Dökme reçineli trafoda "toprak ekranlaması" (earth screen) sorunsalı?

lightt

Üye
Katılım
18 Şub 2007
Mesajlar
11
Puanları
1
Yaş
39
Herkese merhabalar.

Elimde yurt dışı için hazırlanmış bir proje kapsamında istenilen, dökme reçineli kurutip trafolar için, toprak ekranlaması (erth screen) terimi geçiyor. Yaptığım araştırmalar sonucunda bu ekranlamanın primer ve sekonder sargıları arasına konulan toprak bağlantılı iletken folyolar ile sağlandığı yazıyor. Ancak bu ekranlama ne işe yarar? Neden böyle bir uygulamaya ihtiyaç duyuluyor pek anlayamadım. Açıkçası trafonun primer ve sekonder sargıları arasına konulacak toprak bağlantılı iletken bir levha trafo yalıtımında ciddi sorunlara neden olacaktır diye düşünüyorum.

Bu tarz bir uygulamanın amacı ne olabilir? Ayrıca trafoya nasıl uygulanabilir?

Konu hakkında bilgisi olan arkadaşlardan konunun anlaşılması adına yardım istiyorum.Herhangi bir türkçe veya ingilizce kaynakta olabilir.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Merhabalar.

Sözünü ettiğiniz bu ekran trafoların sargıalrı arasına konduğunda kağasitif gerilim aktarımını engeller. Çünkü trafolarda manyetik evre üzerinden aktarınlan manyetik akının yanında iki sargı aynı zamanda birbirine karşe birer kapasitif levha gibi davranır ve bu da kapasitif gerilim aktarımına sebebe olur. Fakat bu pek istene bir durum değildir. Bunun engellenmesi içinde u sistem kullanılmaktadır. BU gibi trafolarla birkaç kez karşılaştım ve kullanıldığı yerler santrallerd ikaz trafoları içindi. Fakat bu sistemin bir sakıcası var ekran toprağı koptuğunda üzerinde biriken gerilim deşarjlara sebeb oluyor ve yağlı traolarda yağı bozuyor. Ama kuru tip trafolarda hiç böyle bir durumla karşılaşmadım.

saygılarımla.
 
Selamlar cevap için teşekkürler,

Kuru tip trafolarda özel tip ürünler olarak geçiyorlar, birkaç üreticiyle görüştüm ancak detay alamadım üretim tekniği konusunda zaten bilgi alınamaz ancak en azından teori bilgisi olsaydı iyi olurdu.

Pratikte genelde harmonik üreten kaynakları (değişken frekanslı sürücüler gibi) besleyen trafolarda kullanıldığı belirtiliyor. Üstteki mesajda da belirtildiği gibi ekranlama manyetik eşdeğer devre üzerinde bir süzgeç kapasitörü oluşturuyor, böylece harmonik bileşenlerin etkisi büyük oranda azaltılıyor ve trafo ısınması azaldığı için trafonun ömrü harmonik etkilerden etkilenmiyor.

Aslında bir arkadaşımız yardım edebileceğini söylemişti ancak özel mesaj gönderemediğim için kendisiyle iletişime geçemedim.
 
Selamlar,
Kuru tip trafolar icin konusmak gerekirse, bu tip toprak ekranlamasi yukarida da belirtildigi gibi daha cok sürücü düzenlerini besleyen trafolarda kullanilir.
Sargilar arasindaki endüktif kuplaj gerekli yük aktarimini saglar fakat bunun yaninda kapasitif kuplaj yüksek frekansli gerilim dalgalanmalarinin yük tarafina aktarilmasina yardim eder. Bunu önlemek icin de sargilar arasindaki kapasiteyi büyük oranda düsüren ekranlama kullanilir. Ekran olarak genelde bakir folyo sarilir ancak folyonun bir ucu acik birakilip bir ucu topraga baglanir.
Bu sargi prensip olarak elektrik alanin ekranlanmasini saglayan faraday kafesinin manyetik alan ekranlanmasini saglayan versiyonu gibi düsünülebilir.
Bu arada trafonun yalitimini kötü yönde etkiler mi konusuna gelirsek te üretici dizayn asamasinda tabii ki bunu göz önüne alir, primer ve sekonderin gerilimlerine göre de izolasyon acikliklarini ayarlarsa bir sorun olacagini zannetmiyorum.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,184
Mesajlar
915,689
Kullanıcılar
449,955
Son üye
seggzsy

Yeni konular

Geri
Üst