cnc ünite interpolasyon hesaplama

AhmetNuri

Üye
Katılım
19 Nis 2007
Mesajlar
179
Puanları
1
Yaş
39
merhaba,
cnc üniteler iki eksen interpolsyon yaparken nasıl bir algoritma kullanıyor?
Ben interpolasyona giriyorum sonra tekrar eski yerine git diyorum. eski yerine giderken uğradığı pozisyonlar gelirken uğradığı pozisyonlarla aynı poz. değil


mesela
g91
g1 x100 y100 diyelim
giderken
x 10 da ikenn y de 10 da oluyor.
geri dönüşte
x 10 da iken y 9,5 de oluyor. bu sorun neden olabilir?
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
cnc üniteler iki eksen interpolsyon yaparken nasıl bir algoritma kullanıyor?
 
bende bu konuyla ilgileniyorum.anladıgım kadarıyla degisik enterpolasyon metotları var.diyelimki bir noktadan diger bir noktaya giderken lineer enterpolasyon secilirse y=ax egrisi cıkar,bu demektirki ileri giderken hangi noktalardan gectiyse dönüstede aynı noktalardan gececek.bir diger durum ise bir noktadan diger noktaya giderken yay çizmesi olayı.sizin yaptıgınız tahminime göre bu.gidiste yay ciziyor dönüste ise lineer olarak geri dönüyor.
bunun icin cizilecek egrinin fonksiyonunun verilmis olması lazım,çünki bir noktadan digerine milynlarca degisik noktalardan gecerek gidebilirsin.
konu ile ilgili daha fazla bilgisi olan arkadaslar paylaşırlarsa memnun oluruz.
 
ahmet nuri adaşım;
konuyu açalı 2 ay olmuş.sorunun cevabını belkide bulmuşsundur.X100,Y100 noktasına G01 lineer interpolasyon komutuyla gidiyorsun da dönüşün de hangi komutu kullanıyorsun?G00 X00,Y00 diyorsan ve makinenin default goo X ve Y eksen hızları farklı tanımlanmışsa bu olur.
Dönüş için G01 X0,Y0 yaz giiitiğin yoldan geri dönersin.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,180
Mesajlar
915,673
Kullanıcılar
449,945
Son üye
kerim2756

Yeni konular

Geri
Üst