Buzdolabından gelen tak tak sesi.

Stucknela

Üye
Selamun aleyküm.

Ariston marka buzdolabım yaklasık 15 gündür felan düzgün sogutma yapmıyordu. Fan çalışıyor Ve buz dolabı arada nadir de olsa çalışıyor 5 10 dk . Bu çalışma esnasında gazın ince boru felan buzlanıyor yani gazda var.
Sorun genelde dolabın üst kapağını açınca karttan çıt çıt sesler geliyor ve motor tak tak tarzı içinde birşeyler vurup duruyor. Ve bu içindeki birşeyleri vurma olayı sadece dururken oluyor çalışırken problem olmuyor ve bir süredir vardı. Dediğim gibi karttan gelen tık sesi ardından motor duruyor. içinde vuran şey ne bilmiyorum.
Bu olay bazen Kettle düğmesine bastıgımda gerçekleşiyor bazen dolabın buzluk kısmının kapağını açınca bazen fırını çalıştırınca.
Evin elektriğinde sıkıntı yok ki uzun süredir aynı evde çalışan bir dolaptı. Diğer ağır elektronik cihazları çalıştırınca da devreden cıkıyor dolap veya kafasına göre de çıkıyor tamamen kendi keyfinin kahyası gibi.
Sorun nerede acaba ? Önce Karttan ses geldiği için karta mı bakmalıyım ? Motordaki içerden bişeylerin vurma sesi bir süredir var zaten artık normalleşmişti o yüzden ondan oldugnu sanmıyorum. Yardımcı olabilecek varsa sevinirim.

@serkan_48 @bakımcıı

Eğer tesisatta başka cihazlar takıldığında çalıltırıldığında cihaz etkileniyor ise ben olsam ilk bakacağım nokta buzdolabının takıldığı prizde voltaj kontrolü yapmak olurdu.

İlk önce imkanınız varsa buzdolabını bir 3lü ile çalıştırın ve aynı hattı bir voltmetre bağlayıp diğer cihazları çalıştırırken voltajın durumunu kontrol edin.

Voltaj düşümü olup kompresör duruyor olabilir.

Eğer tesisatta başka cihazlar takıldığında çalıltırıldığında cihaz etkileniyor ise ben olsam ilk bakacağım nokta buzdolabının takıldığı prizde voltaj kontrolü yapmak olurdu.

İlk önce imkanınız varsa buzdolabını bir 3lü ile çalıştırın ve aynı hattı bir voltmetre bağlayıp diğer cihazları çalıştırırken voltajın durumunu kontrol edin.

Voltaj düşümü olup kompresör duruyor olabilir.
Ama aynı şeyi kendi kendine çalışırken de yapıyor hiç ekstra cihaz olmadan. Birde başka cihaz bağlı değil aynı sigortada. Tek ayrı bir prize bağladım veya üçlü ile farklı bir yerden aldım yine aynı. Bu arada motoru denedim direk prizden kablo ile. Motor çalışıyor. Bu durumda arıza parça kart mı oluyor yoksa dolabın içindeki sensörlerden de yapabilir mi bu durumu ?

1:Kompresör kapasiden düşmeye başladı. (5 mikrofarad kapasitör ile değiştir)
2:Elektronik kart, ben arızalanacağım önlem al demeye başladı.
3.Kompresör aşırı ısındığı için denge kauçukları sertleşti ve kompresörü dengede tutmuyor. (bunu sen değiştirme, borulardan birine zarar verirsen masrafı çok olur)

Kompresor takozlarina bir bak. Kompresoru elinle saga sola salladiginda bir yerlere carpiyor mi kontrol et.

Kompresor takozlarina bir bak. Kompresoru elinle saga sola salladiginda bir yerlere carpiyor mi kontrol et.
Evet elimle salladığımda ses geliyor bi tak tak vurma sesi var ama bu ses sadece motor durunca geliyor. Motora 220 V bağlayıp denedim motor çalışıyor. Motor termik rölesinde bi kondanstör yok acaba güçle alakalı birşey mi bu ? Birde Termik baya baya gitmiş parçalanıyor Termik röle değişimi yapmam lazım sanırım ayrıca kondansatör takmam lazımmı ? Normalde suan yoktu ve olmadan çalışıyordu.

1:Kompresör kapasiden düşmeye başladı. (5 mikrofarad kapasitör ile değiştir)
2:Elektronik kart, ben arızalanacağım önlem al demeye başladı.
3.Kompresör aşırı ısındığı için denge kauçukları sertleşti ve kompresörü dengede tutmuyor. (bunu sen değiştirme, borulardan birine zarar verirsen masrafı çok olur)
1 termiğe bağlı Kondansatör yok takmalımıyım ?
2 Kart arızası mı bilemiyorum kartı da söktüm pek bişey anlamıyorum :)
3 Motoru söktüm yerinden aslında ama kauçuğunu nerden bulucam bilmiyorum :)

Sevgili ustam; Dondurucu bölmeden gelen çıt sesi o bölmede çalışan evaporatör fanının dönememesi nedeniyle oluşan soğukluğun üst bölme içinde homojen dağıtılamaması nedeniyledir. Üst kapakla çalışan limit sivice çok az miktarda WD-40 sıkın. Siviç tutukluk yapıyorsa bu tutukluk o anda açılır ve üst bölme evaporatör fanı çalışıp bu çıt sesleri de kendiliğinden kesilir.

Buzdolabı motoru kondansatörle yol verilen yardımcı sargılı motor tipli yapıda değildir, termik röleli yol vermeli tiptedir. Bu nedenle kondansatör ilavesine kesinlikle gerek yoktur.

Buzdolabı EVAP motoru ayaklarına konan lastik takozlar buzdolabı tamircilerinden veya bu işin hurdasını yapan hurdacı veya ara satıcılardan araştırılıp bulanabilir. Sıfır parça olarak eğer nette o markaya ait yedek parça satışı varsa oradan da bu siyah lastik takozlar temin edilebilir.

Takozlu ayaklardaki bu kronik sorun nedeniyle EVAP motoru ilk çalışırken veya stop ederken sallanıyor, sallandıkça da içindeki hermetik motor hermetik saçlı kabın iç çeperlerine çarpıp bu tak sesini çıkarıyor. Takoz olayı halledilince bu sesler de otomatik kesilecektir.

Buzdolabında elektronik kart arızası olduğuna pek ihtimal vermiyorum. Kolay gelsin.

Sevgili ustam; Dondurucu bölmeden gelen çıt sesi o bölmede çalışan evaporatör fanının dönememesi nedeniyle oluşan soğukluğun üst bölme içinde homojen dağıtılamaması nedeniyledir. Üst kapakla çalışan limit sivice çok az miktarda WD-40 sıkın. Siviç tutukluk yapıyorsa bu tutukluk o anda açılır ve üst bölme evaporatör fanı çalışıp bu çıt sesleri de kendiliğinden kesilir.

Buzdolabı motoru kondansatörle yol verilen yardımcı sargılı motor tipli yapıda değildir, termik röleli yol vermeli tiptedir. Bu nedenle kondansatör ilavesine kesinlikle gerek yoktur.

Buzdolabı EVAP motoru ayaklarına konan lastik takozlar buzdolabı tamircilerinden veya bu işin hurdasını yapan hurdacı veya ara satıcılardan araştırılıp bulanabilir. Sıfır parça olarak eğer nette o markaya ait yedek parça satışı varsa oradan da bu siyah lastik takozlar temin edilebilir.

Takozlu ayaklardaki bu kronik sorun nedeniyle EVAP motoru ilk çalışırken veya stop ederken sallanıyor, sallandıkça da içindeki hermetik motor hermetik saçlı kabın iç çeperlerine çarpıp bu tak sesini çıkarıyor. Takoz olayı halledilince bu sesler de otomatik kesilecektir.

Buzdolabında elektronik kart arızası olduğuna pek ihtimal vermiyorum. Kolay gelsin.
Ustam kartı söküp denedim çıt çıt sesi karttan geldiğine eminim. Ve üst taraftaki fanın çalıştığına da eminim. Fakat dediğinz limit sivic hangisi acaba yine de yeterince sogutmamasının sebebi bu olabilir. Diğer hususlarda da teşekkürler.

Evet, size bahsettiğim buton siviçler bunlardır. Sol taraftaki üst bölme kapağından sağ taraftaki ise alt bölmenin buzdolabı kapağından kumanda alıyor. Sol tarafın iyi çalışmadığını düşünüyorsanız eğer bu butonun ara boşluklarından çok az WD-40'ı bu noktadan sıkın.

Üst fanın çalıştığından şöyle emin olunur; buzdolabı motoru çalışırken üst kapağı birden bire açınca üstte dönen evaporatör fan sesini çok sessiz ortamda dönerken durmaya başladığını rahatça duyarsınız. Buradan da üst fanın devamlı çalıştığı ve çalışma durumunda herhangi bir tutukluk olmadığı kendisini belli eder..

Not: Söktüğünüz bu elektronik kartta mini röle varsa eğer çıt çıt sesleri onlar çalışırken çıkmış olabilir. Elektrik hattında topraklamayla ilgili topraklama sorunu olmadığı ve buzdolabına toprak hattı faz ve nötr ile birlikte sorunsuz girdiği sürece statik elektrik kaynaklı çıt sesi de pek düşünülemez. Kolay gelsin.

Son düzenleme:

Evet, size bahsettiğim buton siviçler bunlardır. Sol taraftaki üst bölme kapağından sağ taraftaki ise alt bölmenin buzdolabı kapağından kumanda alıyor. Sol tarafın iyi çalışmadığını düşünüyorsanız eğer bu butonun ara boşluklarından çok az WD-40'ı bu noktadan sıkın.

Üst fanın çalıştığından şöyle emin olunur; buzdolabı motoru çalışırken üst kapağı birden bire açınca üstte dönen evaporatör fan sesini çok sessiz ortamda dönerken durmaya başladığını rahatça duyarsınız. Buradan da üst fanın devamlı çalıştığı ve çalışma durumunda herhangi bir tutukluk olmadığı kendisini belli eder..

Not: Söktüğünüz bu elektronik kartta mini röle varsa eğer çıt çıt sesleri onlar çalışırken çıkmış olabilir. Elektrik hattında topraklamayla ilgili topraklama sorunu olmadığı ve buzdolabına toprak hattı faz ve nötr ile birlikte sorunsuz girdiği sürece statik elektrik kaynaklı çıt sesi de pek düşünülemez. Kolay gelsin.
Bu siviçlerden bağımsız olarakta dolapta sorun var yani dolabın kapağı açık veya kapalı durumu olmaksızın da sogutması zayıf. Kapaklarla ilgisi yok gibi. Fanın çalıştığını zaten ben direk gördüm söküp baktım sıkıntısız çalışıyor. Kartta ki bahsettiğim çıt sesi de motoru devreye sokma sesi gibi bişey sanırım yani normalinde olağan birşey olabilir ki cok yüksek bi ses değil. Bilmiyorum ama şuanlık Termik değiştiricem termik pert oldu. Sonrasına da bakarız Allah kerim :)

Forum istatistikleri

Konular
133,382
Kullanıcılar
459,230
Son üye
sabri erdogan

Yeni konular

Geri