birden fazla inverteri tek çıkışa bağlama

kingozai

Üye
Katılım
6 May 2010
Mesajlar
59
Puanları
1
selam ustalar,

elimde bir klima ve 3 adet tam sinüs inverter var. klimanın etiketinde 3.7 amper yazıyor, yanılmıyorsam 800w eder. elimdeki inverter'ların toplamı 1200w.

şimdi bu cihazların çıkışını bir şekilde dc'ye çevirip paralel bağlasam sonra eg8010 kullanan hazır bir modülle tekrar ac'a çevirsem kolu bacağı kaybetmeden klimayı çalıştırabilirmiyim?

malum elektrikte gece tarifesine geçince daha ucuz oluyor. bir agm akü alıp gece şarjeder gündüz kullanırım diye düşünüyorum.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Merhaba.Bakın,niyetiniz gece tarifesi ile ucuz şarjlı elektriği bir aküde depolayıp sonra 3 adet inverterle ac-dc > dc-ac dönüşümleriyle bir klimayı periyodik olarak çalıştırmaksa eğer, bir tek 1200 watt’lık inverterle bile çalışsa akü şarjı (ac-dc) ve inverter dönüşümleri (dc-ac) sırasındaki enerji dönüşümü verimleri (Enerji kayıpları) yüzünden bu tarifenin avantajı tamamiyle de kaybolur gider,hatta daha fazla elektrik bile harcarsınız. Ama elektrik kesintilerinde (dc-ac > ac-dc zorunlu olan bu dönüşümünde) veya solar sistemle ac sonradan geceleri elde edilirken (dc-dc > dc-ac) bu kayıplar hiç de düşünülmez,zorunlu olur,ama solar sistemin bedava olması (Kuruluş ve işletmeye alma masraflarının dışında) bazı iç kayıplarıyla bile sonuçta yine bedavadır.Ama elektrikten (Şebekeden) ac-dc > dc-ac dönüşümlerinde hatırı sayılır derecede kayıplar sürekli olarak vardır,bu yolla klima çalıştırarak bir tasarrufu hiç düşünmeyin.

Bir benzetmeyle açıklamaya çalışayım size bunu: Akü ile direk 12 volt dc ile çalışan özel satılan tasarruf lambaları vardır,bilindiği gibi.Tekne,karavan içi,kamp yeri,çadır içi,araç içi,vb. seyyar yerlerde direk 12 volt akü ile yanabilirler.Bir de 220 vac ile çalışan çok iyi bildiğimiz tasarruf lambaları vardır.Ama biz bunları Şebeke yerine kendi inverter sistemimizle sürekli çalıştırsaydık eğer,yani önce ac-dc akü şarjı,depolamasıyla sonra dc-ac inverterle 220’yi elde edip yaksaydık, şebeke ile yakmaya göre çok fazla kaybımız olur,bu dönüşümlerde kayıplar çok arttığı için herhangi bir tasarruf sağlanmamış olurdu.12 volt akü ile 12 volt tasarruf lambasını yakmak veya 220 volt ac şebeke elektriği ile 220 volt tasarruf ampulünü yakmak bu ara güç dönüşümleri hiç olmadığından çok daha ekonomiktir,nedeni de güç dönüşümsüz ve direk olarak çalıştıkları içindir.

Forumda açılan benzer ve bir başka konu başlığında; ucuz tarife ile ups akülerinin şarjı ve sonrasında pahalı zamanlarda bununla ev cihazlarının çalıştırılmasındaki tasarruf çok fazla tartışılmış ve sonuçta kayıpların (Akü şarj/deşarj kayıpları,inverter kayıpları,vb.) fazlalığı yüzünden bir tasarruf olunamayacağında sonuçta hem fikir de olunmuştu.

Klimada bir tasarruf elde etmek isteyenler daha yeni satın alacaklarsa satın alma kabiliyetleri ölçüsünce (Biraz fedakarlık yaparak) bir inverter klimayı mutlaka satın alsınlar,çünkü bu klimalar çalışma prensibi olarak çok tasarruflu olarak çalışırlar.(Kendi iç elektronik sistemlerinin bir çalışma prensibi gereği olarak.) Elektriği hiç yakmaz,adeta da koklarlar.(tv'deki bir inverter klima reklamında verilmiş olduğu gibi) yani gerçek manadaki bir tasarruf ancak bu yolla tam sağlanabilir.

Not: Bakın,kendi elektrik faturamızda (Mitsubishi electric inverter klimamız takıldıktan sonra) sürekli (Soğutma ve ısıtmada) 23-24 dereceye sabitleyip, bu özel tasarruf moduyla da kullanarak sadece 7-8 tl.'lik bir fark oluşmuştur,tüm fark sadece bu kadardır,yani 80 tl. yerine 88 tl. gibi.(Asıl faturanın %10 fazlası kadarıdır) Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,658
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst