asm kod hex koda nasıl çevrilir

by_power

Üye
Katılım
7 Eki 2009
Mesajlar
248
Puanları
1
asm kod hex koda nasıl çevrilir

Bazı mikrodenetleyici projelerinde kaynak kod olarak sadece asm verilmiş ise bu kodu hex koda çevirmek gerekiyor. MPLAB programı ile beraber gelen MPASMWIN programı ile bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Bilgisayarınızda MPLAB IDE kurulu değilse buraya tıklayarak indirebilirsiniz. Bilgisayarınıza MPLAB programını kurduktan sonra aşağıdaki yoldan MPASMWIN programını çalıştırın.

Daha sonra BROWSE butonu ile asm dosyanızın yerini bulun ve AÇ tuşu ile dosyayı programa yükleyin. ASSEMBLE butonu basın. ASM kodunuzda sorun yok ise sıfır hata ile hex kodunuz oluşacaktır. Şayet çevirdiğiniz hex kodu devrenizi çalıştırmıyor ise MPASMWIN programını bazı şeçeneklerini değiştirmek gerekebilir.
Çeşitli alternatifleri deneyiniz. Eğer elinizdeki asm kodu html veya başka bir formattaki dosya içerisinde gömülü ise işlem biraz daha uzayacaktır.
Aşağıda bu konunun anlatımına bakabilirsiniz. ASM dosyasının yol uzunluğu 62 karakteride geçmemelidir.



Aşağıdaki html dosyasında kodumuzun gömülü olduğunu varsayalım. CTRL+A tuşu ile bütün kodu seçin ve sağ tuş ile kopyalayın. Daha sonra not defterinden (not pad) yeni bir dosya oluşturup kodu buraya yapıştırın. Ve kaydederken txt uzantısı yerine asm kullanın. Bu şekilde asm dosyası elde edebilirsiniz. (örnek: yeni.asm) Bu dosyayı MPASMWIN ile hexe çevirebilirsiniz.



Elinizdeki kod yukarıdaki görsel gibi ama sıfır ve birlerden oluşuyorsa buradaki yazı da size yardımcı olacaktır.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Geri
Üst