Basit LED Devresi Yardım

mtrz

Üye
Katılım
15 Nis 2020
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
42
Arkadaşlar merhaba ilk önce forumda yeniyim konuyu yanlış açma ihtimalim olabilir.
2 gündür internette araştırma yapıyorum ama bulamadım ya da buldum ama anlamadım.
Sormak istediğim elimde 3 katlı karton oyuncak bebek evi var malum corona evdeyim onları ışıklandırmak istiyorum yani toplam 5 odası var ve tavan lambası gibi led ve mini ampuller var elimde. Bunlar ile birlikte bir şeyler yapmak istiyorum.
Malzemeler
1- güç kaynağı için telefon şarj cihazı 5v ve pil yatağı var 2 adet
2- oyuncaklardan söktüğüm LED ler var tek olarak ve okullar için satılan mini devre ampulleri ve duyları

yapmak istediğim bunların hepsini aynı anda bağlama şansım var mı?
yanma süreleri nasıl olur pil mi daha iyi olur adaptör mü?
bir de deneme yaptım izlediğim vidyolardan ama pil yatağı baya ısınıyor çocuk olduğu için patlama tehlikesi var

uzun oldu ama bir yol haritası çizebilir iseniz çok sevinirim şimdiden teşekkürler.
 
Merhaba. Sorduğunuz bu sorulardan elektrik-elektroniğe çok yeni başladığnız anlaşılıyor. Bakın, bazı amatör devrelerin tecrübe sahibi olunmadan atelyelerde veya daha güvenli yerlerde uygulanması bile bazen elektrik elektronikten orta derecelerde anlayan bizler için bille tehlikeli olabiliyor.

Kaldı ki burada kartondan yapılan çocuk oyun alanının içinde oynayan sadece bir çocuk olacak ve oyuncak ev malzemesi ise sadece kartondur, sunta veya kontraplaktan olsaydı eğer bu derecede tehlikeli olamazdı diye de düşünüyorum. Çünkü bu devrelerde olası kısa devrelerde yetersiz olan küçük kıvılcımlarla bile belki kolayca alev alabilecek çok yanabilen bir malzeme olacaktır. Öncelikle çok merak ettiğiniz soruların cevaplarındandan başlayıp sonrasında çözüm için kendi fikrimi de belirteyim size.

Küçük flamanlı (kızgın telli, akkor) ampüller ile LED'lerin birlikte kullanılması pek mantıklı değil, çünkü LED'ler pille çok uzun süre yanarken küçük akakor telli ampüller pillerle kısa sürede biter, açıkçaı aralarında bu pil ömrünü çok farklı etkileyen çalışma ömrü veya akım çekme farkları vardır. Yalnızca LED kullanılması çok daha mantıklı olur, eğer sadece pillerle ve pil yuvasıyla bir dış besleme yapılacaksa.

Pil yuvalarının aşırı ısınması, bu pillerden aşırı akımların çekilmesi sırasında bu yuvaların ısındığını bize açıkça gösteririr, yani normalin üzerinde amper değerleribu pil yuvalarından bir şekilde geçmiş olmalıdır.

Amatör olarak pil yuvaları veya adaptörle ampül duyları, küçük, fkamanlı ampullerle veya LED'lerle kartondan yapılan bu küçük odalı oyun evinde tesisat yapmanızı çok uygun da bulamıyorum, kısa devre olmasında adaptör veya pil yuvası çıkışında aşırı ısınma, kartonu tutuşturma veya büyük riskli yanları ağırlıklı olarak mevcut gibi görünüyor.

Kendi görüşüme göre sizin bu uygulamanızda en güvenli tercih şerid LED'lerle bu odaları aydınlatmanız, yani uygun amperli 12 volt adaptörle uygun metrajdaki şerid LED'lerle bu iç aydınlatmayı silikonla yapıştırma yaparak, adaptörle beslemeyi de çocuğun zıplasa bile erişemeyeceği yükseklikten gelen kalınca bir kabloyla şerid LED'lere yapılan beslemenin anahtar koyulacaksa yine belirli yükseklikte yapılmasının çocuk sağlığı veya üst güvenliği açısından çok zorunlu olarak yapılabilmiş olabilmesidir.

Nette şerid LED'lerin tek çipli, 3 çipli, RGB, vb çok çeşitli şerit LED çeşitlerine göre 1 metresinde çektiği amper değeri sabit değerde olup kaç metreyle bu karton çocuk oyun evi için gerekli metraja gereksinme duyacaksanız o kadar şerid LED'i satın alıp, örneğin metrede 1 amper çekiyorsa ve iç aydınlatmada 10 metre gerekirse LED adaptörünü 10 amper, 12 volt olarak değil, %20 daha fazla daha amperlisini yani 12 amper, 12 voltluk LED adaptörü seçimi şeklinde yapmanız aşırı ısınmasını mutlak önleyecektir. Şerid LED araştırıcı, oyuncu ve çok yaramaz olabileceği de düşünülen küçük çocuklar için silikonla oda üst tavanına veya yan karton duvarlara yapıştırılması yoluyla ve çocuğun en kötü senaroyla bile ulaşamayacağı bir yükseklikten 12 volt LED adaptörün + ve - uçlarının 12 voltluk dış eletrik besleme bağlantısının yapılıp izole bantla çok iyi izole edilmesi en güvenilir yolu olacaktır, kendi düşünceme göre. Diğer aamatör çözümler veya yollar ise çocuk içinde direk oynayacağı ve iç yapısı da kartondan olacağı için bence oldukça tehlikeli olur.

Şerid LED bağlantısı ile LED adaptörü arasında, şerid LED kaç amperi çekiyorsa o amaper değerinde bir cam cam sigortayla cam sigorta plastik kutusunu elektronikçilerden hazır olarak satın alıp bunu da bu devreye mutlaka eklemeniz, LED adaptörlerinin iç kısa devre/aşırı akım koruma (kendi öz sistemine) pek güvenmemeniz güvenlik açısından olası kısa devrelerde çok daha iyi olur. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Yani güzel bir yöne değindiniz olaya o kadar konsantre olmaya çalıştım ki bu yönünü hiç düşünmedim. En güzeli dediğiniz gibi ya da hazır satılan 5 metre 2 kalem pille çalışan kavanoz balon vs içine koydukları gibi bana teşekkür ederim uzun yorumunuz ve ayırdığınız zaman için iyi akşamlar.
 
Estafurullah, evet ikinci şeklide belirttiğiniz bu çözümleri tam belirtmeyi düşünürken siz bunları belirttiniz, bunlar da ilk çözümden çok daha güvenlisi olur, bu konuda haklısınız. Kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,958
Mesajlar
913,911
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst