Ani Su ısıtıcı, sistemi zangırdatıyor, yanına Fritöz takmam lazım daha

trokle

Üye
Katılım
22 Şub 2014
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
69
Sayın Hocalarım ve Arkadaşlar,
Lütfen yardımcı olun bana;

Ben lokantacıyım, İş yerimde 4000 watlık bir ani su ısıtıcısı var, ayrıca (sanırım) 1500'lık bir meze dolabı, (motoru dışarıda olanlardan) soğutucu cihaz kullanıyorum. Mikrodalga var , Ve birde 30 adet tasarruflu (20 watt) lamba akşamları çalışıyor..
İş yerim şehir dışında, Uludağ yolu üzerinde, Trifaze elektrik alıyorum.
Ani su ısıtıcımdan vazgeçemem, buzdolabımdan vazgeçemem, , bu 2 'si bile aynı anda çalışınca, ışıkların şiddeti düşüyor, şimdide yine yüksek watt çeken bir fritöz aldım, hızlı pişirsin diye, perişan etti beni..

Voltaj 180-190 civarı geliyor ama (sanırım) benim derdim Amper ile

Bu dert nasıl çözülür? Yükseltmenin yolu var mıdır?
 
Merhaba.Prizlere çekilen ve hattan çekili gelen tüm kabloların kesiti çok yetersiz geldiği için voltaj düşümü oluyor kesinlikle.Voltaj değeri çok fazla da düşük değildir,örneğin elektrikli cihazlardan tasarruf lambaları (165-240 vac'de çalışan) bundan çok fazla etkilenmeyecektir.Ehliyetli bir elektrikçiye trifaze hattın direkten itibaren çekilip gelen tüm kablo kesitini,topraklı prizlere kadar çekilen tüm kablo kesitini inceletin.Toplamda birden fazla yüksek güçlü rezistans içeren cihazların paralel olarak bu şebekedeki devreye girmesinde,eğer bu kablo kesitlerini uygun şekliyle daha üst kategoriden,kablo kesiti seçim tablosundan bir elektrikçiye seçtirilip çekilirse eğer,tüm yanan ışıkların bu anlık kısılması çok daha az olacaktır. (Hiç azalma olmaması,etkilenmemesi ise söz konusu olamaz)

Aksi halde bu haliyle kablolarda oluşan aşırı ısınma (geçen yüksek amperi bu mevcut kesitteki kablolar çok fazla da taşıyamadığı için) kaynaklı istenmeyen ısı enerjisi,bu kablolarda tam kaybolurken ışıklar da bu esnada iyice kısılacaktır.Yani çözüm tesisatı yetkili bir elektrikçiye daha kalın kablo kesitini “kablo kesiti/taşıyacağı anma akımı (amper)” tablosundan tam seçerek bu tesisatı yeniden çektirmenizle tam çözülebilir.Bir de yüksek güçlü asenkron motorlar (4 kw'dan büyük) işletmenizde yol verme devresi olmadan direk elektrik şebekesine giriyorsa bu mevcut kesitli kablolarla çekili olan tesisatınızla ani voltaj düşümlerine yine neden olabilecektir.Kolay gelsin.
 
gecenin 5 inde mesaj yazıp sabah 10 da hadi beyler demek komik olmuş.
trifazede 190 volt mu?
anlamadım bu konuyu. trifze 380 volt değil mi:)
4 kw su ısıtıcı yanında 1500 lük dolab da 2300 yer tam yük altında hatta büyüklüğe bağlı 3 kw ya kadar çıkıyormuş bazıları. ki çok yüksek bir değer sayılmaz. bizde bir derin dondurucu bir buzdolabı bir davuk bir fırın bir 1 kw su ısıtıı var bu kadar zorlanmıyor.
eğer tüm aletleri tek kabloya bindirmişsseniz zorlanma olası. özellikle buzdolabı motorunun ürettiği ters akım tesisattaki lambaların ışığını titretebilir kısabilir.
size tavsiyem saatten ve ana şalterden sonra her makineye ayrı hat çekmenizdir. kablo kesitleri 2.5 luık tabir edilen cinsten olmalı. şebekeye bağlanan kablo ise olabildiğince kısa tutulmalıdır. mutlaka topraklı hat kullanın ve özellilke notr sıfırlaması olan bir alet ya da priz olmasın dükkanda.
 
"trifazede 190 volt mu?anlamadım bu konuyu. trifaze 380 volt değil mi:)"

Evet,380 voltu duyduğumzda (özelikle de asenkron motorlarda) 3 fazlı olduğunu hemen anlarız.Ama trifazede faz-faz arası 380 volt,faz-toprak veya faz-nötr arası 220 volt ölçülür,herhalde lokantacı olan bu değerli ustamız faz ve toprak arasının 190 volt (Normalde 220-230 vac olması lazım,buraya dağıtıcı trafodan biraz düşük voltaj da gelmiş) olan faz-toprak veya faz-nötr ara değerini ölçmüştür.Çünkü faz-faz arasını tam ölçebilseydi eğer 380 tam olamasa bile (Çünkü voltaj biraz düşük olarak direkten geliyor) en az 360-365 volt ac'yi ölçüp görebilmesi de gerekirdi.Kolay gelsin.
 
işyrinize 380 geliyor ama fazlar cihazlara eşit olarak dagılıyor mu yoksa yoksa tüm cihazlar tek faza mı baglı ....ani su ısıtıcısınız mono faze tek fazlı ise , trifaze olanı var üç fazlı ondan alın yada daha güzeli tüplü bir şohpen alın rahat rahat kullanın....
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,966
Mesajlar
913,951
Kullanıcılar
449,611
Son üye
ramazansanli@

Yeni konular

Geri
Üst