göz önüne alınarak, selektif açma yapmaları da sağlanabilmektedir.

Kategori B tipi devre kesicilerde, seçicilik esası amaçlanmış olup, kısa devre koşullarında seçiciliği ve istenilen kısa süreli gecikmeyi sağlamaları beklenmektedir. Bu nedenle kategori A tipi devre kesicilere göre gecikmeli olarak devreyi açarlar.

Bu tip devre kesicilerin kısa devre akımına belirlenen sürede dayanmaları beklenir. (Beyan kısa süreli dayanım akımı Icw değeri, B tipi kategoride bulunan devre kesiciler için tanımlanan bir değerdir.)

IEC 60947-2 uyarınca B tipi devre kesiciler kısa devre akımına belirli bir süre boyunca dayanmalıdır. Federal Devre kesiciler standart olarak A kategorisinde üretilmekte olup talebe göre B kategorisinde üretim yapılmaktadır.


Ürün kataloğumuzu inceleyebilirsiniz;
http://bit.ly/federal-kompakt-tip-devre-kesiciler

Aklınıza gelebilecek tüm soruları sorabilirsiniz. Cevaplandırmak konusunda memnun oluruz.

Saygılarımızla;
Federal Elektrik
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,880
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst