DC motor hız kontrol

hlyahkan

Paylaşımcı üye
Katılım
2 Nis 2012
Mesajlar
721
Puanları
131
DC motorlarda analog kontrolmü iyi (voltaj ayarlamalı) yoksa dijital kontrolmü daha iyidir (PWM, P, PI, PID)
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Yüksek gerilimleri regüle etmek zordur bundan dolayı yüksek gerilimde PWM diyorum.
Düşük gerilimde regülatör ile çok düşük gerilimler elde etmek zordur.

PID oransal kontrol çeşididir, örnekle anlatayım.
İzmirden İstanbula gidecek bir arabaya oransal kontrol yapalım.
Sadece P olursa araba İzmirde patinaj çekerek tam hızda kalkar İstanbula giriş yaparken hızı çok düşer istenilen yere varamaz bile.
PD kontrol arabanın kalkışta patinaj çekmesini önler araç ilerledikçe hızı artar.
PI kontrol arabanın istanbula yaklaştıkça hızının çok düşmesini engeller İstanbula giriş yapınca hızının düşmesini sağlar.
PID kontrolde motor hızlanırken patinaj çekmez ve hedefe hız kontrollü şekilde yaklaşır.
 
cevabın için teşekkür ederim tek anlamadığım iş program olduğu için bu benim büyük bi sorun.

motor 12 voltla çalışıyor, dirençle gerilim bölücü oluşturdum bişeyler yapmaya çalıştım ama gerçekte denemedim nasıl bi sonuç olur bilemiyorum. butonların yerinde optokuplör olacak.

555li pwm devrelerini baktım ama onlarda hızlı bi değişim yok 500 devirde ayarlandığı anda hemen 500 devire düşmesi lazım saniyedende az bi sürede olması lazım mikrokontrollerle bu oluyor ama 555li devrede kondansatörün şarj deşarj süresi uzun


image002.gif
 
Motorlarda daha önce anlatmıştım dur dediklerinde durmazlar, dön dersin hızlanmaları için zaman gerekir. Bu sebepten bazen sürücülerde yüksek tork (dönme kuvveti) uygularlar bunuda gerilimi yükselterek yaparlar.

Ben laptopumun fan hızını kontrolde LM2576 ADJ li regüle kullanıyorum daha öncede LM7805 kullanıyordum. Hızı hemen değişmiyor zaten hızını değiştirmeyede gerek duymuyorum.

Eğer hızlı ve hassas hareket değiştirmek istiyorsanız PID önemli ve motordaki yükte çok önemlidir. Ayrıca sanayide çok motorda hız kontrol cihazı kullandım bağzen 15 saniyede tam hıza çıkarabiliyor ve dahafazla sürede yavaşlata biliyordum.
 
ProFAST 12V 2000Rpm Dc Motor - Robotus

benim kullanacağım motor redüktörlü motor, motor miline 200 gram yük düşecek

lisedeyken pano bölümündeydim lisede ömrüm motorlarla geçti ne motorlar var 1 dakikada zor duruyor ama benim kullanacağım motor yüksek torklu redüktörlü durması kalkması güzel ama ne yapayım bilemedim :(
 

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,856
Kullanıcılar
449,991
Son üye
multiroots

Yeni konular

Geri
Üst