bilezikli asenkron motorla hız kontrol kullanımı

Katılım
25 Eyl 2008
Mesajlar
11
Puanları
1
Yaş
39
Bilezikli asenkron motorlar bir frekans değiştirici olarak nasıl kullanılır?
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Bileziklerden direnç bağlayarak motordan alacağın gücü değiştirirsin. Güç değişince hız değişir. Senkron hız ile asenkron hız arasında zaten olan farkı farklı seviyelere çekersin. Böylece hız farkına bağlı olarak frekans farkı elde etmiş olursun. Rotor ve stator frekansları farklı olur. Böylece rotordan farklı bir frekans elde etmiş olursun.
----------------------------------
Henüz öğrenciyim; pratik bir bilgiye değil teoriğe dayalı olarak anlattım. Ancak dediğim şekilde oluyor. Bu konuda çalışan arkadaşlar daha açık bilgi verebilirler.
 
Sn. Volkantan56,

Öncelikle 50 Hz. olan Şebeke frekansını neden yükseltmek istediğimize bakalım;

Şebeke frekansı yükseltilerek asenkron motorların dakikadaki devir sayısını arttırılır. Bildiğiniz gibi asenkron motorların devir sayıları frekansla doğru orantılıdır.

Özellikle yüksek devir isteyen özel cihazlarda veya makinalarda asenkron frekans değiştiriciler kullanılabilir.

Kısa devreli bir asenkron motor ile bilezikli bir asenkron motorun milleri akuple edilerek, uygun devre bağlantısı ile asenkron frekans değiştirici elde edilmiş olur. Bu bağlantıda motorlar uygun şalterlerle kumanda edilerek, arzu edilen frekanslar elde edilir. Bu iki motorun kutup çifti sayısı farklı olmalıdır. Rotorda indüklenmesi istenen frekansa göre, uygun şalterlerle motorlar devreye alınarak karşılıklı olarak döner alanlarının kesme devirleri hesaplanır. Aynı yönde dönüş için hız farkları alınırken, ters yönde dönüş için hızlar cebirsel olarak toplanır. f=(P.n)/60 formülüne göre değişik frekanslar elde edilebilir. Örneğin; 100 Hz veya 200 Hz gibi. Bu nihai çıkış frekansı bilezikli motor üzerinden alınır.

Diyelim ki bütün bu işlemlerden sonra bilezikli asenkron motordan 200 Hz elde etmiş olduk. Bu 200 Hz frekansı 2 kutuplu bir asenkron motora uygularsak, bu asenkron motorun senkron hızı, n=[(60.200)/1]=12000 devir/dk olur. Görüldüğü üzere yüksek bir devir.
 
yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim arkadaşlar.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,306
Mesajlar
916,563
Kullanıcılar
450,144
Son üye
Saffetarli

Yeni konular

Geri
Üst