Bugün ne sökelim? (Vestel fırtına,aqua max 6000 sulu elektrik süpürgesi)

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,197
Puanları
3,256
Konum
BURSA
DorEGo.jpg

9v3pRk.jpg

1j3nDN.jpg

AZvY5v.jpg

V2GyaB.jpg

d4aqbp.jpg

mqa84Z.jpg

8m3EMW.jpg

M9blvk.jpg

8m3EdA.jpg

PvAEO6.jpg


Merhaba.”Vestel fırtına”nın açma-kapama anahtarındaki çalışma sırasında sergilediği bir tutukluk nedeniyle içini açmak zorunda da kaldım ve bu sökümdeki özel fotoları ve kişisel yorumları sizlerle ayrıca paylaşma gereğini de duydum.Bu izlenimlerimde hall-effect sensörlerin günlük ev cihazlarında ve diğer başka yerlerdeki uygulanma yerlerini (Pozisyon=konum belirleyicisi olarak) bir kez daha görerek anlamış da bulunacağız.

Sulu süpürge devir kontrolünü sağlamayan ancak sıvı seviye kontrolünü (Su dolu kaptaki max-min iki sınır arasında) yine pozisyon belirleyicisi eleman görevinde bulunarak yeşil,aşağı-yukarı hareket etme kabiliyeti olan plastik bir şamandıra ile sağlıyor. Bu sigara kutusundan biraz daha küçük olan plastik şamandıra içinde bir mıknatıs gizlidir. Mıknatıs olduğu da içini açmamıza pek de gerek kalmadan, dış yüzeyine çok yaklaştırılan ferro-mağnetik esaslı bir saç montaj vidasını kolayca çekmesinden bunu görüp anlayabiliyoruz.

Şeffaf,plastik mikadan yapılma bu su tankına konan su miktarı “max” yazan bu çizginin biraz üstünde olursa tam olarak ne oluyor? Bu durumda sistem nasıl tepki gösteriyor ve nasıl çalışıyor? Onun üzerinde duralım hep birlikte de?

Plastik şamandıra içinde gizli olan bu sabit mıknatısla suyun kaldırma kuvvetiyle bir miktar yukarıya doğru bu plastik yapıdaki şamandıra sisteminde hareket etmiş de oluyor.Bu yeni konum (max çizgisinin biraz üstündeki yeri) süpürgenin iç gövdesine monte edilmiş olan hall-effect sensörü tetiklemeye yeterli yüksekliğe de gelmiş oluyor.Bu sensörün tetiklenip çalışmasıyla normalde üniversal motora 2 kablo üzerinden 220 ac. Şebeke elektriğini iletmekle görevli olan triyak da kesime gidip bu akımı kesmiş bulunuyor.yani su seviyesini max. Çizginin altına indirip de şamandıranın suyun kaldırma kuvvetiyle yeterli yüksekliğin üzerinde olmadığı durumda triyakın gate’i doğru tetiklenip tristörü iletime,yani 220 ac akımını bu motora direk vermiş de bulunuyor.

Uygun pozisyonda olduğunda bu triyağı ters yönde tetikleyen ve kesen bu sensör kablosunu yerinden (Geçme yuvasından) tam söküp çıkardığımızda ise motor yine anahtara (sivice) basılı olduğu halde yine hiç çalışmıyor.Ancak pcb’deki bu geçme soketine (3 adet kablo demetiyle,OUT;VDD;gnd) tam takıldığında ve ikinci şart olarak (VEYA mantığıyla) motor su kabı takılı olmasa bile (Takılı olduğunda da içindeki bu plastik su seviye şamandırası bu max.su seviyesinin altında,yani sadece max-min arasında tam bulunduğunda,VE mantığıyla) süpürge motoru yine normal çalışmaya devam ediyor.Sensör bu haliyle dolaylı yoldan bir pozisyon kontrolünü,sadece bu mika kap içinde yer alan,suyun kaldırma kuvvetiyle,yani plastik şamandıra içine gizlenmiş sabit mıknatısın bu konumunu kaldırma kuvvetiyle de değiştirmesiyle mantık olarak yapmış oluyor.

Arçelik Robomaster elektronik hız kontrollü mutfak robotunda ise hall sensörün çalışma mantığı daha değişiktir.Burada ise mika kabın yan kenarına gömülü olan küçük,siyah bir mıknatıs,bu sensörün tam yakınında iken,yani robotun mika kabının yerine tam konumlanmasından sonra,bu sensör tam tetiklenerek içinde triyağı ve çalıştırma mini rölesini harekete geçirmekte,yani bu robotun motorunu tam olarak da çalıştırmaktadır.Sensörün buradaki çalışma şekli ise ters olarak değil,doğru yönde tetikleme ile bu robotun motorunu çalıştırma,mıknatısın sensöre olan bu uzaklığı yetersiz olduğunda ise motoru tam durdurma şeklindedir.

bQa478.jpg

Not:Resim ve "hall sensör" google sorgusunda internetten alınmış bir alıntıdır.

Hall sensörün uygulamasının yapıldığı diğer alanlardan biri olarak bazı otomotiv ateşleme sistemlerinde yer alıp bulunan entegreli elektronik ateşleme sistemini direk olarak verebiliriz.Bu ateşleme sistemi bulunup da (Platinin olmayıp distribütörün YG’in bujilere dağıtımında yer aldığı bazı elektronik ateşleme sistemiyle donatılı olan araçlarda) sensörün tam arkasında,ona yapışık olarak da yer alan sabit bir mıknatıs,sensör içinde yer alan bu boşluktan (Aralıktan) motor volan dişlilerinin, boşluk-dişli-boşluk-dişli-… şeklinde ard arda belirli zaman aralıklarında (Motor rölantide iken bu geçişler yavaş,yüksek devirlerinde ise bu geçişlerin,yani mağnetik değişimlerin ,bu akı değişimleri çok daha hızlı olmakta ve entegreli elektronik ateşleme sistemi de bu şartta çok daha yüksek devirlerde,daha güvenli bir YG’i karbüratöre direk bağlı olan vakum hortumuyla,avansın bu şekilde de ayarlanmasıyla) geçmesi sağlanarak da entegre transistörünün kolayca tetiklenmesi sağlanarak ateşleme akımı da üretilmektedir.Kolay gelsin.Saygılarımla.
 
Son düzenleme:
NR0eQT.jpg


1Y36fI.jpg


tZTCso.jpg


Merhaba, sn. affensen, forumumuza üye olup 7 yıl önce açılan bu konu başlığına özel ilginiz (sorunuz) için teşekkür ederim, Evet, asıl makina gövdesinde elektronik parçalar olarak sadece resimlerdeki kritik parçalar vardı. Su tankının üst kapağı açıldığında ise iç içe geçen 2 adet ayrı filtre (yıkanabilir plastik örgülü süzgeç filtre + siyah sünger filtre de) (üstteki resimlerde) ilave olarak yer alıyordu. Bunları asıl konu başlığıyla pek ilgili görmeyip paylaşmak istememiştim. Örneğin makina için arızalanan motor yerine yedek motor değişimini yaparken, en alt resimdeki siyah lastik conta elimde fazla kalmıştı, en son olarak. Çünkü makina gövdesi içine asıl motora muadil başka bir motoru montelerken bu conta yükseklik fazla arttığı için montajda fazla gelmişti, bu yüzden onu takmamıştım. 2018'den itibaren "cylone teknolojili" elektrik süpürgeleri ( 2 farklı marka) satın alıp evde daimi olarak bunları kullandığımızdan bu sulu sistemli süpürgeyi çok nadir olarak kullanıyoruz. Kolay gelsin. Saygılarımla.
 
İlginiz için çok teşekkür ederim. Süpürgenin içinden çıkan o filtre aslında lehim dumanı emici olur gibi geliyor. Detaylı anlatım için teşekkür ederim. :)


Bir de, cd ve kaset çalar vardı. Technichs marka. Söksem mi, kullansam mı bilemedim. Çünkü ana amfi katı ortada yok. İçini söksem parçaları alsam ne çıkardı?
 
Merhaba. Bu hızlı geri dönüşünüz (yanıtınız) için çok teşekkür ederim. :) Lehim dumanını sürekli çalışılan veya evdeki çok yakın ev ortamından (akciğerlerden) uzak tutabilmek için, ev içindeki özel odanızda davlumbaz-uzatmalı spiral boru-aspiratör sistemiyle bu zararlı dumanı çekip dışarıya (boş baca deliği varsa direk bacaya) verilebilmesi şekli bence daha da sağlıklı bir şekli olur. Örneğin üniversitedeyken, Edirne'de öğrenci iken ilk yaptığım dijital saatin kit montajını inanmayacaksınız ama odamdaki bacanın baca çekmecesini çekip dumanı bu bacadan emidirip, kitin ana montaj pertinaksı bu bacanın içindeyken bu lehim montajını yapıp lehim dumanını hiç yutmadan yapmıştım, lehim dumanları uzun sürelerde maruz kalındığında boğazı tahriş edebiliyor, bazı bünyelerde allerjiye bile neden olabiliyor. Zaten bu konuda kurşun-kalay (60 Sn / 40 Pb) lehimler uzun süreli yapılırken uzun süre bu dumana maruz kalınmaması veya açık, kolay cereyan alan yerlerde özellikle bu lehimi yaparak çıkan dumanlara uzun süreli maruz kalınmaması genellikle de sağlık açısından özellikle tavsiye ediliyor.

Lehim dumanlarının zarar veya sağlık riski eğer kıyaslanırsa sigara dumanından çok da farkılı değildir, çünkü havada kalan buı kolloidal tanecikler ayni sigaradaki gibi uzun zaman ortamdayken hava akışı olmadan kendi halindeyken kolay kolay bu ortamdan gitmemesi nedeniyle ben sigara dumanına çok benzetiyorum. Kurşun-kalay lehim malzemesi (teli) ve lehim ucu boraks esaslı lehim pastasıyla direk temas edince kaynak makineleriyle kaynak yapılırken elektrot örtüsünün (üst fluksla) kaynak banyosunda eriyip yanmasına çok benzer kaynak dumanını çok zararlı asıltı parçaları şeklinde lehim dumanı şeklinde lehim yapılırken ortaya çıkarabilmiş oluyor.

"Technics" marka CD/kasetçalarınızın detay resimleriyle birlikte ayni forumda "küçük ev makinaları, cihazları" kısmından ayrı konu başlığı altında bu konu başlığını açarsanız, en baştaki konu başlığından bağımsız olarak üyelerin daha fazla ilgi ve dikkatini çekebilmiş ve elinizdeki bu eski cihazı en iyi şekilde değerlendirebilmeniz amacıyla yönlendirebilmiş de oluruz. Kolay gelsin. Saygılarımla.
 
Merhaba. Sn. Affensen, CD/kasetçalarınızı görmeden, çıkış katı olmadan nasıl değerlendireceğinizle ilgili kendi yorumumu buradan yapmaya çalışayım. Kasetçalar mekanizması çok düzgün çalışyorsa, kaliteli harici bir amfi girişinden önce teyp kafası (kristal) çıkışı kablosu (stereo kablo çıkışıyla) bağlanabilir. Preamfi katı ayrı kartta ve çalışır durumdaysa harici (ona bağlı bas, ton, ses kontrol düğmeleri, ekolayzır kartıyla birlikte sağlamsa o da montelenip harici bir amfiden önce kullanılabilir) amfiden önce bu da montelenip kullanılabilir. CD çalar mekanizması kaliteli harici amfiye çalışır durumdaysa yine bağlanılıp ayrı bir müzik çalar sistemi oluşturulabilr.

Bağlantılar konusunda deneyiminiz bunları yapmaya yetecek kadar yeterliyse zorlanmadan bunları yapabilmiş olursunuz. Seçici (komütatör) anahtarla CD çalar çkışı sinyali veya kaset çaar sinyali çıkışı isteğe bağlı olarak ayni amfiden ortak girilmiş olur. Komütatör anahtarı kendi CD/kasetçalarınızdan veya eski hurda elektronik parçalardan (eskicilerden) veya sıfır olarak da temin edebilirisiniz. Bu cihazı elektronik parça temini için (direnç, kondansatör, besleme trafosu, DC motor, vb.) bölüp ayrıştırmak yerine ayni parçaları eski tüplü TV anakartlarından, eski, bozuk PSU'lardan, vb. çok değişik, eski elektronik cihazlardan sökerek yine bulursunuz, yani mutlaka bu cihazdan ayrıştırıp bulmanız şart değildir. Yyeni bir harici amfiyle çalışır durumdaki kaset çaklar ve CD mekanizmasını monteleyip kullanabilmenizi ben öneririm. Bu kendi kanaatimce çok daha iyi bir değerlendirme şekli olacaktır. Kolay gelsin. Saygılarımla.
 
Merhaba. Sn. Affensen, CD/kasetçalarınızı görmeden, çıkış katı olmadan nasıl değerlendireceğinizle ilgili kendi yorumumu buradan yapmaya çalışayım. Kasetçalar mekanizması çok düzgün çalışyorsa, kaliteli harici bir amfi girişinden önce teyp kafası (kristal) çıkışı kablosu (stereo kablo çıkışıyla) bağlanabilir. Preamfi katı ayrı kartta ve çalışır durumdaysa harici (ona bağlı bas, ton, ses kontrol düğmeleri, ekolayzır kartıyla birlikte sağlamsa o da montelenip harici bir amfiden önce kullanılabilir) amfiden önce bu da montelenip kullanılabilir. CD çalar mekanizması kaliteli harici amfiye çalışır durumdaysa yine bağlanılıp ayrı bir müzik çalar sistemi oluşturulabilr.

Bağlantılar konusunda deneyiminiz bunları yapmaya yetecek kadar yeterliyse zorlanmadan bunları yapabilmiş olursunuz. Seçici (komütatör) anahtarla CD çalar çkışı sinyali veya kaset çaar sinyali çıkışı isteğe bağlı olarak ayni amfiden ortak girilmiş olur. Komütatör anahtarı kendi CD/kasetçalarınızdan veya eski hurda elektronik parçalardan (eskicilerden) veya sıfır olarak da temin edebilirisiniz. Bu cihazı elektronik parça temini için (direnç, kondansatör, besleme trafosu, DC motor, vb.) bölüp ayrıştırmak yerine ayni parçaları eski tüplü TV anakartlarından, eski, bozuk PSU'lardan, vb. çok değişik, eski elektronik cihazlardan sökerek yine bulursunuz, yani mutlaka bu cihazdan ayrıştırıp bulmanız şart değildir. Yyeni bir harici amfiyle çalışır durumdaki kaset çaklar ve CD mekanizmasını monteleyip kullanabilmenizi ben öneririm. Bu kendi kanaatimce çok daha iyi bir değerlendirme şekli olacaktır. Kolay gelsin. Saygılarımla.
Öncelikle detaylı şekilde açıklamanız için çok teşekkür ederim. Benim de fikrimce kullanmaktı. Direnç lazım olduğu zaman TV anakartından söküyorum. :D :D
Aslında bir fikir daha geldi aklıma. Ama pek estetik olmaz muhtemelen. Sony RX99 müzik seti var. Kaset ve CD çalar kayışı koptuğu için onlarını kullanamıyoruz. Yedek parça olarak kayışları alınabilir belki. Ya da müzik setine bağlanıp belki... Bakıcaz artık. :D

Merhaba. Bu hızlı geri dönüşünüz (yanıtınız) için çok teşekkür ederim. :) Lehim dumanını sürekli çalışılan veya evdeki çok yakın ev ortamından (akciğerlerden) uzak tutabilmek için, ev içindeki özel odanızda davlumbaz-uzatmalı spiral boru-aspiratör sistemiyle bu zararlı dumanı çekip dışarıya (boş baca deliği varsa direk bacaya) verilebilmesi şekli bence daha da sağlıklı bir şekli olur. Örneğin üniversitedeyken, Edirne'de öğrenci iken ilk yaptığım dijital saatin kit montajını inanmayacaksınız ama odamdaki bacanın baca çekmecesini çekip dumanı bu bacadan emidirip, kitin ana montaj pertinaksı bu bacanın içindeyken bu lehim montajını yapıp lehim dumanını hiç yutmadan yapmıştım, lehim dumanları uzun sürelerde maruz kalındığında boğazı tahriş edebiliyor, bazı bünyelerde allerjiye bile neden olabiliyor. Zaten bu konuda kurşun-kalay (60 Sn / 40 Pb) lehimler uzun süreli yapılırken uzun süre bu dumana maruz kalınmaması veya açık, kolay cereyan alan yerlerde özellikle bu lehimi yaparak çıkan dumanlara uzun süreli maruz kalınmaması genellikle de sağlık açısından özellikle tavsiye ediliyor.

Lehim dumanlarının zarar veya sağlık riski eğer kıyaslanırsa sigara dumanından çok da farkılı değildir, çünkü havada kalan buı kolloidal tanecikler ayni sigaradaki gibi uzun zaman ortamdayken hava akışı olmadan kendi halindeyken kolay kolay bu ortamdan gitmemesi nedeniyle ben sigara dumanına çok benzetiyorum. Kurşun-kalay lehim malzemesi (teli) ve lehim ucu boraks esaslı lehim pastasıyla direk temas edince kaynak makineleriyle kaynak yapılırken elektrot örtüsünün (üst fluksla) kaynak banyosunda eriyip yanmasına çok benzer kaynak dumanını çok zararlı asıltı parçaları şeklinde lehim dumanı şeklinde lehim yapılırken ortaya çıkarabilmiş oluyor.

"Technics" marka CD/kasetçalarınızın detay resimleriyle birlikte ayni forumda "küçük ev makinaları, cihazları" kısmından ayrı konu başlığı altında bu konu başlığını açarsanız, en baştaki konu başlığından bağımsız olarak üyelerin daha fazla ilgi ve dikkatini çekebilmiş ve elinizdeki bu eski cihazı en iyi şekilde değerlendirebilmeniz amacıyla yönlendirebilmiş de oluruz. Kolay gelsin. Saygılarımla.
Asıl ben sizin hızlı yanıtınız için teşekkür ederim. :D

Öncelikle odamda baca deliği yok. Ev kalorifer olduğu için sadece salonda var galiba. :)
Lehimi odamda yapıyorum genellikle. Geçen Pinax kokusundan nefret ettiğim için en sonunda Soldex 60/40 tel alabildim. Bu sefer de daha kötü kokmaya başladı. Kışın soğuk olduğu için camımı da açamıyorum. Lehim dumanını da direkt olarak soluyorum ne yazık ki. :(
O yüzden önüne eski bir bilgisayardan söktüğüm 90MM fan kullanıyordum ama değişen bir şey olmuyordu. Ben yine soluyordum. :D
Odayı odadan çıkınca havalandırabiliyorum. Bir forumda fanın arkasına kuru ıslak mendil koymayı yazmışlar. Denerim. :D

@binbaşı LCD'den anlar mısınız? Bir konu açacağım da, termometrenin zebra zımbırtısını kaybettim. Aleti çalıştıamıyorum. :D
 


"Kışın soğuk olduğu için camımı da açamıyorum. Lehim dumanını da direkt olarak soluyorum ne yazık ki. :("

Merhaba. Lehimleme konusunda youtube'daki videoda bir kanal içinde, bu kanalın en başına ve sonuna birer PC kasa fanını koyarak aspiatör görevli olarak lehimden çıkan bu lehim dumanını küçük ev odalarında homojen olarak dağıtmanın bir çözümünü bulabilmişler, yukarıdaki linkteki gibi. Ben evde nispeten küçük odalarda mini kliamanın soğuk kısımında iç fan motorunu çalıştırıp lehim bölegesine üfleterek dumanı etrafa homojen olarak da dağıtmaya çaıştım, son zamanlarda yaptığım lehim işlemlerinde. Daha sonra ise oluşan bu dumanı odanın camını açıp bu odadan çıkarak iyice havalandırıyordum. Son zamanlarda dumanı çekebilme ve atabilme şeklinde değil de etrafa homojen olarak yayıp dağıtma yöntemim sadece bu olmuştu.

LCD konusunda sorduğunuz zabra uzaktan kumandalı otımatik perde açma-kapama otomasyonu motorunu bu düzeneğin komple resimlerini çekip foruma ekleyerek ayrı başlıktan sorabilrsiniz, sn. Affensen. Bu konuda forumda deneyimi olanlar tarafından anında yardımcı olunacağına inanıyorum. Sıvı kristalli LCD ekranlı elektronik cihazlar, orijinal kumandaları, vb. bunların çoklu kablolu hassas ekran kabloları hakkında çok fazla deneyimim ne yazık ki bulunmuyor. Kolay gelsin. Saygılarımla.

 


"Kışın soğuk olduğu için camımı da açamıyorum. Lehim dumanını da direkt olarak soluyorum ne yazık ki. :("

Merhaba. Lehimleme konusunda youtube'daki videoda bir kanal içinde, bu kanalın en başına ve sonuna birer PC kasa fanını koyarak aspiatör görevli olarak lehimden çıkan bu lehim dumanını küçük ev odalarında homojen olarak dağıtmanın bir çözümünü bulabilmişler, yukarıdaki linkteki gibi. Ben evde nispeten küçük odalarda mini kliamanın soğuk kısımında iç fan motorunu çalıştırıp lehim bölegesine üfleterek dumanı etrafa homojen olarak da dağıtmaya çaıştım, son zamanlarda yaptığım lehim işlemlerinde. Daha sonra ise oluşan bu dumanı odanın camını açıp bu odadan çıkarak iyice havalandırıyordum. Son zamanlarda dumanı çekebilme ve atabilme şeklinde değil de etrafa homojen olarak yayıp dağıtma yöntemim sadece bu olmuştu.
Teşekkür ederim hocam. Denemeye değer bir fikir. Sağ olun. :D


LCD konusunda sorduğunuz zabra uzaktan kumandalı otımatik perde açma-kapama otomasyonu motorunu bu düzeneğin komple resimlerini çekip foruma ekleyerek ayrı başlıktan sorabilrsiniz, sn. Affensen. Bu konuda forumda deneyimi olanlar tarafından anında yardımcı olunacağına inanıyorum. Sıvı kristalli LCD ekranlı elektronik cihazlar, orijinal kumandaları, vb. bunların çoklu kablolu hassas ekran kabloları hakkında çok fazla deneyimim ne yazık ki bulunmuyor. Kolay gelsin. Saygılarımla.
Teşekkür ederim yeni konu açacağım. :)
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,881
Kullanıcılar
449,600
Son üye
psychedelic

Yeni konular

Geri
Üst