Devre analizi

Katılım
28 Nis 2019
Mesajlar
6
Puanları
1
Yaş
22
AC ve DC devre analizi için bu devrede yardımcı olabilecek var mı bu tür konularda yazılarını okuyup anlatış tarzını sevdiğim için @Mr_YAMYAM ı etiketlemek istiyorum buradaki amacımız genel mantığı ve guard terminalini anlamak şema görsel olarak ekliyorum
WhatsApp Image 2021-09-28 at 21.22.12.jpeg
 
Ölçüm hatalarına karşı ve iki farklı gnd potensiyel farkın etkilerinin elimine edilebilmesi için şemada belirtilen FLUKE Digital Volt Meter aygıtının kuruma (GUARD) bağlantısıdır..
Lead resistance olarak belirtilmiş prob dirençlerinin bile burada ölçüm hatalarına sebebiyet verebileceği belirtilmiştir. Bundan kaçınabilmek için, Fluke voltmetrenin içerisinde özel bir shield daha bulunuyor.
Bu hat üzerindeki gerilim farkının, ölçülecek güç kaynağının LOW (ya da GND) referans ucundaki farkına eşit olması istenir.
 
hocam devrenin işleyişine göre analizde güç kaynağının girişinde nötr ile topraklama birbirine bağlanmış bu bağlantı ve güç kaynağı trafosunun primer sekonder arasındaki kondansötarün amacı nedir
 
hocam devrenin işleyişine göre analizde güç kaynağının girişinde nötr ile topraklama birbirine bağlanmış bu bağlantı ve güç kaynağı trafosunun primer sekonder arasındaki kondansötarün amacı nedir
Orada kondansatör yoktur.
Oradaki C trafonun kapasitif kaçaklarını ifade etmektedir.
Bu kaçaklar aynı zamanda ölçü aletinin besleme trafosu ila GUARD hattı arasındaki kapasitif ve rezistif kaçakları da ele ifade eder.
GUARD hattını keseren yani bağlamazsan her iki referans noktasından bu kaçak akıların geçtiğini ve özellikle LO (Low) üzerinden yani basit anlatımı ile nötr üzerinden geçerek ana toprak hattı üzerinde bir GROUND LOOP oluşturduğunu görebilirsin.
Buradaki LO ifadesi akımın dönüş yolunu ifade etmekte olup, piyasada ve elektrik dilinde NÖTR hattı olarak bilinmektedir.
Çoğu elektrik ölçümlerinde biliriz ki nötr hattında da birkaç voltluk gerilim bulunabilmektedir.
Bu birkaç voltluk gerilim sadece Şebeke gerilimi değeridir ve nötr hattı üzerinde düşen gerilimi ifade etmektedir.
Eğer devre üzerinde frekansa bağlı bir dalgalanma var ise, bu dalgalanmalar ölçü aletinin çok yanlış değer ölçebileceği anlamına da gelmektedir.
Zaten çoğu cihazların bazı şebekelerden etkilendikleri ve anormal çalıştıklarına tanık olmuşsundur..
Burada hassas bir ölçüm sözkonusu olduğu için DWM nin bu tekniğe uygun bağlantı ile ölçüm yapması gerekmektedir.

DİKKAT:
Voltmetreler diffransiyel olarak ölçüm yapmaktadırlar.
Genellikle CAT-II veya CAT-III gibi standartlarla ifade edilmiş olup, toprağa göre bağlantısı olmadığını, ancak belli empedansta toprakla ilişkili olduğunu göstermektedir.
Örneğin CAT-II ölçü aleti üzerinde max gerilim toprağa göre 600V max diye bir ifade bulunabilmektedir. Bu ifade DC için 1000V olabilmektedir.
DC de kapasitif etkenler olmaz..
Yani trafoda gösterilen o C yoktur.
NOT:
Ölçü aletinin nötr ile toprak arası bağlı değildir.
Ancak nötr hattının nötr olabilmesi için TN sistemlerde mutlaka bir yerlerde topraklanmış olduğunu ifade etmektedir.
Yani kullanıcı ölçü aletinde veya kendi elektrik tesisatında nötr ile toprak hattının birleştirilmiş olmadığını bilse bile, eve gelen şebeke hattındaki nötr mutlaka biryerlerde toprakla bağlantılıdır.
 
Hocam o zaman trafo sekonderinden devam eden hattakı metal şaseye irtibatlı direnç ve kondansatör simgesi de rezistif ve Kapasitif kaçakları mı ifade etmekte hattan devam edersek burada dvm ile psu arasındaki kablo lama triaxial kablo ile de yapılabilir aslında tek tek yerine Hi ve Lo burda bufferq girmekte çoğu guard gerektiren presicion enstrüman ekipmanların oluyor bunun nedeni nedir dvm nin içinde adc ve buffer için ekstra sheild koyulmuş sheild ile şase arasında akım dönüşü yine 10 M ohm direnç ile sağlanmış hocam birde 2 transformatörün primer sargiları aynı şebeke elektrikğine bağlı ise sekonderleri arasında yinede kaçak bir akım akışı oluyor bu kaçak gördüğüm kadarı ile 0.00005 uA kadar buradaki dvm sekonderin ek sheild i bu kaçağı elemine etmek için diye düşüyorum

Ek soru : hocam ölçme ve enstrüman için tavsiye ettiğiniz kitap yada ek kaynak varmıdır
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,877
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst