Dc motor çalışmıyor

dadaş3425

Üye
Merhaba , işletmede bulunan ek'te bulunan DC motor normal çalışıyor du ama test ettiğinizde çalışmadı, 110 V enerji geliyor, acaba neden olabilir, sargıları nasıl ölçerim, dışarıdan direk enerji hangi bağlantıya verirsem uygun olur, yardımcı olurmusunuz , kahverengi F2, mavi F1 ,teşekkürler, resimler ektedir

Ekli dosyalar

• IMG_20260326_142311.webp
    IMG_20260326_142311.webp
    234.2 KB · Görüntüleme: 29
  • IMG_20260326_151540.webp
    IMG_20260326_151540.webp
    268.9 KB · Görüntüleme: 30
Son düzenleme:
Şemalara ve klemens kutusuna dikkat ederseniz bağlantı şekli belli. F1-F2 şönt ikaz (ya da harici uyartım), D1-D2 seri ikaz, 1B1-2B2 endüvi (armatür) devresi ile birlikte komütasyon kutupları.

motor etiketi, devre şeması, reosta ve sürücü hakkında bi şey merak etmiyorum da D2-F2 arasındaki köprü ne iş?

dc motorlar endüvi alanının kutup alanına tepki göstermesi ile çalışır. kutup alanınız şekilde yabancı uyartımlı motor gibi çizilmiş ancak siz bunu şönt motor gibi çalıştırmak istiyorsunuz (ben öyle anladım ) klemens sıranız üstte D1 B1 D2 altta ise B2 F1 ve F2 burada F1 ve F2 alan sargılarınız B1-B2 ve D1 D2 üzerinden Endüvi sargılarınıza DC verirken F1 ve F2 sargılarınıza da DC vermeniz gerekir ki ancak motor gerilimi ile alan sargısı gerilimi eşit olmalı daha önce çalıştırdığınızı varsayıp eşit olduğunu kabul edip bu durumda sizin bağlantınız göre B1 ile F1 arasına da bir koprü atmanız (yani 3 fazlı motoru Üçgen bağlar gibi) gerektiğini düşünüyorum kolay gelsin

Her ikiside eksi ( - ) olduğu için ayrı bir kablo çekme yerine köprü atılmış

sürücü ve reostasız yol verme -motor tipine bağlı- boşta çalıştırmada bile aşırı akıma neden olabilir. dıştan uyartımlı sargının gerilimi seri sargıdan izole olmalıdır. çalışıyor olması doğru bi uygulama olduğu anlamına gelmez. orijinal elektrik projesinde eksilerin köprülendiğini hiç zannetmiyorum.

B1 ve B2 uçlarından ölçü aleti ile omaj değeri almanız lazım kömürlerin çalışır durumda olduğunun teyiti için. Buradan değer alsanız dahi fiziksel muayenede illaki olması lazım .
Bu omaj değerleri uygun mu acaba, buzzer seside veriyor ölçü aleti

Bu omaj değerleri uygun mu acaba, buzzer seside veriyor ölçü aleti

Merhaba , işletmede bulunan ek'te bulunan DC motor normal çalışıyor du ama test ettiğinizde çalışmadı, 110 V enerji geliyor, acaba neden olabilir, sargıları nasıl ölçerim, dışarıdan direk enerji hangi bağlantıya verirsem uygun olur, yardımcı olurmusunuz , kahverengi F2, mavi F1 ,teşekkürler, resimler ektedir
Değerleri ölçtüm bu şekilde omaj veriyor, ölçü aleti buzzer sesi veriyor

Ekli dosyalar

• IMG_20260327_093739.webp
    IMG_20260327_093739.webp
    82.6 KB · Görüntüleme: 10
  • IMG_20260327_093739.webp
    IMG_20260327_093739.webp
    82.6 KB · Görüntüleme: 8
benzer bi sorunla karşılaşıp konuya uğrayan arkadaşların motor etiket bilgilerini paylaşmalarında yarar var. motor tipi, gücü ve çalışma gerilimine göre omik direnç değişeceğinden bu doneleri vermeden sadece omik direnç ölçümleriyle bi yere varmak mümkün değil. böylelikle üyelerimizin birinde aynı veya benzer motordan varsa ölçüm karşılaştırması yaparak çıkarımda bulunulabilir. ayrıca, izolasyon ve iletkenlik direnci testi bu tür mevzularda son derece önemlidir.

Forum istatistikleri

Konular
133,383
Kullanıcılar
459,231
Son üye
Dmronr1

Yeni konular

Geri