Civalı Sensör Kullanımı?

canovar

Üye
Katılım
8 Nis 2007
Mesajlar
25
Puanları
1
Yaş
39
Merhaba arkadaşlar,
Sensörün bulunduğu gövde 10-15 derece gibi bir açıyla herhangi bir yöne eğildiği zaman, DC motora hareket vererek kremayar dişliyi döndürmesini sağlamak istiyorum. Bunun için Civalı sensör uygunmudur?

Civalı sensörden 4 tane kullanmak her yöne çalışma için yeterlimidir yoksa başka bir alternatifi var mı? Teşekkürler.:)
 
Takıldığım nokta ise bu sitede Cıvalı Sensör Yapalım! Denge - Tilt Sensörü - Robots 101 verilmiş olan 4 adet civalı sensörle yapılmış devre ile DC motor arasında nasıl bir devre kurmam gerektiği, picmi kullanmam gerekiyor? DC motor 12V ile çalışıyor ve aldığı akıma göre ( 6-10A) devri artıyor.

Yapmak istediğim mümkün olduğunca küçük elemanlar kullanarak DC motoru sürmek. Tamamen elektronik olarak yapmam mümkünmüdür çünkü az yer kaplamasını istiyorum kontaktör kullanınca çok yer kaplıayacağını düşünüyorum.

Yardımlarınız için çok teşekkürler. :)

Not: Projemde, rüzgarŞemsiyeyi belli bir açıyla eğdiği zaman, DC motor çalışarak kremayar dişliği döndürüp şemsiyeyi kapatacak, açmak istediğimdede bir butona basılıp otomatik açılacak.
 
İyi düşünmüşsünüz,açı değişimi algılamasında sensör olarak civalı kontaklar iyi bir fikir gibi görünüyor.Elinizde bu civalı kontaklardan şu anda bir adet bulunuyorsa,projenizde çalışma koşulu olarak belirtilen 10-15 derecelik açıda bu kontağın motora start vermede bir anahtar görevi görüp göremeyeceğini deneme(Test) yaparak görmeniz gereklidir.Bu açıda sıvı civa cam tüpteki iki metal kontak üzerine tam olarak gelip devreyi kapayarak sizin istediğiniz anahtarlama görevini başarıyla yapabiliyor mu?Deneme yapılmadan bir şey söylemek yanlış olacaktır.4 yönden esen rüzgara göre 4 adet konumlamdırmalı sensör kullanmanız kanımca da yeterli olacaktır.Ama diğer uçlarda kalan diğer 3 sensörün konumu, yani herhangi biri devreyi açtığında diğerlerinin hiçbir şekilde etkilenmemesi şartıyla yerleşimi yapılmalıdır.Daha fazla sayıda yan yana kullanılmasında, bence sensörlerin motoru tahrik etmesi esnasındaki olası çalışma aksaklıklarına belki daha fazla sebebiyet verebilecektir.Yalnız açı artışıyla motora daha fazla akım gitmesi bu civalı sensörlerle değil,başka tür sensörler kullanılmak suretiyle olabilir.Civalı sensör belirli bir açıda sabit bir akımı geçirecek(Rüzgar olduğu sürece)ayrı akıma göre devir kontrollü olan dc. motorunuzda, motorda ayrıca bir devir artışına neden olmayacaktır.Ancak bu yönüyle de kremayer dişli üzerinden şemsiye rüzgarın etkilediği süre boyunca da yine mantıken kapanacaktır.Kolay gelsin.
 
Evet bu soru benimde aklımı kurcalıyordu. Özellikle Rüzgar şemsiyeyi eğdiği sürece motoru çalıştırması. Benim istediğim bir kere eğince şemsiye tekrar dik konumada geçse çalışmasını sürdürmesi. Teşekkürler. :)
 
civalı sensörler eskiden kazan uygulamalarında kullanılırdı. şamandıra ucuna bağlanan cıvalı sensör suyun yüksekliğine göre eğim alıp kazan besi pompasını çalıştırıp durdururdu. Ancak bunun halen kullanıldığı 2 ülke kaldı biri de Türkiye maalesef. kıssadan hisse cıva uygulaması net sonuç veren bir uygulama değildir. kaldı ki 10-15 derecelik bir açıdan bahsediyorsun bu açılarda cıvanın yerinden kalkmak istememesi bile olası bir sonuç. Ben sana en başarılı yöntemin güzel ayarlanmış bir indüktif sensör olduğunu söylemek istiyorum. çeyrek daire şeklinde bir metal kestirip indüktif sensörü de bu metali istediğin yerde görecek-görmeyecek şekilde ayarlarsan hiç başın ağrımaz.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,856
Kullanıcılar
449,991
Son üye
multiroots

Yeni konular

Geri
Üst