Araç içinde sağlıklı şekilde 12V led çalıştırmak istiyorum

Minan61

Üye
Öncelikle merhaba
Bir oto Aksesuarı üretmek istiyorum ve bu aksesuarda 12 volt led kullanacağım. 12 V’u dişi type-c soketi ile şerit led e iletmek istiyorum.
Ne yazık ki elektrik elektronik konularında oldukça bilgisizim sizden birkaç başlık altında yardımınızı istiyorum.

1-) kullanacağım ledler RGB değil, gün ışığı ya da beyaz renk. Ürünün uzun Ömürlü olmasını istiyorum satın alacağım ledin kaliteli olup olmadığını nasıl anlayabilirim seçimimi nasıl yapmalıyım

2-) kablo karmaşası olmaması açısından insanların telefonunu şarj etmek için kullandığı type c kablolar ile istedikleri zaman ürünü çalıştırılabilmelerini istiyorum araç içindeki USB çıkışları kaç volt güç veriyor bu değişkenlik gösteriyor mu araçtan araca göre bilmiyorum nasıl bir yol izlemem gerekir

3-) typesi soketi ile ledler arasında 4-5 cm lik bir mesafe olacak aradaki bağlantıyı sağlayacak olan kablolari nasıl belirleyebilirim

Durumu çok açıklayabildin mi bilmiyorum özetlemek gerekirse usb type c ile güç alcak 12 v şerit led yapmak istiyorum. Saygılarımla
Teşekkür ederim

Önerim:
Elektronik konusunda bilgili bir Usta'dan projenize yardım almanız.
Öneriniz için çok teşekkür ederim çevremde bilgi sahibi bir usta yok ne yazık ki iki dükkana gittim danışmak amacıyla başından savıp konudan çok farklı şeyler söylediler

Ücreti karşılığında yaptıracağınızı söyleseydiniz.
Çayınızı içerken önerileri dinlerdiniz.

güzel insan, sorularına yarım yarım bildiğim kadar cevap vereyim.
1. sorunun cevap yelpazesi çok geniş, kullandığın ledin cinsine göre fiyatlar değişkendir.
2. sorun ise, araç için usb çıkışlar standart olarak kabul edersen usb2 5 volt 0,5 amper besleme verir. usb3 özelliği varsa 5 volt 1,5 ampere kadar besleme yapar. bilmediğim bir şekilde dizayn edildiyse 2-3 amper kadar güç te verebilir. (burası telefon hızlı şarj içindir)
3-neden type c ile besleyeceksin onu anlayamadım. ledler 12 voltta çalışıyor değil mi? bu durumda 5 volt ledler daha pahalı olacaktır. type c ile her yerde soket girişi çıkışı olacak, benim için sıkıntı. kablo olayı da ledin kablolarından daha ince olmamalı. ledin zaafları vardır. tek yönden beslersen boyuna bağlı olarak ilk giriş parlak yanar sona doğru sönük kalır. bu durumda aradan veya sondan bağlantı ile led barı desteklemek gerekir.
5 volt ve type c ile baştan kendi kalene ilk golü atmış oluyorsun. bir yerlerden başlamak gerekirse ilk önce ar-ge çalışması yapmalısın. ilk önce 5m lik bir şerit led bar almalısın. (en ucuzunu al, ters bağlar yakarsın, kısa kesersin bozarsın) sonra besleme için bir karar ver 5 volt yokuş, 12 volt düz yol. evde besleme için küçük 7 amper aküde kullanabilirsin 5-10 amperlik bir adaptörde. çaktırmadan, orta karar bir ölçü aleti, yan keski, kalem havya veya istasyon, lehim teli, pasta filan olmalı tezgahında. bir de etiket bilgisini okumayı öğren. kaç metre kaç amper çeker diye. bu işten gerçekten para kazanmak istiyorsan da bir oto elektrikçiye gidip hangi sigortadan nasıl elektrik alınır öğrenmen lazım.
yani yolun uzun, hele bir çık yola nerelere geldiğini söyle arka çıkarız bilgi konusunda. bodoslamadan olmaz bu işler.

Öncelikle merhaba
Bir oto Aksesuarı üretmek istiyorum ve bu aksesuarda 12 volt led kullanacağım.
Sayın @paskomya nın dediklerine aynen katılmakla birlikte;

Bu aksesuar araçta sabit kalacak bir ürün mü yoksa portable şeklinde mi olacak. Sabit kalacaksa neden usb/typeC soketli olsun sabit bağlarsan hiç uğraşmadan, 12 volt şerit ledi çalıştırırsın.

Yok bu ürün portable olacak, elimde alıp kullanacağım, araç içinde sağa sola hareket edecek diyorsan yine soruyorum neden usb/typeC. Direk araç çakmaklık soketi ile 12 volt vererek çalıştırabilirisin.

Bazı sorularınızın cevabı çok uzun:
1-) kullanacağım ledler RGB değil, gün ışığı ya da beyaz renk. Ürünün uzun Ömürlü olmasını istiyorum satın alacağım ledin kaliteli olup olmadığını nasıl anlayabilirim seçimimi nasıl yapmalıyım
LED'ler ısıya karşı hassastır ve yeterli termal yönetim uzun ömür için kritik öneme sahiptir.
Isının etkili bir şekilde dağılmasını sağlamak için uygun soğutma, örneğin alüminyum pad ile sağlanmış olmalıdır.

2-) kablo karmaşası olmaması açısından insanların telefonunu şarj etmek için kullandığı type c kablolar ile istedikleri zaman ürünü çalıştırılabilmelerini istiyorum araç içindeki USB çıkışları kaç volt güç veriyor bu değişkenlik gösteriyor mu araçtan araca göre bilmiyorum nasıl bir yol izlemem gerekir
USB voltajı 5V (Bütün USB tiplrinde), C akımı Max 3A ancak 1A geçmemeniz tavsiye edilir.

3-) typesi soketi ile ledler arasında 4-5 cm lik bir mesafe olacak aradaki bağlantıyı sağlayacak olan kablolari nasıl belirleyebilirim
Detay vernenizde fayda var, kaç led kullanacaksınız vs...
5v_led.png

type C usb soketlerin öncesindeki devre (quick charge) bunların içinde telefonu veya donanımı tanıyan PHY100 adında bir IC vardır. telefon yada usb ile çalışan cihazda quick charge özelliği varsa öncelikle 5v ile çıkış verir. hızlı şarj onaylandığında ise 12v veya 24v a kadar 3A çıkış verecek şekilde dizayn edilirler. Eski sitemler sadece sabit 5v verebiliyordu. 12v led şerit için araçta bulunan PHY100 entegresine ben bir telefonum ve quick charge özelliğim var sinyali gönderemezseniz size 12v vermez. qualcomm phy100 entegresinin data sheet ini inceleyin. usb den sadece kırmızı ve siyah olan uçlar ile yapamazsınız. sarı ve yeşil (Dp Dm) uçlarından type C ye bilgi gönderilmesi gerekir böylece typeC sürücüsü 12v versin. bu sürücüler buck boost convertorlerdir. yani voltajı istediği seviyeye düşürme ve çıkarma yeteneği var.

Bir de arabadaki voltaj 14.6 volt'a kadar çıkabilir. O yüzden hassasiyete bağlı olarak bir tane de gerekli güçte dc-dc voltaj regülatörü gerekecektir.

Alttaki kartın üzerinde 3A yazsa da 2A'ya kadar bile soğutucu gerektirebilir!

DC-DC Ayarlı 3A Voltaj Yükseltici-Düşürücü Kartı (LM2577 + LM2596)

Ekli dosyalar

• IMG_20250215_141307.jpg
    IMG_20250215_141307.jpg
    87.4 KB · Görüntüleme: 4
Son düzenleme:
bu arada bir düzeltme yapayım. phy100 yazmışım sürekli chy100 olacak

Forum istatistikleri

Konular
130,859
Kullanıcılar
454,448
Son üye