Arduino İle Röle Kontrol Sorunu

Katılım
13 Mar 2020
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
23
Selamlar. Acil çözmem gereken bir sorun oluştu. Arduino ile röle tetikliyorum. Rölelerin COM uçlarına akümden kablo çektim NC ucundan da motora kablo çektim. Sorun şu ki röle NC kanalındaki elektrik gerilimini değiştirmiyor. Üzerinde bulunan yeşil led yaıp sönüyor ama NC veya NO kanalında herhangi bir değişim, anahtarlama olmuyor. NC kanalı sürekli 13V NO kanalı sürekli 0V'u gösteriyor. Bu neden olur? Doğru şekilde nasıl çalıştırabilirim?

Teşekkürler.
 
86vf68m.jpg

Merhaba. Akünün artı ucu üst resimdeki gibi açık-kapalı kontakların ortak ucuna, motora giden birinci uç normalde kapalı (NC) röle ucuna, motorun diğer - ucu akünün - ucuna bağlı olacaktır, bu durumda röle bobinine enerji gelmediğinde NO röle ucunda 13 volt DC, NC ucunda 0 volt, enerji bobine geldiğinde NO ucunda 0 volt DC ve NC ucunda 13 volt DC okunabilmeli. Bu değerler bu röle uçlarında okunamadığında;

a) Bobin enerjilendirme pin uçlarında bir sıkıntı (soğuk lehim gibi) olabilir, röle bobini içten sıkıntılı olabilir, bobin enerjilendirme uçlarını Arduino PCB'sinde boşa alıp bir avometreyle omaj ölçün, belirli bobin direnç değerinin bu pin uçlarından mutlaka okunması lazımdır, herhangi bir değer okunmuyorsa bu bobin sarımı içten sıkıntılıdır.

b) Bobin enerjilendirme uçlarında röle uçları boştayken bir omaj değeri okunduysa yerine takıp tekrar lehimleyin, soğuk lehim nedeniyle bu sıkıntı oluşmuşsa NC ve NO uçlarında röle çalışma LED'i yanıp sönerken 13 volt DC'nin birinden diğerine geçebilmesi gerekir. Bu geçme oluyorsa akünün - ucu ve röle NC/ NO kontaklarından normalde kapalıyken NO ucundaki 13 voltun NC ucuna röle çekilme sesiyle birlikte gelmesi gerekiyor. Zaten sadece bu rölenin çalışma LED ışığının yanmasıyla değil bu röle içinden mekanik kontak çalışma seslerinin de gelmesiyle (ama iç kontakları yapışıp kaldıysa bu ses gelemez) röle bobinine enerjinin gelip onun normal çalıştığını mekanik kontak sesinden kolayca anlarsınız, bir de yapılan bu ölçümdeki gibi NC ve NO uçlarındaki 13 voltun sırayla yer değiştirebilmesinden bunu anlarsınız. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Kod yok şema yok neden çalışmadı diye soruyorsun. Soru sormayı beceremeyen gençlik gerçekten ümitlerimi tüketti gerçekten. Cevap yazmak içimden gelmiyor. Röle kartını boşta denedin mi?
 
Her bir modülun adlarını, resimlerini ve kodunuzu gönderirseniz inanın şıp diye sorunun çözümüne tüm paylaşımcı arkadaşların yardımı ile ulaşabilirsiniz. Yoksa bulmaca gibi sadece "neden" diye sorarsanız, onlarca sebep sayılabilir ve hiç biri de sizin sorununuzun cevabı olmayabilir!
 
Motor röle olmadan 12 volt aküyle direk çalışıyor mu, bu DC motorda bir sıkıntı bulunmasın, motoru boşta da iyice kontrol ettiniz mi? Eğer DC motorun 12 volt DC giriş uçlarını arduino rölesi enerjiliyken kısa devre yaptırmışsanız muhtemelen peuget98'in de belirttiği gibi üzerinden aşırı geçen akü akımıyla röle iç kontakları 13 voltu sabit kalan kısımdan ileri geri salınım yaparken belki yapışıp kalmıştır, son arıza tahminime göre. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Hocam arduino ile röle sürmek için transistör kullanmalısın gücü yetmeyebilir arduinonun. ayrıca rölenin bobin uçlarına ters bir şekilde diyot da bağla çünkü o bobinde 300V üzeri voltaj oluşabiliyor kapanırken
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,873
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst