Basit solar led panel yapımı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan lolman
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

lolman

Üye
Basit bir solar panel led bağlantısı yapmak istiyorum. Resimdeki siyah arkaplan solar panel. panele ışık gelince şarj olsun. panelen ışık gidince led yansın şeklinde resimdekinin aynısını yaptım fakat panele ışık gelince ledler sönmüyor yanmaya devam ediyor ve pil de şarj oluyor. Elimde Bd140 transistör var. Onunla deniyorum olmuyor. 2 sene önce yapmıştım bu sefer olmuyor aynısı
Screenshot_3.jpg

Son düzenleme:
Fotoğraftaki transistör bd140 değil değil mi?

Fotoğraftaki transistör bd140 değil değil mi?
Fotoğrafdaki değil ama 2 yıl kadar önce bd140 ile daha önce aynısını yaptım çalışıyordu. Tekrar videoyu izleyerek aynısını yaptım bu sefer çalışmıyor.

Transistör sağlam mı, led için gerekli akımı verebiliyor mu?
2 tane var ikisini de denedim olmuyor. farklı bir transistör alıp deneyeceğim.
Ayrıca şu tarz ledler . Peri led diye geçiyor. Bunlar 1860 pil ile 1N4007 diyot ile çalışırsa lede zarar verir mi. Ledlerin diyotu kökünden koptu
5metre-50li-peri-led-isik-serit-pilli-aydinlatma-dekor-8479-600x600.jpg

BD140 PNP transistor
uçlar yanlış bağlanmış
B beyz
K kolektör
E emiter
resimde koyduğum harflere göre bağla.
panel ışık görmediği zaman ters diyot gibi davranacak.sızıntı akımı transistoru tetikleyemeyebilir.
onun için direnç koydum ama değerini hesaplayamadım.
10k direnç konulabilir.

0E5871E4-9863-4B08-A3A5-A250DD44D50D.jpeg

BD140 PNP transistor
uçlar yanlış bağlanmış
B beyz
K kolektör
E emiter
resimde koyduğum harflere göre bağla.
panel ışık görmediği zaman ters diyot gibi davranacak.sızıntı akımı transistoru tetikleyemeyebilir.
onun için direnç koydum ama değerini hesaplayamadım.
10k direnç konulabilir.

Ekli dosyayı görüntüle 114113
Bu şekilde bağlayınca anahtar sistemi düzgün çalışıyor fakat ışık belli belirsiz çok az yanıyor

Bu şekilde bağlayınca anahtar sistemi düzgün çalışıyor fakat ışık belli belirsiz çok az yanıyor
Led gücünü bilmediğim ve Transistorların Kazanç katsayısı çok değişken olduğu için hesaplama yapamadım.
10k yerine potansiyometre kullanıp ayarlamak lazım parlaklığı.
sıfıra düşürme ama potansiyometre ile transistor yanabilir.

Led gücünü bilmediğim ve Transistorların Kazanç katsayısı çok değişken olduğu için hesaplama yapamadım.
10k yerine potansiyometre kullanıp ayarlamak lazım parlaklığı.
sıfıra düşürme ama potansiyometre ile transistor yanabilir.
transistör kullanmadan direk bağladığımızda ledler sürekli daha fazla yüksek akım çekerek yanar mı?

Forum istatistikleri

Konular
133,383
Kullanıcılar
459,230
Son üye
sabri erdogan

Yeni konular

Geri