Beko B46-LEG-6B Görüntü Problemi

ay_erdi

Üye
Katılım
29 Eyl 2008
Mesajlar
70
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar herkese merhaba;

Elimde Beko B46-LEG-6B modeli tv mevcut.Bu TV zamanla kullanıma bağlı olarak;

Görüntü tamamen gitti(fiziksel hasar,sıvı teması oluşmadı), sadece ses var.

Forumda kalabalık yapmaması adına tv'yle ilgili tüm çektiğim resimleri cloud üzerinden link olarak paylaşıcam.

https://yadi.sk/d/3fJq7VnlbL7mqA?w=1

Cihaz üzerinde yaptığım işlemler ve saptamalar ise;

Cof kart üzerindeki(karttan-ekrana giden 6 adet) flexlere bastırdım görüntüde bir değişme olmadı.

T-con karttan ekrana giden 2 adet flexi devre dışı bıraktığımda,led driver kartındaki trafoda vınnlama sesi kesildi.Bariz bir şekilde duyulmuyor,trafoya kulak dayamak gerekiyor.Bu sabah(cts)led barları sıfırdan temin edicem değiştiricem.Paneli dağıttım komple.

T-con karttan ekrana giden 2 adet flexi sırayla devre dışı bıraktım. görüntü yine bozuk şekildeydi.(siyah zemin,ortası yeşil bozuk görüntü).

DPS-214CP power kart üzerinde ZD902 numaralı zener diyot kısa devre ölçümüme göre.Tüm kartlarda fiziki bir sorun görünmüyor(yanık,kopuk,soğuk lehim,kondansatör şişmesi,oksitlenme).

Yapabildiklerim bu kadar;yardımlarınızı rica ediyorum.
 
Merhaba ve geçmiş olsun. Zenerden başka sıkıntılı eleman çıkmadı mı, ısınan eleman var mı? Soket gerilimleri olctunuz mu, yakınlarında etiketlemeleri var. Son olarak sıkıntı yoksa ve görüntü ayniysa flex iletkenleri ve soketleri kontrol edin temizleyip deneyin.
 
Power kart üzerindeki zd902-903-904-905-906 zener grubunu ölçmüştüm.Bu diyotların;probları artı ve eksi yön değiştirdiğimde hiç değer göstermeyende olmuştu.

Isınma konusuna gelince bu kısım aklıma gelmediği için elle kontrol de etmedim açıkcası.

Power karttaki CN3 konnektörde 12V,24V gerilimlerini okuyabildim.Bu konnektörün ilk iki pinleri için 5V değer yazılmış kart üzerine. ne standbyda,ne de ON konumda bu voltaj değerini elde edemedim.

Yarın gün içinde led barları temin edince,flexlerin aseton ile temizleyip tekrardan denerim ve gelişmeleri yazarım.Power kart haricinde tcon kart üzerine veya led driver karta yönelmem gerekir mi şu aşamada ?
 
LED barlarda sıkıntı var ki gerekli akım kontrolünde anlık gerilim verilip gidiyor. Gerek ledler gerek besleme veya soket kaynaklı sıkıntı giderilmedwn diğer aşamaya geçmek mümkün değil.
 
Selamlar,

Led barların değişimini tamamladım.Şuanda tvyi kumandadan açıyorum ilk açılışta silik yeşil yatay çizgilerden oluşan siyah zeminli bir ekran geliyor.

Bir iki sn.sonra tv kendiliğinden kapanıp açılıyor ve sadece siyah zeminde backlight kalıyor.

Güncel durum bu şekilde
 
Anakart ve t-con arası kart ve soketleri elden geçirin, arıza öncesinde müdahale edildi mi anakart kesin sağlam mı? Menü gelmiyor mi?
 
T con ve hdmi usb çıkışlarının olduğu kartların soketlerini aseton ile güzelce temizledim kuruladım.

Tv daha önce tamir görmedi.Görüntü hala gelmedi.

Anakart kesin sağlam mı derken Bülent abi,kontrol etmem gereken yerler varsa edebilirim.led tv tamiratını ilk defa yapıyorum ve nereleri kontrol etmem gerektiği konusunda acemiyim.
Cof flexlerin bağlı olduğu noktada test pointler vardı.ölçtüğüm voltaj değerlerini ekledim
 

Ekli dosyalar

  • IMG_20200808_223440.jpg
    IMG_20200808_223440.jpg
    244.8 KB · Görüntüleme: 21
Son düzenleme:
Yardımcı olabilcek kimse yok mu arkadaşlar ?
 
ZD902 nolu diyot bacakları kısa devre gösteriyor demiştim,kart üzerinden söktüm ve ölçümler normal.
zd902 nin anakart üzerindeki yuvaları hala kısa devre görünüyor.Bunun üzerine IC901 entegresine ilerledim.gnd ve CS bacakları kısa devre gösteriyordu karta lehimliyken.Karttan ayırdım bu da normal.

T901 trafoyu söktüm.Bunun devre şemasına ulaşamadım.Böyle böyle tüm kartı sökücem sanırım :)
 
ZD902 nolu diyot bacakları kısa devre gösteriyor demiştim,kart üzerinden söktüm ve ölçümler normal.
zd902 nin anakart üzerindeki yuvaları hala kısa devre görünüyor.Bunun üzerine IC901 entegresine ilerledim.GND ve CS bacakları kısa devre gösteriyordu karta lehimliyken.Karttan ayırdım bu da normal.

T901 trafoyu söktüm.Bunun devre şemasına ulaşamadım.Böyle böyle tüm kartı sökücem sanırım :)
[/QUOTE
@
ay_erdi birinci mesajınızda tarifini yaptığınız arıza şekli doğrudan arka aydınltma led lerinin çalışmadığını gösteriyor.Bu durumda başka yerlere müdahale etmeden dikkatli şekilde sadece led lerin değişimi ile muhtemelen sorun çözülmüş olacaktı.
Led değişimi de ayrı bir dikkat ve deneyim gerektirir.Çünkü ledlere ulaşmaki çin paneli sökmek büyük riske girmek demektir. Hele ilk defa led değişimi yapılıyorsa bu risk çok daha fazla olabilir.
Mesajlarınızdan anladığım kadarı ile arızanız besleme devresinde değil gibi duruyor.ZD902 zener ve civarındaki kısa devre sizi yanıltmasın.diyotun paralelinde değeri düşük dirençler var onların ölçümünü okuyorsunuzdur.(ör.rd914-rd915- rd905)
Besleme devresindeki ana voltajlar çıkmamış olsa 7 nci mesajınızda ölçtüğünüzü belirttiğiniz panelin çalışması için elzem olan ve çoğu T-Con devresinde üretilen bu voltajları göremezdininz.
Bu durumda cihazda arıza aramak yerine önerim, yukarıda sayın @
by lent [B]in de özellik ile belirttiği ana karttan T-cona ve T- condan panele giden Lvds flex hatlarını kontrol edin.Soket ayaklarında v.s lehim yenilemesi yaptığınız yerler var ise tekrar gözden geçirin.Kabloların soketlerine tam yerleştiğine dikkat edin.panel sökümü esnasında çoflarda hasar olmamıştır inşallah[/B].
Besleme kartının şemasınıda aşağıda verdim, inceleyebilirsiniz.
Cihazı görüp incelemeden uzaktan yardım sınırlı olabiliyor.Yakınınızdaki bir tv ustasındanda yardım alabilirsiniz.Kolay gelsin.



 

Ekli dosyalar

  • delta_dps-214cp_psu_sch.pdf
    155.1 KB · Görüntüleme: 7

Forum istatistikleri

Konular
128,129
Mesajlar
915,277
Kullanıcılar
449,846
Son üye
g-silver

Yeni konular

Geri
Üst