atmel mi pic mi?

baba23

Üye
Katılım
4 Nis 2009
Mesajlar
360
Puanları
1
arkadaşlar piyasamızın ve kendi şartlarımız doğrultusunda bu konuda fikrinizi alayım sizce atmel mi daha kullanışlı yoksa pıc mi hangisi daha geçerli fikirleriniz ve görüşleriniz için şimdiden teşekkür ederim.
 
bu biraz garip bir soru olmuş bence çünki herkesin malumu durki pic atmelden daha çok tercih edilir sebebide daha kolay bulunması ve daha kolay programlanmasıdır. ancak bu pic atmelden daha kalitelidir anlamına gelmez kalite farklı bir konudur. tercih sebebide yukarda da soylediğim gibi pratiklik, maliyet ve programlama konusundaki bol kaynak sebebiyle pic daha çok tercih edilir diye soylenir her yerde bencede doğrudur.
 
ama yabancı kaynaklara göz gezdirdiğimizde hep atmel görüyoruz neden hep profesyonel uygulamalarda atmel kullanılıyor? pici neden bir plc nin içinde veya bir motor kontol unitesinde göremiyoruz?
 
Sn.Mobilspy'ın dediği kesinlikle doğrudur.Bana kalırsa Atmel programlamak daha kolaydır ama ülkemizde daha çok tercih edilen PIC'tir.
 
ama yabancı kaynaklara göz gezdirdiğimizde hep atmel görüyoruz neden hep profesyonel uygulamalarda atmel kullanılıyor? pici neden bir plc nin içinde veya bir motor kontol unitesinde göremiyoruz?

Lisede iken elektronik öğretmenimizin bize her zaman söylediği bir laftır bu."Bana yurtdışından gelip içinde PIC olan kaç tane makine gösterebilirsiniz?" Haklıdır da kendisi.
 
şimdi yaptığım araştırmalara göre pic kontrol devrelerinde kendine reset atma gibi olumsuzlukları oluyormuş ama incelediğim kadarıyla atmelde böyle bir problem olmadığı için endüstriyel uygulamalrda daha çok kullanılıyormuş bu konuda deneyimi olan arkdaşların deneyimlerini ve görüşlerini paylaşmalarını rica ederim.
 
Birkere bu soru yanlış. Neden yanlış çünkü Atmel bir üreticidir ve ürettiği birçok mikrodentleyici serisi vardır. Bunlardan bazıları 8051, ARM7, ARM9, ARM Cortex M3 çekirdeklidir ve bu çekirdekleri Atmel geliştirmemiştir. AVR çekirdeği ise bildiğim Atmel in geliştirdiği tek mikrodenetleyici serisidir. AVR serisi de kendi arasında sınıflandırılır. PIC ise Microchip firmasının ürettiği genel amaçlı mikrodenetleci serisidir. PIC10-12-14-16-17-18-24-32 serisi mikrodenetleyicileri vardır. PIC32 hariç tüm çekirdekler Microchip tarafından geliştirilmiştir. Atmel in hangi serisi ile Microchip in hangi serisini karşılaştırdığınızı belirtmemişsiniz.

Piyasa su gibi PIC kullanıyor ve eğer düzgün çalışmama sorunu varsa tasarımınızı kontrol etmenizi öneririm. Ben şuana kadar PIC12-16-18-24 serilerine program yazdım. Hiçbir sorunla karşılaşmadım. Ayrıca 3-4 sene önce, bazı arkadaşlarım Atmel mikrodenetleyici ürünlerinin kararlı çalışmadıklarından yakınıyorlardı. Durum şimdi nasıldır bilmiyorum.

Yabancı kaynaklarda da Microchip PIC MCU dan çok Atmel MCU görmek herhalde bir rastlantı olmalı. Microchip çok geniş uygulama notu arşivine sahiptir. Bu konuda Atmel in Microchip e göre çok pasif kaldığını düşünüyorum.

Ayrıca Microchip ürünleri PLC cihazlarının tasarımı için tasarımları nedeni ile bence uygun sayılmaz. Eğer PLC yapacaksanız ARM Cortex M3-0, ARM7-9, NIOSII gibi çekirdeğe ve uygun çevresel arayüzlere sahip mikroişlemci tabanlı sistemler kullanmanızı öneririm. Bu tip mikroişlemcilerin yada mikrodenetleyicilerin bazıları Atmel tarafından üretiliyor. Bununla birlikte TI, ST, NXP ve birtakım diğer üreticilerde bu tür chipler üretmekte.
 
sn KARABEKİR bilgileriniz için teşekkür ederim beni bu konuda aydınlattınız
 
atmel işlemciler pıc e göre agır gele bilir ama çok yonlü kullana blirsin
ben ce atmel serisini incele heryerde kulana blirsin
pıc demode oldu gbi
 
S.A
Sn. Arkadaşlar sonuçta her ikiside tabanda mcu şimdi işin olmazsa olmazları vardır buherikisi içinde geçerlidir. Bu şuna benzer önünde 1000 km bilmediğin bir yol var arabana atladın ve 900 km lik yakıt aldın nasıl olsa yokuş aşağı vardır sallarız kurtarırız dedin hapı yuttun :eek:. ya hep yokuş yukarı çıkarsan :eek: gidişat kötü :( ne yapacağız şimdi :confused: yelkenleri açar birazda onunla idare ederiz mi? :rolleyes: olay bitmiştir :cool:
bu tartışma buna benzedi ha şunu söyleyeyim pic fiyat olarak atmel serisinden biraz fazla şimdi yeni çıkan picler bir harka ve işlem hızları çok güzel ;) takılma olayları ben hiç yaşamadım. :) Şimdi devrenizi araba benzin olayında ki gibi dizayn ederseniz olay her iki işlemci içinde bitti :mad: deneme kartındaki uygulamayı endüstryel ortma taşıdınızmı vay halinize, deneme sırasında çalışır uygulmada tekler birde picin yazılım kolaylığı ve seçenekleri çok microchip kendini sürekli yeniliyor. Kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,214
Mesajlar
915,863
Kullanıcılar
449,995
Son üye
osmanguney15

Yeni konular

Geri
Üst