Analog voltaj düşmesi

bladekel

Üye
Katılım
14 Kas 2009
Mesajlar
5
Puanları
1
Yaş
37
Herkese merhabalar.

Bir indiksiyonlu ısıtıcımız var. 0-10V'luk bir sinyal ile indiksiyon şiddetini ayarlamamız gerekiyor.

Kendi tasarladığım kart ile bunu kontrol etmek istiyorum.

Mantık olarak arduino nano ile ürettiğim 5v'luk pwm sinyalini, opamp yardımıyla 0-10v arasına çıkarıyorum. İlaveten opamp çıkışında da BD137 npn transistör ile de güç arttırımı yapıyorum.

Simulasyon ortamında ve bir yere kadar gerçek dünyada bunu başarabildim.

Delta marka bir AC motor sürücüde sıkıntısız bir şekilde denemelerimi yaptım ancak indiksiyonlu ısıtıcıda sıkıntı yaşıyorum.

İndiksiyonlu ısıtıcıda kartı kullanırken 2 senaryoyu denedim.
1.'si kartımın üzerinde kendi 12v'luk güç kaynağım var, diğerinde ise indiksiyonun üzerindeki 12v'luk güç kaynağını kullandım.

Her 2 seçenekte de kartımın gnd'si ile indiksiyonun GND'sini birleştirdim.

Kendi güç kaynağımı kullandığım zaman 0-10v değişimi okuyabiliyorum ama indiksiyonun ısıtma şiddeti değişmiyor.

İndiksiyonun güç kaynağını kullandığım zaman ise 7v civarlarına kadar çıkabiliyorum bu da uygulamamızda bize yetmiyor.

Kendi tasarımım olan kartın şeması;
kartDevre.png


İndiksiyonlu ısıtıcının analog giriş şeması;
indiksiyonDevre.jpg


Bağlantıları şu şekilde yapıyorum. İndiksiyonlu ısıtıcının S8 numaralı pininden 12V, S6 numaralı pininden GND alıyorum ve S7 numaralı pinine kendi kartımın Analog çıkışını veriyorum.

Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ediyorum.
 
Isıtıcı şemasında s6, s7 ve s8 pinlerine bağlı bir pot görünüyor. Kendi yaptığınız kaynağı kullanırken bu potu devreden söküp denediniz mi?
 
Isıtıcı şemasında s6, s7 ve s8 pinlerine bağlı bir pot görünüyor. Kendi yaptığınız kaynağı kullanırken bu potu devreden söküp denediniz mi?
Orada bağlı bir pot yok, yapmaya çalıştığımız işlem için gerekli potun oraya bağlanacağına dair bir şema diyelim. Harici pot bağlantısı....
 
indüksiyona ait kartı kullanırken yaptığınız devredeki 2 klık direnci daha büyük değerli bir dirençle örneğin 5k gibi deneyin.
 
S8 deki voltaj herhalde 10 V, senin anlatımından bunu anlıyorum. Bu durumda 0 - 10 V arasında bir DC voltaj vermen gerekiyor S7 ye. Devre buna göre tasarlanmış. Ama sen PWM veriyorsun.

Senin yaptığın OPAMP li devreye PWM vereceğine doğrudan arduino analog çıkıştan 0 - 5 V arasında bir DC değer ver. opamp bunu 0 - 10 V arasına getirecek ve bu şekilde olması lazım. Q1 güçlendirme transistörüne de ihtiyacın yok. Hatta onun zararı var, çıkış voltajından 0.7 V çalar.
 
Değerli yorumlarınız için teşekkürler.

Öncelikle indiksiyon kartına müdahale edemiyoruz.

Diğer taraftan arduino nano kart kullandığımız için dac çıkışımız maalesef yok ve analog voltajı pwm ile elde etmeye çalışıyorum.

Pwm kullanımında da şöyle bir sıkıntı yaşamıyorum, Delta vfd ile kullandığımızda zaten sıkıntısız bir şekilde ayarlama yapabiliyoruz. Sıkıntım indiksiyon kartıyla bir uyumsuzluğum var.

Transistörü ekleme sebebibim öncesinde de böyle bir düşüş yaşadığım için, opampın gücü yetmeyebilir belki diyerek bir de transistörle denedim ama sonuç maalesef gene aynı oldu.

0.7v'lil düşüş aslında önemli değil, çünkü harici voltaj kaynaklarımız zaten 12v, bu da 10v'a kadar tüm kayıplarla yetiyor bize...
 
Osiloskop varsa çalışan delta vfd çıkış sinyali ile çalışmayan senin devre çıkış sinyalinin görüntülerini koy. Oradan fikir yürütmeye çalışalım.
 
indüksiyon kartına müdahale edin dememiştim. Sizin hazırladığınız karttaki direnci değiştirip indüksiyon kartına ait dc kaynakla beraber kullanıp deneyin demek istemiştim.
 
indüksiyon kartına müdahale edin dememiştim. Sizin hazırladığınız karttaki direnci değiştirip indüksiyon kartına ait dc kaynakla beraber kullanıp deneyin demek istemiştim.
Kusura bakmayın yanlış anlamışım. Ancak dediğiniz gibi yaparsam da kazanç yükseleceğinden dolayı çıkış voltajı çok yükselecektir. Bu da indiksiyon kartına zarar verecektir....
 

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,774
Kullanıcılar
449,979
Son üye
schule48

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst