CNC Router kalibrasyon sorunu

Katılım
1 Eki 2016
Mesajlar
133
Puanları
1
Yaş
46
Merhaba arkadaşlar. CNC Routerı yaptım yapmasına fakat bir türlü tasarım programında yaptığım ölcüleri gerçek ortama taşıyamıyorum.

hazırladığım modelde 14x42mm lik bir ölçü varsa bunu bir türlü aynı ölçülerde çıkartamıyorum. Artık kafayı yemek üzereyim. sürekli farklı ölçülerde malzemeyi çıkartıyor.

Mesela ilk resimde test için civata başların uygun ölçülerde yuvalar çıkartmaya çalıştım. Aynı mach3 ayarlarında 4 civata yuvasıda aynı çıkmıyor. en büyük civatanın yuvası bol gelirken en küçüğe doğru yuva daralıyor ve en sondaki zar zor giriyor.

Ayrıca 2. resime bakarsanız çıkan dair şekilleri tam daire şeklinde değil.

Ben mach3 de ayarları motor tuning bölümünde "step per" alanından yada Settings Alt6 bölümünde "Set steps per unit" alanından yapıyorum. Fakat iki şekilde elde ettiğim değerler bana gerçek ölçüleri elde etmemde yardım olmuyor.

Yani şu saatten sonra merak ediyorum sizlerin yaptığı makineler gerçek milimi milimine birebir ölçüleri veriyor mu, bu yaşadığım sorun herkesin başına geliyor mu Yoksa bende mi bir sorun var. Yardımcı olabilirse inanın çok sevinirim.

Not: Sistemim kasnaklı yapıya sahip triger kayışlarıyla hareket aktarılıyor.


P0LbW6.jpg



7q0GnP.jpg
 
Linteki ayari yaptiktan sonra ornegin : x ekseninde 100mm git dediginizde tam 100mm gidiyor mu?
 
mach3 de 100mm git denildiğinde tam 100mm gidiyorsa çıkardığınız gcode larda bir sorun vardır.
çıkardığınız takım yollarını bir kontrol edin.

eğer ki takım yolları doğruysa,
elektronikte bir sorun vardır. mesela step motorların kablolarına parazit olabiliyordur. ya da sürücülere giden sinyal kablolarında parazit de olabilir..
bu kabloları mutlaka güç kablolarından uzak tutmak gerekir.

tam kare, tam daire çıkamamasını sebebi makinenin eksenlerinin birbirlerine tam 90 derece olmamasından dolayıdır. bence makinenin gönyesini bir kontrol et.

en son makine esniyordur ona da yapacak bişey yok.
 
Peki motorlar adım kaçırıyor olabilir mi? bunu nasil anlarız? Ben açıkçası motorlardan bir yada 2 tanesi sorunlu olabilir mi diye düşünmuyor değilim. Birde diger bir ihtimal ben tasarimlari freecad ile yapıp onun cam modülünde g koduna çeviriyorum. Şimdi abime soyledim solidcam de basit bir g kodu hazırlayacak eğer onun hazırladığı kod ile düzgün çıkarsa sorun yazilimsal demektir. Bu arada eksenlerde sorun varsa bunu komparator ile mi tespit edebiliriz?
 

Forum istatistikleri

Konular
127,958
Mesajlar
913,910
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst