DC yi AC ye çevirip bunun üzerinden voltaj ve akım üzerinde oynama yapılabilir mi?

3-Bu tür bir işlem teoride ve pratikte mümkün olur mu? (Bu işin hesap kısmı ile ilgili pek bir bilgim yok.)
bak voltajla amper arasında ters bir denklem vardır. bir güç kaynağın olsun (pil, akü, adaptör fark etmez) diyelim ki 12 volt 10 amper bundan XL4016 gibi bir step down yardımıyla 6 volta düşürürsem 20 amper alırım, 24 volta yülseltirsemde 5 ampere düşerim. tabii ki bu kağıt üzerinde olan hesaplamadır sıfır kayıpla söylenmiştir. kayıp mutlaka olacaktır. teori ile pratik aynı şey değildir.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Hocam çok iç açıcı bir cevap oldu gerçekten.Yani bu pilin 50 mA kabul etmek bir varsayımdı benim için.Ben mekanik ampermetre kullanıyorum ve bu pil için ibrede nerdeyse oynama olmuyordu.En son bende bu aldığım pilin deşarj olmuş olabileceğini düşünüyordum.Şema için de ayriyeten teşekkür ederim.

Bu pili inverter yardımıyla AC ye çevirip de bir trafo üzerinden devredeki gerilimi düşürüp akımı arttırma fikrime gelince uygulama amaçlı değil de sadece bunun mümkünatını soruyordum.

1-Yani şunu desem elimde 9V 600 mA enerji sağlayan DC bir pil var ve ben bunu kayıpları da göze alarak bir inverter aracılığı ile AC ye çevirip bu AC'yi bir trafo yardımı ile voltajını düşürüp amperini 800-900 mA e çıkarabilir miyim?

2-Veyahut bu amperi yükseltmenin(voltajdan feragat edilerek) bu tip bir metod dışında bir yolu var mıdır?

3-Bu tür bir işlem teoride ve pratikte mümkün olur mu? (Bu işin hesap kısmı ile ilgili pek bir bilgim yok.)
Reis tam olarak bir şey garanti etmiyorum fakat verdiğim şema 12 volt (amperajını bilmiyorum)girip 5 volt 8 amper çıkıyor 4 amper giriyor desek 2-3 volt 1000-1200 amper alman lazım ama entegreler melem bir şey daha çözemedim belki o voltajda çalışmayabilir yada çıkış vermeyebilir(teoride mümkün fakat pratikte çok verimsiz olacaktır trafo vb elemanlarında kendine ait bir direnci ve elektiriğin bir kısmını ısıya dönüştürdükleri malum ) ama iki pili paralel bağlayarak 9 volt (600 mah sayalım) 1200 amper elde edebilirsin trafo gibi şeyler kullanıp hesap kitap yapmanızdan gene daha iyi olur bu arada verdiğim şema smps step down şeması
 
Selamun aleyküm ustalarım.Benim aklımda bir soru vardı.Önceki konumda da belirttiğim konuya paralel olarak;

Devredeki 9V luk pil DC güç kaynağı ve trafolar da DC de çalışmayacağından devrede bu voltajı düşürüp de akımdan kazanmam mümkün değil gibi görünüyor.Peki ben bu pili bir inverter yardımıyla AC ye çevirip onun üzerinden bir trafo aracılığıyla voltajını düşürüp akımını arttırabilir miyim? (Devrede ilaveten bir güç kaynağı kullanılmadan)

Dipnot: Normalde 9V luk piller 200 mA akım sağlıyor ama bendeki pilde 50mA değerinden bile düşük bir amper mevcut.Devrede istenen çıkış amperi 600 mA olması isteniyor.
Sevgili arkadaşım öncelikle kavramları doğru bilmek gerekir. Gerilimi düşürünce akım artmaz. I=U/R formulunden anlaşılacağı gibi akım ve gerilim doğru, direnç ters orantılıdır . Yani gerilim arttıkça akım artar , direnç arttıkça akım düşer.

Şimdi sen diyeceksinki o zaman taşıma akımını düşürmek için neden gerilimi yukseltiyoruz. Çünkü formuldende görüldüğü gibi gerilimi yekseltince aynı gücü elde etmek için daha az akıma ihtiyaç duyuyoruz. P=U*I

İşte sihirli cümle bu . Gerilim artınca aynı güç için daha az akım gerektiği.

Yani , gerilim yükseldikçe akım düşmüyor bizim daha az akıma ihtiyacımız oluyor.

Şimdi olayı matematikle anlatayım.

Elimizde iki adet kaynak var. Birisi 100 volt diğeri 200 volt. Bizimde 100 watlik isiticiya ihtiyacımız var.

Önce 100 voltluk isiticiyi üretelim P=U*I demiştik.100=100*I buradan gordukki bizim isiticidan 1 A geçmeli. Şimdi diğer formülü kullanalım I=U/R buradan 1=100/R yani R=100 ohm. Yani bizim isiticimiz 100W 100 ohm 100V 1A lik bir ısıtıcı oldu.

Simdide 200 voltluk isiticiyi üretelim P=U*I demiştik.100=200*I buradan gordukki bizim isiticidan 0.5 A geçmeli. Şimdi diğer formülü kullanalım I=U/R buradan 0.5=200/R yani R=400 ohm. Yani bizim isiticimiz 100W 400ohm 100V 0.5A lik bir ısıtıcı oldu.

Yani gerilim arttığı için akım düşmedi aslında akımın düşmesinin sebebi bizim isiticinin direncini arttirmamiz. Direnci neden arttırdık. Çünkü aynı gücü elde etmek için daha az akıma ihtiyacımız var. Biz 100 V ta kullandigimiz 100 ohmluk isiticiya 200 volt uygulasaydik akım 0.5 A ya düşmez tam tersine 2 A ya çıkardı.

Kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,967
Mesajlar
913,970
Kullanıcılar
449,614
Son üye
Canipk

Yeni konular

Geri
Üst