Oncelikle yardimlarindan dolayi cevap yazan arkadaslara cok tesekkur ediyorum.
Ben iki tane ceyrek daire miknatis cikardim, baska bir bircali dc motordan.
Bir miknatisin ic yuzeyi N diger miknatisin ic yuzeyi S olacak sekilde tam karsilikli yerlestirdim vd epoksi yapistirici ile yapistirdim.
(+) seklinde dort kollu olan gobek sargi kismini karslikli iki kolunu kesip kendi uzerinde cok ince sargisini söküp 0.2 mm tel ile tekrar sardim. Bir kola sardigim sargi yonu diger kola sardigim sargi ile birebir ayni yonde, bir kola sardim teli kesmeden diger kola da esit miktarda ve ayni yone sarmaya devam ettim.
Son kontrolunu de 3 volt uygulayip bir kolun N diger kolun S kutuplandigini pusula ile tespit ettim.
Miknatislarim da biri N digeri S idi zaten.
Simdi neden bunlari ve boyle yaptim??
1) miknatisim iki tane oldugu icin ben de bobinlerden iki kolu kestim iki kolu biraktim. Iki kutup miknatisa 4 kutup bobinin uyumsuzluk yapacagini ben de farkindaydim. Cunku sistemde hep diger iki bobin seri bagli olacak, bu bobinlerden o anda aktif olarak miknatis olmadigi icin butun zaman dilimlerinde hep iki bobin sistemde yuk olusturacakti..
2) fanin kendi uzerinde miknatisi son derece gucsuz kaucuk miknatisti. Ben de calisan bir motiru parcalayip daha guclu olan siyah sert ferrit miknatis koydum.
3) kendi bobin teli cok cok inceydi amacim biraz akim cekebilmeki, 0.2 milimetre telle tekrar sardim..
Resim ekliyorum:
Voltaj verildiginde bir bobin N diger bobin S. Pusula ile baktim. Ayni yonde sardim. Seri bagli.
Bir miknatisin ic yuzeyi N diger miknatisin ic yuzeyi S. Pusula ile baktim.
Boyle bir fan buldum. Parcaladim. Sargilari oldukca kalin. Toplam ic direnc sadece 1 ohm kadar. Voltaj verince bir koldaki iki karsilikli bobinler N-N oluyor diger koldaki karsilikli bobinler S-S oluyor. N-S-N-S seklinde.
Metal cekirdegi bobine zarar vermeden plastikten nasil cikarabilirim??