ASCO Otomatik Transfer Şalteri

Katılım
19 Mar 2010
Mesajlar
12
Puanları
1
OTOMATIK TRANSFER ŞALTERİ ŞARTNAME (Versiyon .2010)






1.01 Kapsam

Projede belirtilmiş nominal akımda ve kısa devre dayanımına haiz , dört kutuplu ,gecikmeli nötr geçişli (overlapping nötr) otomatik transfer şalteri ,çift yöne tahrikli , V tipinde ana kontaklı ,bobinle tahrik edilen tipte , mikro işlemcili kontrol paneli ve şalteri aynı üreticinin olucaktır. ATS kaynaklar arasındaki transferi otomatik olarak sağlayacaktır. .


1.02 Standartlar

ATS aşağıda belirtilen standartlara veya muadillerine haiz olmalıdır:

A. UL 1008 - Standard for Transfer Switch Equipment

B. IEC 60947-6-1 Low-voltage Switchgear and Controlgear; Multifunction equipment; Automatic Transfer Switching Equipment

C. NFPA 70 - National Electrical Code

D. NFPA 99 - Essential Electrical Systems for Health Care Facilities

E. NFPA 110 - Emergency and Standby Power Systems

F. IEEE Standard 446 - IEEE Recommended Practice for Emergency and Standby Power Systems for Commercial and Industrial Applications

G. NEMA Standard ICS10-1993 (formerly ICS2-447) - AC Automatic Transfer Switches

H. UL 508 Industrial Control Equipment

Üretici firma ISO 9001 sertifikasına sahip olmalıdır.



2.01 Mekanik Kilitlemeli Transfer Şalteri

A. Transfer şalteri elektrikle tahrik olacak ve hiç bir şekilde çakışmaya müsade etmeyecek yapıda olan V kontak yapısına sahip olmalıdır.Tahrik mekanizması sürekli enerji gereksinimi olmayacak şekilde selonoid bobin mekanizmasına sahip olmalıdır.Kısa devre koruma yapan şalterler ,motorlu yük ayırıcılar ve benzeri dişli mekanizmalara sahip yapıdaki transfer önerileri kabul edilmeyecektir.Transfer şalteri mekanik olarak kilitli,iki pozisyonu ile normal kaynak ve acil kaynak terminallerine sahip olmalıdır

B. Maksimum ömür ve çalışma güvenirliliği sağlanabilmesi için ATS ana kontakları fiziki olarak tam teması sağlacak şekilde , kontak basıncı oluşturmalı ve bu basıncı sabit tutmalıdır. Bu sayede gerilim dalgalanmaları sonucu ana kontaklarda oluşabilecek ısı artışı minimize edilecektir.

C. Şalterin tüm kontakları gümüş kaplı olmalıdır. Yüksek akım taşıma kapasitesi ,hata akımlarında dahi sorunsuz transferin gerçekleşebilmesi için 800A ve üzerindeki şalterlerin ana kontaklara ilaveten ark kontakları ve ark bölücüler, ve üfleyerek kapatabilme özelliğine sahip kontak yapısı olmalıdır.

D. Servis personelinin kontak yapılarının sağlıklı şekilde çalışmasını kontrol edebilmesi amacı ile ana kontaklara,800A ve üzerinde yardımcı ark kontaklarına, şalterin güç bağlantıları ve gövdesi panosundan sökülmeden önden erişime müsait yapıda olmalıdır.600A ve üzerindeki şalterde hareketli kontaklar hiç bir güç bağlantısı sökülmeden şalter üzerinden değişebilecek yapıda olmalıdır.

E. Transfer şalteri olarak devre kesicileri,kontaktörler ve benzeri motorlu ayırıcı teklifleri kabul edilmeyecektir.

F. Transfer süresince nötr kaybı sebebi ile sistemin dengesizleşmemesi için nötr transferi , “overlapping nötr” özelliğine sahip olmalıdır.Bu özellik sayesinde Şebeke ve generatör nötrleri transfer esnasında çok kısa süreli birleşecek ve transfer işleminin tamamlanmasını müteakip ayrılacaktır. Birleşme süresi 100 milisaniyeyi aşmamalıdır.


2.02 Mikroprosesörlü Kontrol Birimi

A. Kontrol birimi ,şalter üzerindeki algılamaları ve kontrolları tek bir ünite yapı üzerinden yapacaktır.Böylece maksimum güvenirlilik,minimum Bakım süresi ile opsiyonel seri haberleşme cihazları ile kontrol birimin kolayca haberleşmesi sağlanmış olmaldır.

B. Kontrol birimi farklı gerilimlerde de çalışma imkanı sağlayabilmelidir.Gerilim algılaması gerçek ortalama değerler üzerinden  1% hassasiyet ile yapılmalıdır.Frekans algılaması  0.2% olmalıdır.Kontrol birimi değişken ortam sıcaklarında dahi çalışmasını aynı hassasiyeti koruyacak şekilde yapmalıdır.Çalışma aralığı -20 to +60 derece olmalıdır.

C. Kontrol birimi ,transfer şalterine soket ile bağlanmalıdır.Böylece soket gerektiğinde çıkarılarak kontrol birimi ile transfer şalteri ayrılarak kolayca bakım yapılabilmelidir.Lojik bölüm ile güç cölümü tamamen birbirinden ayrılmış olmalıdır. Kontrol birimi içindeki röleler endüstriyel tipte olmalı,sahada oluşabilecek kir ve tozdan kontrol biriminin etkilenmemesi için koruma kapakları donatılmalıdır. .

D. Kullanıcıya ait kontrol bağlantıların tamamının kablajı tamamlanmış etiketlenmiş ve klemenslerle sahadaki montaja hazır olmalıdır..

E. Kontrol birimi kritik uygulamalarda kesintisiz çalışmaya sahip olmalıdır. Birimin sahada oluşabilecek gerilim piklerine,geçici akımlara,elektostatik boşalmalara ,elektro-manyetik alan etkilerine karşı korumalı olmalıdır.

1. EN 55011:1991 Emission standard - Group 1, Class A
2. EN 50082-2:1995 Generic immunity standard, from which:
EN 61000-4-2:1995 Electrostatic discharge (ESD) immunity
ENV 50140:1993 Radiated Electro-Magnetic field immunity
EN 61000-4-4:1995 Electrical fast transient (EFT) immunity
EN 61000-4-5:1995 Surge transient immunity
EN 61000-4-6:1996 Conducted Radio-Frequency field immunity

3.01 Kontrol Birimi Gösterge Ekranı ve Keypad

Gösterge tablosu 4 adet yatay sıralı ve 20 karakter kapasiteli LCD ekrana sahip olacaktır.Bütün dataların izlenebilmesi ve işletim için gerekli ayarlamaların yapılabilmesi için “Keypad” kontrol biriminin içerisinde yer alan bir ünite olmalıdır. İşletim parametreleri LCD ekrandan görüntülenebilecek ve bazı özellikler seri haberleşme ile başka noktalara taşınabilecektir. Aşağıdaki parametreler Kontrol Biriminde bulunan Dip switchler vasıtasıyla ayarlanacaktır:

1. Nominal şebeke gerilim ve frekansı
2. Tek veya üç faz hassasiyeti
3. İşletim parametreleri koruması
4. Transfer metodu seçimi konfigürasyonu
(Açık geçiş, Kapalı geçiş, Gecikmeli geçiş)

3.02 Gerilim, Frekans ve Faz Rotasyon Hissetme

A. Gerilim ve frekans değerleri her iki tarafda (şebeke – generatör) sürekli olarak izlenecektir. Aşağıda bırakırken (dropout), üzerine alırken (pickup) ve trip değerleri % nominal olarak belirtilmektedir. Normal sıcaklık değerlerinde ardarda ölçüm hassasiyeti %± 0.5 olacak ve gerilim – frekans değerleri %1 hassasiyetle lokal veya merkezi bir noktadan değiştirilebilecektir.

Parameter Sources Dropout / Trip Pickup / Reset
Undervoltage N&E,3 70 to 98% 85 to 100%
Overvoltage N&E,3 102 to 115% 2% below trip
Underfrequency N&E 85 to 98% 90 to 100%
Overfrequency N&E 102 to 110% 2% below trip
Voltage unbalance N&E 5 to 20% 1% below dropout

B. Kontrol Birimi şebeke ve/veya generatör tarafında faz sırasını kontrol edecek, faz sırasının uygun olmaması halinde kaynak uygun değil sinyali verecektir.

C. Kontrol birimi faz dengesizliklerine karşı korumayı sunmalıdır.

3.03 Zaman Gecikmeleri

A. 0-6 sn. Ayarlanabilen anlık kesintilerde generatör start kontağını veya generatöre transferi engelleyecektir.Bu gecikmeyi 60 dakikaya kadar uzatabilmek için 24 VDC güç kaynağı yeterli olacaktır.

B. Generatöre transferde 0-60 dakika ayarlanabilen zaman gecikmesi temin edilecektir.

C. Şebekeye transferde 0-60 dakika ayarlanabilen zaman gecikmesi temin edilecektir. Şebekeye transferde ikinci zaman gecikmesi ayrı olarak ayarlanabilen ATS test modudur.

D. Generatör soğuma süresi 0-60 dakika ayarlanabilen zaman gecikmesi temin edilecektir.

E. Seçilebilen Yük atma kontakları (Selective Load Disconnect Control) sayesinde, aşağıda yer alan modlardan birinde 0 – 5 dakika set edilebilen bir zaman gecikmesi bulunacaktır.

1. Sadece transfer öncesi.
2. Transfer öncesi ve sonrası.
3. Sadece şebekeden generatöre geçişte.
4. Sadece generatörden şebekeye geçişte.
5. Şebekeden generatöre ve generatörden şebekeye geçişte.
6. Bütün transfer durumlarında veya sadece iki kaynağında uygun olduğu durumda.

F. Bütün zaman gecikmeleri 1 saniye aralıklarla ayarlanabilmelidir.

G. Bütün zaman gecikmeleri LCD ekrandan veya seri haberleşme portuna bağlanacak olan kontrol sisteminden ayarlanabilecektir.


3.04 İlave Özellikler

A. Üç poziyonlu, test / automatic / reset modlarına sahip test anahtarı pano kapağında bulunacaktır. Test pozisyonu normal kaynak kesintisini simule edecektir. Reset pozisyonu anlık olarak zaman gecikmelerini ortadan kaldıracaktır.

D. Altın kaplı generatör start - stop kontakları 10 amp, 32 VDC sağlanacaktır.

C. ATS pozisyonuna bağlı bir açık ve bir kapalı kontak 10 amps, 250 VAC sağlanacaktır.

D. ATS Normalde (yeşil), ATS Acilde (Emergency) (kırmızı) ihbarlarını LED’lerle pano üzerinde gösterilecektir.

E. Normal ve/veya Acil (Emergency) Kaynak uygunluğunu gösterir LED’ler pano üzerinde bulunacaktır. Bu ihbarlar Kontrol Biriminde yer alan set değerlerinden aldıkları bilgiyi iletecektir.

Aşağıdaki özellikler Kontrol Biriminde mevcut olacak ve “Keypad” veya seri haberleşme portundan istenildiği takdirde müdahale edilebilecektir.

F. “Commit/no commit”, generatöre transfer işlemi sırasında şebekenin tekrar uygun değerlerde mevcudiyeti ile beraber transferin generatöre yapılıp yapılmaması bu özellik ile ayarlanabilecektir.

G. ATS’ye uzaktan müdahale ederek transfer kitlemesi ve bilinçli transfer işlemleri “keypad” veya seri haberleşme portundan gerçekleştirilebilmelidir.

H. Kontrol Birimi “In phase monitor” özelliğine sahip olmaldır.Bu sayede sistemde bulunan motorlar üzerinde dolaşan akımların transfer esnasında kalkış nominal akımlarının üzerine çıkması engellenecektir.Inphase monitor özelliği için dışardan bir besleme kaynağına ihtiyaç duyulmamalı ve ATS üreticisi tarafından ürünün temel özelliği olarak sunulmalıdır.

I. Engine Exerciser – Kontrol biriminde yer alacak bu özellikle, generatörü yükte veya yüksüz otomatik olarak test edilebilecektir. İstenilen gün, saatte ,istenen sürede test işlemi otomatik olarak gerçekleşecektir.Generatör testi için kontrol birimi üzerinden aşağıdaki seçimler sunulmalıdır.

1. Generatör test edilmesi/edilmemesi
2. Generator yüklü /yüksüz test edilmesi .
3. Test zamanı .
- Ayın belirli günü
- Haftanın belirli bir günü
- Ayın belirli bir haftaları veya her haftası
4. Test süresi

Test süresinin bitişi ile şalter normale dönerek generatör için belirlenmiş soğutma süresini çalıştıracaktır.Kontrol biriminde gerçek zamanın işletilmesi amacı ile 10 yıl dayanabilecek dayanıma haiz pil bulunacaktır.


J. Bilgi Saklama – Kontrol Birimi bilgi saklama kapasitesine sahip olacaktır. Sistemde tamamıyla enerjinin kesilmesi halinde bile son 99 olayı hafızasında tutacaktır.

1. Olay Saklama
1. Şebekeden generatöre transfer için data, zaman ve sebep.
2. Generatörden şebekeye transfer için data, zaman ve sebep.
3. Generatör stsartı için data, zaman ve sebep.
4. Generatörün stop etmesi, data ve zaman.
5. Generatör uygun, data ve zaman.
6. Generatör uygun değil, data ve zaman.

2. İstatistiksel Bilgiler
1. Toplam transfer sayısı.
2. Kaynak kesintisi sebebiyle oluşan toplam transfer sayısı.
3. Kontrol Birminin enerjili olduğu gün sayısı.


K. Haberleşme – Tam dubleks RS485 arabirimi ATS kontrol biriminde mevcut olmalıdır.Seri haberleşme tek veya çoklu ATS uygulamalarına hazır olacak şekide kontrol biriminde bulunacaktır.


4.0 İlave Istekler

4.01 Dayanma ve Kapanma Değerleri

A. ATS kapanma ve dayanma değerleri belirtilen simetrik kısa devre akımlarına karşı dayanacak şekilde tasarlanmış olacaktır.

B. ATS zor şartlarda/çoklu kaynak transferlerini yapabilmesi için ,UL 1008 standartına sahip olmalıdır.

4.02 Sertifikalar

ATS üreticisi, ilgili ürünlere ait UL1008 standartına sahip olduğunu ve kontrol biriminin de yukarda bahsi geçen EMC ve Elektrostatik boşalma ,darbe gerilimleri vb tehlikelere karşı korunduğuna dair sertikalarını sunacaktır.

4.03 Servis

A. ATS üreticisi cihazın kullanılacağı bölgede lokal olarak servis hizmetlerini karşılayabilecek organizasyona sahip olmalıdır.

B. Her ATS için seri numaralarıyla minimum 20 yıl süreyle takip edilmelidir.

4.04 Pano

IP20 sınıfında , ISO 9001 kalite standartlarina sahip üreticiler tarafindan yapılmış ve icine yukarida bahsi geçen tüm birimler monte edilmiş ve dahili bağlantiları yapılmış olmalıdır.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
TVSS(SPD) DARBE GERILIMI KORUMA CİHAZI

( +gürültü filtreli )

Darbe koruma cihazı ,gerek elektriksel gerekse de mekanik olayların yol açtığı darbelerin sistemden uzaklaştıracaktır.Cihaz sisteme parallel bağlanacak ve darbe akım yolunu değiştirecektir. Cihaz ANSI/IEEE C62.41 Category A, B and C3 sınıfı koruma yapacaktır.
1.2 Standartlar

Ürün aşağıdaki standartlara uygun olucaktır.
A. American National Standards Institute and Institute of Electrical and
Electronic Engineers (ANSI/IEEE C62.11. C62.41. C62.45)
B. Canadian Standards Association (C.SA)
C. Federal Information Processing Standards Publication 94
(FIBS PUB 94)
D. National Electrical Manufacturer Association (NEMA LS-1 1992)

E. National Fire Protection Association (NFPA 20, 70 [National
Electrical Code], 75 and 780)

F. Underwriters Laboratories (UL 1449 2nd Ed. 2007 Rev. and UL 1283)
G. International Electrotechnical Commission (IEC 801 -> IEC 1000)

H. International Standards Organization (ISO) Company certified ISO 9001 for manufacturing, design, and service
I. MIL-STD-220A





Cihazda ayrıca UL1283 sınfında , standart elektro-magnetik girişim filtresi bulunacaktır.
1.3 Electriksel İhtiyaç
A. Sistem çalışma gerilimi :
380 VAC, L-N, L-L, L-G (N-G) konfigürasyonunda, 3 faz+N ve toprak
B. Maksimum Sürekli Çalışma Gerilimi (MCOV):

Darbe koruma cihazı ,sistem nominal gerilimden %115 daha fazla olmalıdır.Cihaz bu gerilim altında dahi arızasız sürekli çalışmalıdır.
C. Çalışma Frekansı:

Çalışma frekans aralığı 47-63 Hz olmalıdır.

D. Koruma Tipi :
Note: L = Faz, G = Toprak , N = Nötrl

Tüm iletkenler arasındaki darbeleri emebilmelidir. L-N, L-L, L-G ,N-G

E. UL 1449 Sınıfı Perfomans Değerleri:

Darbe emici aşağıdaki sistem nominal gerilim seviyelerine karşılık izin verilen maksimum tepe değerlerinde koruma yapacaktır.
System Voltage Rating Without Disconnect
120, 120/208 or 120/240 400 Volts
208, 249, 277, 230/400 or 277/480 800 Volts
346, or 346/600 1200 Volts
480 1500 Volts
600 2000 Volts








F. Gürültü Filtreleme (opsiyonel):

Darbe emici UL 1283 sınıfında elektromagnetik girişim filtresine
sahip olmalıdır.Filtre maksimum 50 dB’ de 10 kHz ila 100 MHz arasında
bilgi toplarken 50 ohm luk kayıp seviyesini geçmemelidir.
MIL-STD-220A standartına uygun olmalıdır..





G. Darbe Akım Kapasitesi:
Darbe emici minimum darbe akım kapsitesi NEMA LS-1 1992 standartına uygun şekilde aşağıdaki tabloya uygun olmalıdır.

Model Surge Rating
Per Mode Surge Rating Per Phase (L-N or L-L + L-G)
40 65 kA 65 kA
80 65 kA 80 kA
80S 80kA 80 kA







H. Cevap Süresi:

Tüm componentleri de içerecek şekilde toplam <0.5 ns olmalıdır.
I. Joule Değeri:

Darbe emici joule değeri ANSI/IEEE C62.41 Category C sınfını karşılamalıdır.

1.4 Çalışma Gereksinimleri
Darbe emici aşağıdaki değerlere uygun imal edilmiş olmalıdır.

A. Depolama Sıcaklığı : -55° to +85° C (-67° to +187° F)
B. Çalışma Sıcaklığı : -40° to +50° C (-40° to +122° F)
C. Bağıl Nem : 0% to 95%
D. Ses seviyesi : Duyulabilir seviyede olmayacaktır.
E. Çalışma Yüksekliği: 0 to 14,000 feet denizden .
F. Manyetik Alanlar: Bilgisayar odasında dahi kullanılmak
üzere manyetik alan yaymayacaktır.
.













PART 2 URUN

2.1 Tarifi:
Cihaz köprülenmiş metal oksit varistorler (MOVs) vasitası ile belirlenmiş değerdeki darbe akımının yolunu değiştirecektir.MOV ‘lu ürün haricindeki, gaz tüplü, SCR li,Selenyum hücreli çözümler normal gerilimi kesmelerinden dolayı Kabul edilmeyecektir.
2.2 Muhafaza
Plastik , UL 94-5V sınfında , Nema tip 12, 4, and 4X ‘e uygun olucaktır.
2.3 Bağlantılar
Terminaller 10 AWG’ye kadar kablaja uygun olucaktır.
2.4 Aşırı Akım Koruması (fusing)

Tüm komponentler emici ,filtreleme ve izleyen parçalar ayrı ayrı dahili sigortalı olmalıdır.Sigortalar bir milisaniyenin altında açma yapabilmelidir.600V’a kadar 200kA lik simetrik kısa devre akımını kesebilmelidir. Değişmeye açık sigortalı sistemler kabul edilmeyecektir.200kA altında herhangi bir aşırı akım koruması kabul edilmeyecektir.
2.5 Aksesuarlar
A. Ünite Durum Göstergesi (Standart)
Kırmızı ve yeşil LED göstergeler ile cihazın ön yüzünde çalışma durumu net olarak gösterilmelidir.Yeşil LED yanması demek on (10 ) fonksiyon içeren korumaların tamamının aktif olduğunun göstergesi olarak yanacaktır.Cihaza dışardan test cihazı bağlanarak fonksiyonlarının test edileceği TVSS cihazları Kabul edilmeyecektir.
B. Uzaktan izleme için kuru kontaklar (Opsiyonel )
Bir açık ,bir kapalı kontak gerilimden bağımsız olarak cihaz üzerinde opsiyonel olacaktır.
C. Düşük Gerilim algılama (Standart)
Cihaz 70% düşük gerilim seviyesinde uyarı vermelidir.
D. Faz Kaybı izleme (Standart)
Cihaz herhangi bir fazın kaybolması durumunda uyarı vermelidir.
E. Güç Kaybı İzleme (Standart)
Cihaz komple enerji kesilmesi durumunda uyarı vermelidir.








BÖLÜM 3 DÖKÜMANTASYON
3.1 Dokümantasyon

Aşagıda belirtilmiş test sertifikaları ürün ile birlkte sunulacaktırçSertifika
Ile birlikte ürüne ait aşağıda belirtilen dokumantasyonun verilmemesi
ürünün kabul edilmeyeği anlamına gelicektir.

A. Bağımsız Test Sertifikası:
Üretici cihaza ait ömür ,aşırı akım koruma , UL1449 2nd versiyon 2007 revizyonuna ait değerleri , gürültü filtreleme seviyesi ve darbe akım kapasitesini gösteren test belgesini sunmalıdır.
B. Cihazın manueli:
Üretici cihaza ait uygun çalışma ,hata giderme ,devreye alma detaylarını içeren manual verilmelidir.
C. Çizimler:
Elektriksel ve mekanik çizimler ,ağırlık,boyutlar,bağlantı detayları,bağlantının yapılacağı yer,kablaj diagramı cihazla birlikte verilmelidir.
Failure to provide any of the documentation required by this section will
result in product disapproval. Any deviation from the published specification will result in an applicable deduct applied.


PART 4 ÜRETİCİ SERTIFIKASYONU ve GARANTI
4.1 Kalite Belgesi
Üretici ISO 9001 sertifikalı olmalıdır.UL ve CSA standartları gereği kontrol noktalarınında tamamına uyulmuş olmalıdır.
4.2 Garanti
Üretici ,cihazın belirtilen esaslara gore montajının yapılması kaydı ile 5 yıl garanti vericektir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,125
Mesajlar
915,239
Kullanıcılar
449,837
Son üye
betül hüsrevoğlu

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst