Bir işletmenin elektrik tüketim fiyatını nasıl hesaplarım?

emrecevik

Üye
Katılım
23 Kas 2008
Mesajlar
35
Puanları
1
Yaş
39
merhaba arkadaslar işletmenin geneli 380volt bir makina bir saatde nekadar enejı tüketir formülü nedir ve nasıl hesaplanır tl bazında örnek makina 160kw
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Makinanın veriminin % 100 olduğunu varsayarsak, verdiğiniz örneğe göre, makina 1 saatte 160kWh enerji harcar. Sanayi bölgesi için elektrik bedeli 16 kr/kWh olarak alınırsa, kullanılan enerjinin bedeli 160x16=2560kr=25,6TL bulunur.

Ancak bu hesabı etiket güç değeri ile yapmak doğru değildir. Motorun çektiği akımı ölçerek P = 1,73 x U x I x cosfi formülüyle hesaplanan gücü kullanmak gereklidir.
 
Eğer makineniz sürekli gündüz-puant yada gecede çalışmıyorsa bence; Elektrik faturasından gündüz puant ve gece harcadığınız gücü ayrı ayrı hesaplayın. GÜNDÜZ-PUANT -GECE FİYATLARI İLE çarpın.Çıkan fiyatı toplam harcadığınız kwh değerine bölün ortalama enerji maliyetinizi bulunuz. Farzedelim ki 0,160 TL ortalama enerji maliyetiniz.
Makinelerin katalog yada etiketlerinde kurulu güçler yazar.Kurulu güce göre hesap yapmak sağlıklı değildir. Pensampermetrenizi alıp makinenin ne kadar akım çektiğini giriş sigortasına bağlı kablolardan ölçersiniz. P= 1,73 X 380 X I X Cosfi formülünden çektiğiniz gerçek gücü bulunuz. Tükettiğiniz enerji saatte= P X 0,160 TL' dir. kdv-trt payı-kk-sayaç okuma bedeli vs faturadan oranlara göre ekle.Herşey dahil maliyetini bulmuş olursun. Saygılar. Kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,856
Kullanıcılar
449,991
Son üye
multiroots

Yeni konular

Geri
Üst