Dİreklerde Up-lift Durumu

turkerweb

Üye
Katılım
29 Kas 2006
Mesajlar
120
Puanları
1
Yaş
39
Bu konu hakkında elinde bilgi veren resimler olan arkadaşlar varmı acaba ? Up-Lift Durumunda ne yapılır?Ne gibi önlemler alınır vs anlatımı yapan bir kaynak nerden elde edebiliriz?

Teşekkürler
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Bu olayı şu şekilde açıklayabilrirm.Öncelikle ekte gönderdiğim projeyi aç.Projede S-3 direği ile S-1 direği arasında kalan S-2 direği kendisinden yüksek kotta bulunan iki direk arasındadır ve S-1 ve S-3 direkleri arasında gerili bulunan swallow iletken tarafından uygulanan cer kuvvetlerinin bileşkesi direği yukarı doğru zorlamaktadır.İşte bu olaya up lift olayı denir.Up lift olayının varlığı ve şiddeti direk seçiminde önemli bir etkendir.Yapılan direk tepe kuvvetleri hesapları sonucunda up lift şiddetine göre direk boyu uzayılarak ,eğer bu şekilde çözüm alınamıyorsa mukavemeti daha güçlü olan durdurucu direk kullaılarak bu çekme kuvvetine karşı önlemler alınmalıdır.Aynı zamanda travers seçimide bu hesaplar sonucunda elde edilen mekanik zorlanma yönü ve derecesine göre seçilmelidir.
 

Ekli dosyalar

  • 3BOLGERAVEN.dwg.rar
    205.7 KB · Görüntüleme: 154
birde uplift engellemek için tepede kalan iki direğin yerleri biraz daha aşağılara içe doğru kaydırılabilir.
 
Bu durum her zaman uygulanamıyor maalesef.Çünkü nakil hattı topoğrafik proje üzerinde ve güzergah boyunca ara mesafeleri ve yükseklikleri iletkenin sehim cetveline göre belirlenir ve bu da bizi sınırlar.Çözüm yolu genellikle direk boyunu arttırarak yada up lift e maruz kalan direğin mukavemetini güçlendirerek çözüm alınır.Nakil hattında yapılan kaydırma ve yer değiştirmeler hat boyunca zincirleme etkide bulunur ve tüm hesapların tekrar incelenmesini gerektirebilir.Selamlar ,saygılar.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,190
Mesajlar
915,724
Kullanıcılar
449,960
Son üye
katzeimar

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst