Arçelik 5285NF Buzdolabında Aşırı Gövde Sıcaklığı Bu Sıcak Havalarda Normal midir?

yUyCCU.jpg

GMSTLd.jpg

2HbL1z.jpg

5ARKbe.jpg

KKbd6x.jpg

2W16Bf.jpg


Merhaba. Değerli ustalarım, Arçelik 5285 no-frost buzdolabımız sürekli devrede kalarak durmuyordu. Soğutucu bölümün dijital göstergesi iç kısımdan 2-3 derece farklı olarak çoğu zaman gösteriyordu, soğutucu bölüme konan dijital termometreyle bir derece uyuşmazlığı sürekli vardı. Buna bir çözüm olarak termostatın geçme fişi çıkarılıp yeniden sıkıca yerine takıldı, tüm sensör, defrost rezistansları, termik çıkarılıp yeniden yerine takıldı.

Bu işlemlerden 24 saat sonra buzdolabı yine fasılalı olarak çalışmaya geçti. Ancak 2 gün önce dondurucu bölmedeki sirkülasyon fanının üst kapak açıldığında ses yaptığını gördük. Bu strafor kapaklı bölmeyi çekip evaporatöre baktığımızda evaporatörün karlanıp ve buzlanma yaptığını, defrostta sıkıntı olduğunu ve pervanenin dönen fan kanatlarına kapak açılıp yavaşlarken bakır boruda yükselen buza çarpması nedeniyle bu sesin geldiğini gördük.

Bunun üzerine 4 yıl önceki ölçüm değerleriyle arızadan sonra yeni ölçülen ölçüm değerlerini karşılaştırdım;

Termostat : 16 k Son omaj ölçümü: 16 k

Sensör çifti : 8 k Son omaj ölçümü: 12 k

Termal kesici : 0.1 ohm Son omaj ölçümü: 0.1 ohm.

Defrost rezistansı (1) : 560 ohm Son omaj ölçümü: 328 ohm.

Defrost rezistansı (2) : 960 ohm Son omaj ölçümü: 0.924 kohm

Dijital göstergede E0 dan E6’ya kadar olan hata kodları hiç çıkmadığı halde bu parçalardan değer değiştirenler yüzünden kart sağlam olarak farzedildiği taktirde defrost işlemi sırf bu nedenlerle (Bu geçen zaman içinde defrost rezistanslarından birinin omaj değeri küçültüp diğerinin ise büyütmesi, sensörlerin 8 k’dan 12 k’ya çıkması nacka el sıcaklığıyla hızla omaj değeri değiştirdiğinin görülmesi, vb.) sekteye uğramış olabilir mi? Bu konuda oldukça kararsız kaldım, asıl hedefim kartı, tüm sensörleri, termiği ve defrost rezistanslarının her ikisini komple yenisiyle değiştirmek şeklinde.

Buzdolabımız 11-12 senelik olduğu için bazı parçaların bozulma ihtimalinin olduğunu sn. kanyak ustamin forumdaki bazı notlarından okumuştum. Bu konuda forumdaki tecrübeli ustalarımızın bu konudaki özel direktifleri veya yorumları doğrultusunda hareket etmeyi istiyorum. Rezistanslardan birinin bozulduğu kesin olsa diğerinin seri olarak bazı defrost sistemlerinde ısıtma (Buz eritme) işlemini yaptığını okudum. Birinin bozulması hem evaporatörde he de kanallardaki defrosta bir engel teşkil eder mi ayrıca bunu öğrenmek istiyorum.

Defrost rezistanslardınan evaporatörün üzerinde olanı 220 volt ac’de 0.66 A’yı altta olanı 220 volt ac’de (Prize direk takılı iken pensampermetre ile) 0.22 A’lik bir ac akımını çekti, evaporatörde olanı hissedilir derecede ısındı, koku ve bir ısınma sesi yaptı, diğeri alt bölmede olduğundan verdiği sıcaklığı dışarı çıkan ucundan elle kontrol ettim. Tam olarak elektrikli battaniye sıcaklığında elle hissedilir ılıklık oldu. Şebekeden 0.22 A değerinde akımı pensampermetreyle çekti. Her ikisinin normalde kartla birlikte çekeceği bu akım değerleri normal değerlerinde midir, kartla birlikte defrost rezistanslarını bu koşullarda mutlaka değiştirmem gerekli midir? Tecrübeli ustalarımızın bu konudaki değerli yorumlarını öğrenmek istiyorum. Kolay gelsin. Saygılarımla.
 
O kadar çok buzlanma varsa defrost suyunu dışarı tam atamıyor olabilir.
 
Bir önceki mesajımı mobil olduğumdan kısa öz ulaştırmaya çalıştım.
Aradığınız sensör üst soğutucu bölümün kapağını açtığınızda sol üst kısımdaki buz saklama kabı rafını sökün altındaki sensör dondurucu bölme sensörüdür.
Teknik değerleri 25 derece ortam ısısında 5 kohm iç dirence sahip NTC dir
Bu sensörün illa bozuk olması gerekmez nemden soketler oksitlenmiş olabilir kontrol ve temizliğine dikkat edin.
Hata başlangıcı olarak gövdenin aşırı ısınması şikayetine geri dönersek :
Kondanserde yüksek basınç altındaki buhar halindeki gaz yeterli ısı trasferini gercekleştiremediğin den likit yetersizliğinden terleme yapacak komprosör presyon basıncı yükselecektir.
Böyle bir durumda da yeterli soğutma oluşmadıgından ve hızlı ısı farklılıkları algılayan işlemciniz EO hata kodu verecektir!
size dolabınızın kapıları açık olarak bayram sonuna kadar beklemenizi dolabınızın hızlı ısı transveri yapabileceği bir ortamda çalıştırmanızı önerebilirim .
Sn.Alfa romeo evap ta bulunan strafora sarılı sensörün işlevi nedir ve (evapta ya da farklı bir yer)
sensör.png
nasıl konumlanması gerek,diğer sensörler kelepçe ya da farklı bir yöntemli evap'a tam olarak temas etmesi sağlanıyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,128
Mesajlar
915,272
Kullanıcılar
449,845
Son üye
burak_duyar

Yeni konular

Geri
Üst