analog giriş ve Çıkışlar yardımm

seyfu37

Üye
Katılım
14 Eyl 2008
Mesajlar
21
Puanları
1
Yaş
39
herkese slm.

Analog girişler plclerde tam olarak ne işe yarar arkadaşlar..

analog giriş ve çıkış elemanları nelerdir?

A/D çevirici kullanırken nelere dikkat edilmelidir?

Analog giriş ve çıkışları kulllanmamızın nedenleri nelerdir?

Şekilde bağlantılı gösterirseniz sevinirim.

iyi günler..
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
PLC kullandığınız prosess içerisinde sadce binary yani 0-1 değişkenler olmayabilir. Örneğin 60 derecelik sıcaklık değerini PLC yazılımında kullanmak istediğinizde bu sıcaklığı doğrudan dijital inputtan alamazsınız, aldığınız takdirde de PLC bu sıcaklık değerini algılamaz.

Bu gibi durumda analog input kullanmanız gerekir, sıcaklık değerini analog inputun bir bir kanalına bağlarsınız ve ilgili adresten okuma yaparak sıcaklık bilgisini PLC'nin anlayacağı hale getirirsiniz.

Analog output içinse şöyle bir durum düşünün. Motor sürücüsünün frekansını PLC üzerinden arttırmak istediğinizde, bunu analog output ile sağlarsınız. örneğin 50Hz'lik frekans için 20mA v 0Hz'lik frekans içinde 4mA aralığındaki bir skala ile analog output kullanılarak motor frekansı değiştirilebilir.

Analog input ve output'un kullanım şeması ya da adreslemeleri içinde gerekli bilgilere forumda küçük bir arama ile ulaşabilirsiniz.
 
Titus hocam ağzına sağlık tamamen doğru anlatmışsın.Ben de şunları ilave edeyim,örneğin bir motorun akımını scadada izlemek istiyorsun.Bu amper değeri de analog bir bilgidir.Bunun için PLC'de bir analog inputun OLMALI.Motorun akımını ölçebilecek bir akım trafosunu giriş fazının birine bağlarsın.akım trafosu çıkışını akım çeviricinin 0-5A girişine bağlarsın.Akım çeviricin 4-20mA çıkışını PLC'deki analog inputa girersin.Böylece akımı PLC'nin anlayacağı dile çevirmiş olursun.Program da da gerekli ayarlamaları yaptıktan sonra bu bilgiyi bir databloka atar bunu da scadada tanımlarsın.Böylece motor akımını ekrandan izleyebilirsin.Analog output ise genelde frekans değiştirmek için hız kontrollere girilir.Digitalde olduğu gibi analog output komutunu PLC hız kontrol cihazına gönderir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,217
Mesajlar
915,886
Kullanıcılar
450,000
Son üye
ozproje46

Yeni konular

Geri
Üst