Basit bir gerilim sorusu

Static

Üye
Katılım
29 Kas 2008
Mesajlar
13
Puanları
1
Yaş
39
Bu soru veya muadili önceden soruldumu bilemiyorum ama bu konuda yeni olduğum için öğrenmek istedim. Sorum şu: Bir akü şarj cihazının kablo uçlarındaki gerilim örn. 20 V DC civarında iken kabloları aküye bağladığımda akünün gerilimi olan 12V DC okumaktayım. Tabii burada ayarsız bir gerilim kaynağı olduğu düşünülebilir ancak ayarlı bile olsa gene de baskın olan akünün (sulu tip) kendi gerilimi oluyor.Daha önceden bir tanıdığım bunun cevabını ' aküyü bir zener diyod gibi düşün' diye vermişti ancak bir de burada sorayım dedim. Teşekürler.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
12 voltluk bir akünün şarj olabilmesi için 12 volt tan büyük gerilime ihtiyaç vardır.
Şarj aleti aküye bağlandığı zaman yani yüklendiğinde gerilimi düşer. Şarj aletlerinin boştaki gerilimi daha büyüktür.

Şarj cihazının gerilimi ile akü gerilimi arasındaki fark çok olsaydı büyük gerilimli şarj aleti akünün üzerinden yine akım dolaştırır ama bu normal şarj akımından daha fazla olurdu ve gerilim farkından dolayı geçen bu fazla akımdan dolayı şarj cihazının ve akünün daha fazla ısınmasına, hatta gerilimdeki fark daha da fazlaysa şarj cihazının yada akünün bozulmasına neden olabilirdi.
 
Yazdıklarınızı anlıyorum ancak benim sorum daha çok ' akü geriliminin neden hep baskın' olduğu. Yani akü şarj cihazının iç yapısı ne olursa olsun (büyük trafolu veya switching PS, ayarlı, vb) sonuçta çıkış gerilimini neden hep akünün tayin ettiği? Bunu Thevenin veya ne bileyim bir modelleme (zener diyod) gibi detaylı bir bilgiyle açıklayabilirseniz sevinirim.
 
akülerin katalog değerlerine bakarsanız daha verimli olur. bakımsız akü, gel , nicd gibi akülerin karakterleri farklıdır
 
Basit bir soru demişsin ama ,thevenin ,norton gibi teoremlerle açıklayın diyorsun... :)

Akülerin voltajı içindeki levha -eleman- sayısı ile belli olur... Normalde iki eleman arası EMK 2 volt civarıdır... Araba aküleri 6 eleman veya hücreden oluşur ve bu hücreler seri bağlıdır .Buda toplamda 12 Volta tekabül eder...
Akünün içindeki oluşum EMK dır... Ve dışarıya bu emk alınır... 12 voltun üzerine çıkmaması; EMK elektrolitin yoğunluğu ve elemanların cinsine bağlı olduğundandır... 30 voltla da şarj etmek isteseniz... Levhalarda oluşan emk 2 volt civarı olacaktır ( bir tanesinde)

Ayrıntı için emk olayını tam çözümlemeniz gerekir...
İlla ki formüle gerek yok anlamak için...Selamlar...
 
bir akü saj cihazı kac va lık 10 -15- 20 mi 100 va dan ufak olmamalı bir 300 va olursa daha iyi olur cıks voltj da trfo cıkışı ac si 18 20 olmalıdır ki.<<<<<<<<? cıkış voltajı köprü diod bagladıgında bir miktar düşer .oda 18 volt olur akü saj olur. daha da düşmez.
senin saj cihazı degin adaptör ve gücsüz ise ac cıkıi 10 volttur köprü diod tan sonra kondansatorle desteklenmiştir bosyta 20 gorürsu ama yukte 12 ye düşer. işini görmez.
ANCAK AKÜ SARJ OLMA NOKTASINA GELİNCE SARJ AKIMI YAVAS YAVAS DÜSER FAKAT VDC VOLT DÜSMEZZ.
 
Değerli arkadaşım;
öncelikle akünün ne olduğunu kısaca çözümleyelim sonra da şarja bağlayarak olabilecek ihtimaller üzerinde bir yorum yapalım.
öncelikle şunu söyleyebilirim.senin 12 volt dediğin bir akünün ihmal edilebilecek kadar küçük de olsa bir iç direnci vardır ki bu 0 ile 1 ohm arasında bir omaja tekabül eder.bunun sebebi plakaların ve arasındaki elektrolitik sıvının dirençleri toplamıdır.farz edelim ki 0,1 ohmluk bir iç dirençe sahip olduğunu düşünelim.işte bu direnç senin saf 12 voltluk olan ve kısa devre edilirse sonsuz akım akmasına sebep olacak olan kaynağına seri bağlıdır.biraz hesap yapalım.bak şimdi bu iç direnci yok sayarak 12 voltluk aküye 1 ohm luk bir direnç bağlarsak ohm kanunu gereği 12 amp geçer değilmi.ya 0,5 ohm takarsak tabiki 24 amper peki ya 0,1 ohm takarsak tabiki 240 amper.pekiya direnci 0,0000000000001 gibi bir süper iletkeni takarsan aküdende sonsuza yakın bir akım geçmesi gerekir.buraya kadar sanırım bir sorun yok.ama ben diyorum ki bu saf bir gerilim kaynağı için geçerli.ve gerçekte saf olan hiçbir şey yoktur.aküde.onun bu sonsuz akım verebilecek olan gerlim kaynağına seri bağlı bir iç direnci vardır.mesela 0,5 ohm değereinde.dolayısıyla sen bu aküyü 0,0000001 ohm gibi bir iletkenle kısa devre bile etsen geçecek olan max akım 12/(0,5+0,0000001)=23,9999999 yani yaklaşık olarak 24 amperi geçemeyecektir.yani o iç direnç o akünün hem gücünü hem etkiye tepkisini hemde ataletini temsil eder.şimdi sen 12 voltluk bu aküyü 13 v ile şarj etmeye kalktığında akü bu aradaki 1 voltluk potansiyel farkı bu iç direnci üzerinde düşürecektir.ki bu bir potansiyel fark olabilsin.bu sarj olmaya sebep olan akımı tayin ettiği gibi şarj oldukça düşecek olan şarj akımı dolayısıyla bu direncin üzerindeki voltajında düşürecek ve bir bakacak sın senin 12 voltluk akü 13,6 voltlara kadar gelmiş.
Eğer şarj voltajını 20 v yaparsan potansiyel fark 8 v olur ve akün bu 8 voltun iç direnci üzerinde harcamaya çalışarak gizler.ama tam olarak bunuda beceremez ve sen 12 v hat gerilimin bir kaç dakika içerisinde 14,5-15 v lara geldiğini görürsün.
Sözün özü ben bunu insan bedenine benzetiyorum.sen bir yerden solunum yoluyla bir grip virüsü kaparsın ve zannedersin ki virüs seni elden ayakta düşürüyor.vucudunu içten içe kemiriyor seni ölüme götürüyor.oysa o senden memnundur sana aslak yapışarak yaşamını sürdürmek için beslenmeye çalışır kanına karışır.artık vucudun onunla savaşmaya başlamıştır.oysa seni elden ayaktan düşüren,tüm kaslarına ağrılar salan o virüs değil senin beynindir.bir hormon üretir tıpkı seni mutlu eden endorfin gibi.sebebi ne mi.sebebi sen daha fazla enerji harcayarak onun savaşı kaybetmesini sağlamaman için.seni halsiz yatağa hapseder ki onun bu savaşta enerjiye ihtiyacı vardır.işte o iç dirençte varlığı ile aynı senaryoyu oynamakta.....
Umarım faydalı olabilmişimdir.
Saygılar....
 
Değerli arkadaşım
aküler bilindiği gibi amper/saat olarak değerlendirilirler,bu ne demektir 4amper/saatlik bir aküden 4 amper akım çekersek ancak bir saat kullanabileceğimiz anlama gelir ve bir saatin sonunda akü boşalır yani kutuplar arası potansiyel fark sıfıra yakın olur devrede yük var iken, aynı aküden 20 veya 30 amper çekebilirmiyiz çekeriz ama nekadar zaman 4 amperi 60 dakika çekersek 20 amperi ise 20/4=5 60/5=12 dakika çekeriz ve akü biter bu arada aküden 20 amper çekerken akünün voltajı düşermi 11,5 volta belki düşer burdan neyi anlarız akülerden ne kadar akım çekersek çekelim voltajı düşmez kabul edebiliriz bitmediği sürece.
Akü şarj olurkende aynı durum söz konusudur yani,şarj ederken aküden ne kadar akım geçirirsek geçirelim akü voltajı 12 voltu fazla belirgin geçemez yalnız şarj süresi kısalır 4 amperle şarj edersek 60 dakikada,20 amperle şarj edersek 20 dakikada şarj olur daha yüksek akımlarla şarj etmeye kalkarsak bu seferde aküyü bozarız veya aşırı ısınır zarar görür bunca sözden sonra ben soruma hala cevap alamadım diyeceksin gelelim şarj aletine;şarj esnasında yukarıda bahsettiğimiz akım olaylarını şarj aletimizden aküye vermeye çalıştığımızda akünün voltajı yükselemeyeceğinden vede aletimizin iç direncide voltaj düşümüne sebep olacağından devrede ölçtüğümüz voltj akü voltajı okunur ama yinede aletimiz akü üzerinden akım akıttığına göre potansiyel fark var deriz nasıl ispat ederiz ampermetre üzerinden bir akım aktığına göre akım*amp iç direnci=aletle akü arasındaki potansiyel farkı verir.Umarım faydalı olmuştur başarılar selamlar
 

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,856
Kullanıcılar
449,990
Son üye
alpersirakaya

Yeni konular

Geri
Üst