Data prizi ve telefon prizi aynı görev ?

elektelekt

Üye
Katılım
26 Ocak 2018
Mesajlar
131
Puanları
1
Yaş
37
Slm. Data prizi internet için koyuluyorsa, bazen internet bağlatacağımız zaman telefon hattı var mı diye soruyorlar yani telefon prizi. Ozaman neden data prizi koyuyoruz ? Arasındaki fark nedir bilen var mı?
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Data haberleşmesi iki yolla yapılır.
1 ADSL data hatları.
2 LAN data hatları.
ADSL hatlarında data ve ses aynı kablo üzerinden verilmektedir. SPLITTER denilen aygıtlarla ayrılarak, telefon ve ADSL data olarak ikiye ayrılır ve kullanılır.
Kullanıcı isterse hem telefon hizmeti hem de internet hizmeti alabilir. Bunu sağlamak için ayrı bir buat içerisine splitter yerleştirilmeli ve iki ayrı hattı ayrı prizlere vermelidir.
LAN hatları ise ADSL veya farklı modemler ile elde elde edilmiş olan internet hizmetleri için geçerli bir uygulamadır. Özel bağlantıları ve ayırıcıları bulunmaktadır. Kullanıcının şartnamesi gereğince hazırlanır ve bu doğrultuda tesisatı ayrıca çekilir.
Bir LAN hattı evde kullanılacaksa, kullanıcı ev içerisinde kapalı sistem VPN bağlantısı oluşturup kendi ağını kurabilir. Bu sayede evdeki tüm cihazları birbirleri ile haberleştirip kendi uygulamalarını çalıştırabilirler. Elbette ki dilerlerse bir network sağlayıcısı dahilinde tüm evdeki cihazları internete bağlayabilirler. Bu hizmet için belli kriterler belirlenebilir.
ÖRNEK ŞARTNAME:
Balkondaki bir PC ya da TV ye data hattı.
Misafir odasında kullanılmak üzere data hattı.
Salon dahilinde kullanılmak üzere en az 3 adet data hattı. Gibi.
Data hatları internet hizmeti doğrultusunda ayrı bir hat olduğu için, kullanıcı internet hizmetini ister ADSL hattından sağlasın, isterse farklı hizmetlerden sağlasın yukardaki örnek şartname doğrultusunda ayrıca talep edebilir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,184
Mesajlar
915,689
Kullanıcılar
449,955
Son üye
seggzsy

Yeni konular

Geri
Üst