Bu haziranda mezunum ama?

sayın tank ağustos döneminde gidemezsiniz, ben de 2006 temmuzda mezun olmuştum. işlemleri temmuz ayı içerisinde yapıyorlar fakat yeni mezunları buna dahil etmiyorlar.

ayrıca yeni mezunlara (kurumsal firmalar hariç) 1500 net üzerinde maaş veren yer görmedim...
 
Haziran'da mezun olursa yetiştirirler işlemleri ben haziran mezunuyum ve benle mezun olupta giden birkaç arkadaşım var.
 
Verdigin bilgiler icin tekrar tesekkurler automat abi,

Birde ben enerji sektorumu yoksa insaat taahhut sektorunde mi ise baslamaliyim diye kendi kendime soruyorum , acaba hangisinde yolum daha acik olur diye soruyorum ve bi turlu karara varamiyorum,enerji isleri her zaman daha parali oldugunu ve santiyeye gore daha az stres altinda calisirsin ve daha az yorulursun diyorlar,santiyede pestilini cikarirlar sogukta karda kista her dakika santiyede olmani beklerler 2 haftada 1 gun izin verirler diyorlar ve enerji isini fevkalade bir sekilde ovuyorlar , senin piyasa deneyimin var 3 asagi 5 yukari sen bu konularla ilgili daha dogru bir yorum yapabilirsin diye dusunuyorum.
Sence ne yapmaliyim?
ANEL elektrik ve arma-elektropanc firmalari icin ne dusunursun bu firmalardan hangisi daha sorun yasatmaz ve daha cok sey insana katar ,maas konusunda daha verimli olan hangisidir?
Biliyorum seni cok yoruyorum abi ama inan cok yardimci oluyorsun yeni mezun olacak kardesine:)


Evet, tabiki şantiyeyi düşünüyorsan zor olduğu kesin; ama hiç zorlukla karşılaşmak istemeyen de devlet memuru olabilir... Ama diyorsan ki 30'uma gelmeden kendi işimin başına geçmek istiyorum, en iyisi proje/şantiye bence. En nihayettinde orada ağır işleri filan yapacak değilsin, yok abuk sabuk bir ikinci sınıf bir firmaya denk gelmezsen. Sana olur da; senin tecrüben yok, önce seni de şantiye de filan çalışıp işin nasıl yapıldığını öğrenirsin ki, sonra adamların başında olduğunda... neyi nasıl yapacağını iyi bilirsin... diyen bir işverenler tanışşırsan, sakın inanma... oradan fayda yoktur.

Mühendisin yapacağı en çok iş; proje çizmek, maliyet hesaplamaları ve bazı formların doldurulmasıdır. Diğerlerini izleyerek de öğrenebilirsin, aksini söyleyenlere inanma. Yani bir mühendisin işi o kadar da zor değildir. Mesela birçok inşaat mühendisi elektrik mühendislerinden fazla kazanır; ama en fazla şantiyelerde vakit geçirenler de onlardır. Kariyerindeki önceliklerin ne, ona göre karar ver. Ailene daha yakın kolay bir iş mi, ilk maaşı daha yüksek ama orta seviyeden yuarı çıkamayacağın bir iş mi, biraz daha seni zorlayabilecek (ama ileride kendi işini kurmanda ve çok daha fazla kazanmanda yararlı olacak) bir iş mi. Elektrik proje/taahhütte çalışıp, bırak mühendis olmayı, çıraklıktan yetişme kişilerin bile çok fazla ma varlıkları olduğunu gördüm.

Şirket ne kadar büyükse, o adar çok başvuru alır, yeni bir mezun da işe girmesi o kadar zorlaşabilir; en başta staj yapıp bazı kişilerle yakınlık kurmadığın sürece... ki o şekilde yeni mezun olmasına karşın hemen büyük bir şirkette iş bulmuş arkadaşım vardı. Ama yeni mezunların bile maaşları yurtdışında oldukça iyidir, dediğim gibi bazı güzel proje kitapları/yönetmelikler/çizilmiş projeleri incele bu 6-7 ayda... Daha da iyi bir maaşla işe girebilirsin o zaman.

O yurtiçi yeni mezun en fazla 1500 tl alır diyorlar; ama bu yurtdışında çok daha fazladır.
 
2. dönem dersin az ise 2ç dönemden ufaktan çalışmaya başla piyasayı tanırsın sonra öyle devam edersin benim yaptıgım gibi zamanında öyle yapmıştım bizde yıldızlıyız bu arada
 
Automat verdigin bilgiler icin tekrar tesekkurler,
Verdigin bilgiler inan cok faydali oluyor karar vermemde.

Sen galiba linya da calisiyorsun oralarin ortami nasil yani yasayis acisindan para acisindan rahat yasayabiliyormusun yani seni hersekilde tatmin ediyormu orasi,cunku bende ciddi ciddi ortadogu ulkelerinde calismak istiyorum.
Ama bu fikrimi paylastigim insanlar sen delimisin gencliginin en guzel gunlerini araplarla mi gecireceksin,colde kavrulusun diyorlar sarlarinin hic iyi olmadigini soyluyorlar.

Sen bu gibi goruslere orada yasayan birisi olarak ne dersin?

Birde yeni mezun bir muhendisin ortalama bir fiyati yurtdisinda(yani ortadogu ulkelerinde) ne kadardir, sundan soruyorum bu soruyu sozlesme imzalatip 1 kac seneligine ucuza kapatmak isteyenler oluyormus?
 
Automat verdigin bilgiler icin tekrar tesekkurler,
Verdigin bilgiler inan cok faydali oluyor karar vermemde.

Sen galiba linya da calisiyorsun oralarin ortami nasil yani yasayis acisindan para acisindan rahat yasayabiliyormusun yani seni hersekilde tatmin ediyormu orasi,cunku bende ciddi ciddi ortadogu ulkelerinde calismak istiyorum.
Ama bu fikrimi paylastigim insanlar sen delimisin gencliginin en guzel gunlerini araplarla mi gecireceksin,colde kavrulusun diyorlar sarlarinin hic iyi olmadigini soyluyorlar.

Sen bu gibi goruslere orada yasayan birisi olarak ne dersin?

Birde yeni mezun bir muhendisin ortalama bir fiyati yurtdisinda(yani ortadogu ulkelerinde) ne kadardir, sundan soruyorum bu soruyu sozlesme imzalatip 1 kac seneligine ucuza kapatmak isteyenler oluyormus?

Benim çevrem bırak yurt dışına, şehir dışına bile olumsuz bakıyor. Evet, yaşlılıklarında gençliğini çarçur edenlerin hayıflandığı kesin; ama bunlar daha ziyade boşu boşuna vakit öldürmelerinden - daha az bir kısmı tüm gençliklerini çalışarak geçirmekten ötürü. Tabi, daha şimdi yurt dışına çıksan, 23 oldun diyelim, 26-27 yaşına kadar (3-4 yıl) yurt dışında çalışıp geldin. Bu tüm gençliğini harcadın anlamına gelmez; geldiğine elinde birçok büyük ölçekli hastane/üniversite/avm tarzı yapılara ilişkin referansların da olur. Bir yıl filan da en azından buradaki ortamı tanımak için çalışıp, rahatlıkla kendi işini kurarsın.

Daha önce dediğim gibi, çıraklıktan yetişme adamların sadece banka ve ufak villa tarzı bazı yerlerin işlerini yapmalarına karşın onlarca gayrimenkulleri var, daha büyük işler yapanlar 100' lerce bin liralık, hatta milyonlarca liralık işler yapıyorlar. Şayet yurtdışına gidip gelirsen, en az bir yılını senden yaşça büyük bir elektrik mühendisinin yanında geçirmeni tavsiye ederim; çünkü o adamın her türlü tecrübesi vardır: Belki daha önce parasını alamadığı durum olmuştur, belki iflas ettiği zamanlar olmuştur, işlerini halletmek için bir çevresi vardır, vb. İş kurarken sadece sermaye ve teknik bilgi yetersizdir, bu tür tecrübeye dayalı bilgiler de önemlidir. Kim bilir belki yurtışında çalışırken bu tür bir mühendisle de karşılaşabilirsin, ne olursa olsun, her türlü şeyi öğrenmeye bakmak iyidir.

Neden yurtd ışı benim tercihim, adamın 2-3 bin lira burada maaşı olsa, yılda 24-36 bin lira yapar. Yemese, içmese tek daire alması için bile 5 yıl çalışması gerekir, ki yemeden içmeden de kimse yaşayamaz sanırım. Yurtdışındaki kişisel harcamaların buradakinden daha düşük, maaşın da daha yüksektir. Sonra da doğru dürüst bir şekilde kendi işini kurabilirsen, rahat edersin. Tabi patron olmanın da kendine göre sıkıntıları olabilir; ama bir işçininkiyle kıyaslanamaz.

Yeni mezun tabiki belki ilk işinde 4000 dolar alacak değil; senin de bilgine bağlı olarak 2500-3500 dolar arası değişir. Maaş artışının da belirli kriterlere bağlı olarak anlaşmada yer almasına dikkat edersin tabi.
 
Zorluk çekmeden iş öğrenilmez düşüncesindeyim,en azından 1 yıl,sürekli çalışan bir firmada maaş-zorluk bakılmadan çalışmanız (ikamet ettiğiniz yerde ise daha iyidir tabiiki) daha sonraki yıllar için yararınıza olacaktır.

Selamlar,
 
Automat tekrar merhaba,

Herhalde yurdisi bir santiyede caliinca insanin bir sosyal hayatida olmuyor sanirim, 7-24 is pesinde oluyorsun izin zaten 2 haftada bir gun veriyorlar,peki bu ortama nasil dayaniyorsun?Hic tecrubem olmadigi icin soruyorum,elektrik muhendisi butun sahada durup yapilan isi mi denetliyor yoksa sahayi teknikerlere birakip yapilan insaatin disarida olan isini mi takip ediyor(burda isten kastip devletle olabilir,ana yuklenici veya insaati yaptiranla olabilir)
 
Merhaba , Bu benim kendi düşüncemdir katılmayanlar olabilir ,
para 30 yasından sonra kazanılır , 30 yasına kadarda bir işte uzman olman gerekir o işin profesörü olucaksın , elektrikte doktorluk gibidir , bi dal seciceksin ve o işi hakkıyla bileceksin o işin en iyisi aranan elemanı olucaksın ben suan 29 yasındayım ve dünyanın en büyük mühendislik firmasında çalısıyorum yaptığım işi çok iyi biliyorum , iyide para kazanıyorum vede işsiz kalırsam diye hiç korkmuyorum , ama bugünlere gelene kadar cok caba sarfettim , 2 sene cok düşük maasa calıstım hatta cepten yedim , günlerce fabrikada yattım , ama pişman değilim cefa cekmeden sefa sürülmez .
 

Forum istatistikleri

Konular
128,210
Mesajlar
915,844
Kullanıcılar
449,990
Son üye
alpersirakaya

Yeni konular

Geri
Üst