Cnc Router gövdede çelik seçimi

Katılım
1 Nis 2017
Mesajlar
52
Puanları
1
Yaş
37
Konum
Kocaeli
Merhabalar tekrardan,bu forumda gerçekten güzel güzel bilgiler edindim belki yeri değil ama forumda bilgi paylaşan bütün herkeze teşekür ederim.Umarım bende zamanla kendimce edindiğim bilgileri burada sizlerle paylaşmaya başlarım.
Merak ettiğim soruma gelecek olursak (sadece meraktan soruyorum)

Metal işlemede kullanılacak Cnc router gövdede oluşacak kuvvette dayanım momenti olabildiğince stabil kalabilecek esneme kastsayılşarı düşük sertleştrilmiş alüminyum döküm yada çeliğin hangi cinsi kullanılmalıdır ? ST42-ST50 -ST52-ST60-ST70- 1010-1020-1030-1040-1045-1050-1060-1070-1080-1090 .............
gibi. (karbon çelik değilde tabi başka metaller de olabilir)

1-Ayrıca içeriğindeki karbon vs.. oranına göre titreşimi sönümlendiren bir çeşidi var mıdır?

2-Gövdede birleştirme işleminde kaynak yapılıp fırınlanması düşünüldüğünde.Kaynak için kaynağa en musait olma durumu tabi önemlidir(kaynak tutma ) oranları aynı mı olacaktır farklılık gösterir mi?

3-Bu titreşim sönümlendirme için somun ile yapılan bağlantılarda profiller arası plastik parça ,vibrasyon izelasyon takozu gibi parçalar kullanılıyormu? Örn resimdeki gibi
image (1).jpeg
image.jpeg
 
Son düzenleme:
önemli olan çeliği işleyebilmek bence

yapacağınız makinenin kasasını her türlü tasarlayabilirsiniz ama önemli olan onu yapabilecek şekilde tasarlamak.
örneğin kaynak ile yapılmış gövdenin çarpılmasını yani yamukluğunu almak için daha büyük makinelerde işlemek düzlemek gerekecek. üstüne takacağınız raylar çarpık olursa zaten arabalar ilerlemez takılı kalır hem de gönyesi tutmaz.

önemli olan bunları yaptırabileceğin şekilde tasarımını yapmak.
eğer yok ben bu şekilde dışarıda işletemem metalleri dersen sigma profillerle destekli şekilde yapabilirsin.
 
Yok ben kullanılan metal hangisi diye merak ediyorum yani bu makinaları yapacak olanlar yapabildiklerinde hagisini tercih ediyorlar,elbette en sert metallerde işlenebiliyordur,rijitlik açısından en iyi seçenek hangisi olaktır?

Sigma profillerde hangi metal kullanılıyor sertleştrilmiş alüminyum döküm , çelik mi? (çelik ise hangisi)


"kaynak ile yapılmış gövdenin çarpılmasını yani yamukluğunu almak için daha büyük makinelerde işlemek düzlemek gerekecek" demişsiniz bunu biraz daha açıklarmısınız.Kaynak yapıldıktan sonra ısıl işlemden geçiyor ,ısıl işlemde gönyemi kayıyor anlamadım.Eğer gövdede kullanılan profillerin düzlemliğinden bahsediyorsanız zate kaynak işleminden önce parçalar tek tek işleyerek düzlemek gerekmiyor mu? Raylar çarpık olur demenize göre ben bunu anladım.

Herneyse bu sorumun dışında konu zaten bahsettiğiniz ama bilgi olsun diye cevap yazarsanız tabiki iyi olur.Önemli olan bu başlık adında olduğu gibi seçilecek metal hangisi olduğudur.
 
makineyi sadece metal değil değişik bileşenli polyesterli betonla bile yapanlar var..
hatta MDF..

önemli olan size uygun materyal nedir onu siz belirleyeceksiniz.

dediğim gibi öncelikle kasanın kaynak işlemi bittikten sonra ray bileşenlerinin takılacağı yerler işlemden geçmeli.
önceden işleyip sonra kaynak yaparsanız kaynak esnasından sonra gene çarpılacak yaptığınız düzleme işleminin bir amacı olmayacak.

bu tip makinelerde kaynaklı gövde yapılacaksa, önce gövde kaynak işlemi yapılır daha sonra büyük borwerk gibi makinalarda rayların takılacağı yerler traşlanır ki düzlensin ve bütün eksenler birbirine gönyelensin diye..
bu işlemleri önce yapıp sonra kaynak yapılmaz
 
Bana uygun olan değil , METAL işleme yapılacaksa vibrasyon u jijitliği sağlayacak metaryal yelpazesi nedir.Forumlarda ve bazı burdaki başlıklarda yazılar var demir dökümdür ,çelik konstrüksiyondur iyide çelik ise çeliğinde bir sürü çeşidi var.

"önemli olan size uygun materyal nedir onu siz belirleyeceksiniz" demişsiniz.Belki hala sizi anlamakta zorlanmış olabilirim .
Yani bırakalım işlenebilme kolaylığını felanda sizin dediğiniz gibi ben de o şekilde size sorayım.

Metal işleme yapılacaksa maddi yönde sıkıntı yoksa ve parçaları işletebiliyorsak seçilecek metaryal ne olmalıdır, yelpaze çok mu geniş ?

Bunu bir demir çelik dökümcü ye felan mı sormam gerekiyor.


Ayrıca;

Bu arada çok önemli birşey daha yeni öğrendim , düzleme işlemi yapılmış parçalar gönyeli şekilde kaynak yapıldıktan sonra nasıl çarpılacak onu pek anlayamadım ,kaynak işleminden sonra ısıtılınca mı bozuluyor.

Kaynak işleminden sonra rayların olacağı yerlerin düzlemek için traşlanması olayını hiç anlayamadım.Gönyeyi siz nasıl alıyorsunuz? Gönyeli dengeli şekilde kaynak yapılamaz mı yada bunu mu demek istediniz? tam ayrıntılı sebebini anlatabilirseniz daha iyi bilgi edinmiş olucam.



@mashadow arkadaşımız sizin tasarımlarınızı ağarlık merkezinni dikkate aldığınız dengeli tasarımlar olduğunu bahsetti.kompleks,moment,yük stressleri hesaplamak için hangi program yada programları kullanıyorsunuz yada ustalığın vermiş olduğu tecrube ile mi kabataslak tasarım yapıyorsunuz?
 
kaynak yapılan parça ne kadar gönyeye alınsada yamulma olur bu yamulmaların giderilmesi içinde borwerk yapılır en son
titreşimin azalması için genellikle demir döküm yada epoksi beton karışımı kullanılıyor bunlar içinde kalıp yapılması gerek
 
Tamam dediğiniz çok mantıklı fakat bir şeyi anlamak istiyorum; gönye alınsada kaynak işleminden sonra yamulma olur dediğiniz %100 tam doğru gönye alınamamasından dolayı mı , kaynak yada başka işlemden kaynaklanan işlemlerden dolayı oluşan yamulmalar mı oluyor.

Sigma profiller satın alınıp somun ile bağlantı yapılıyor ama,somun civata bağlantısında defalarca sökülüp tekrar mı montaj yapılıyor? tek bir seferde montaj yapılabiliyordur diye düşünüyorum.

Titreşimin azalması için döküm demir demişsiniz, bildiğiniz gibi demirin içeriğindeki karbon vs oranlara gore çeşit çeşit demir var .Dökme çelik ise çeliğinde hangi çeşidi olduğu önemlidir diye düşünüyorum


-Dökme çelik

- Lamel grafitli dökme demir

- Beyaz dökme demir

- Küresel grafitli dökme demir

- Temper dökme demir

- Özel dökme demirler


Çok bilgi eksikliğim var sabırla verdiğiniz cevaplardan dolayı teşekur ederim.
Kompozit betonu zate hiç sormadım bile .Kordsa da çalışıyorum ,bildiğim kadarıyla Kordsanın kurmuş olduğu kompozit mükemmeliyet merkezinde hatta bu tür kompozit ürünler hakkında zibilyon tane arge çalışması var ben bu tür kompozit ürün formullerine yönelmedim zaten fakat demirde seçilecek metaryel bellidir bu sebeple metal olarak ne kullanılabilir diye soruyorum.yoksa işin içinde öbürtürlü çıkmak mümkün değil.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
"önemli olan size uygun materyal nedir onu siz belirleyeceksiniz" demişsiniz.Belki hala sizi anlamakta zorlanmış olabilirim .
Yani bırakalım işlenebilme kolaylığını felanda sizin dediğiniz gibi ben de o şekilde size sorayım.

Metal işleme yapılacaksa maddi yönde sıkıntı yoksa ve parçaları işletebiliyorsak seçilecek metaryal ne olmalıdır, yelpaze çok mu geniş ?
söylüyorum hazır ol,

TİTANYUM (nasıl işleteceksin merak ediyorum)

Tamam dediğiniz çok mantıklı fakat bir şeyi anlamak istiyorum; gönye alınsada kaynak işleminden sonra yamulma olur dediğiniz %100 tam doğru gönye alınamamasından dolayı mı , kaynak yada başka işlemden kaynaklanan işlemlerden dolayı oluşan yamulmalar mı oluyor.

yüzde 100 gönyeye aldığınız demir türü materyalleri ( daha önceden yüzeyleri işlenmiş dahi olsa ) kaynak işleminden sonra gönyede olmadığını yüzde 100 anlarsınız ;) sebebi çok basit, metaller ısındıkça form değiştirirler. ısınınca uzar soğuyunca büzüşür :) bazı rulmanları sıkı geçme yapıyorlar 0.001mm fark ile yuvasını açıp nitrojenle rulmanı soğutuyorlar sonra 0.001mm ufak olan yuvasına rahatca oturuyor. oda sıcaklığına gelince bir daha yerinden çıkmıyor rulman..
 
bir cnc imalatçısından St 37 ve bir tanedaha söylemişti ama hatırlamıyorum kullandıklarını duymuştum. belkide ST42dir. ben kendikimde St 37 düşünüyorum.
 
tamam şimdi sebepleri daha net ortaya cıkmıs oldu yazdıklarınızla.Bana bu sekilde ayrıntılı cevap gerekiyordu.Sonucta tecrube konusuyor , sizin dediklerinizi inkar etmekten değil tam olarak nedenlerini merak ediyordum.Cahilim abi :) ogrenicez işte..Titanyum olarak cevap verip kırmayın abi beni, cnc de elbette okadar pahalı ve bulunması zor bir metaryal çok abartı olur.İşlenebilir metallerden ornek verin ozaman sizde,işlenebilir olarak şu şu şu olarak belirtebilirsiniz.Ben sadece bu iş için biçilmiş kaftan nedir merak ettim.Yapılmış makinalarla @orcunerkek54 arkadasımız ornek vermis misal.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,831
Kullanıcılar
449,595
Son üye
Ferden1011

Yeni konular

Geri
Üst