Analog devre tasarımı ve uygulaması

kudretuzuner

Paylaşımcı üye
Katılım
28 Tem 2009
Mesajlar
912
Puanları
131
Merhaba,
Analog bir tasarıma ihtiyacım var. Proje protoborda kurulacak. Medikal sinyal işleme üzerine bir çalışma yapmaktayım. Yüz kaslarından veya şakak kasından alınacak elektriksel sinyaller (RAW mikrovolt veya milivolt olabilir bilmiyorum) AD602 ile tesbit edilip önce HPF ,LPF (yüksek ve alçak filitre edilip) HPA ,LPA ile(amplifiye) yükseltilip çıkış ADC0804 ile 8 bit dijitale çevrilecek. ADC0804 entegresi, kas, her kasıldığında 00-FF arası ledleri kasılma oranına göre yakarsa iş tamam demektir.
Deri ile temas edecek pediatrik probları sipariş verdim. Diğer tüm entegreleri(AD602, ADC0804) opamplar var ama projeyi yapan arkadaş istediği opamp kullanabilir ödemesini yaparım. Belki onlarca makale okudum. Tabii bu makaleler kasın sinyalini analiz etme üzerinedir. Benim, sinyali analiz etmeme gerek yok, branşımın dışında bir konu, nöroloji yi ilgilendiriyor. Benim isteğim, örneğin şakak kasının kasılama miktarını elektriksel olarak tesbit etmek filitreleyip amplifiye ederek analog olarak 0-5 volt arasında okumak.
Not: İlgilenen arkadaşlar ücretini de yazarlarsa memnun olurum. Teşekkür ederim.
GSM:0(505)343 21 35
 
Bu gibi işler için ücret talep edilmesi doğru değildir. Yardımlaşma ruhu içerisinde basit bir uygulama ile de çözülebilir.
Kullanılacak sensör özellikleri doğrultusunda BUFFER kullanımı hemen hemen tüm sorunları çözecektir.
Çünkü çok düşük sinyallerin işlenilmesi değil, bunların iletilebilmesi ciddi sorundur.
 
Bu gibi işler için ücret talep edilmesi doğru değildir. Yardımlaşma ruhu içerisinde basit bir uygulama ile de çözülebilir.
Kullanılacak sensör özellikleri doğrultusunda BUFFER kullanımı hemen hemen tüm sorunları çözecektir.
Çünkü çok düşük sinyallerin işlenilmesi değil, bunların iletilebilmesi ciddi sorundur.
Merhaba,
Dediğiniz doğrudur ,ama olsun, ben emeğe ve bilgiye çok önem veririm. Sonuçta bir zaman harcama söz konusudur. Konuyu illa çözerim ama hem zaman kısıtlaması var hem de analog konusunu iyice öğrenmem gerekir. Bu arada mesaj kutunuza çok kapsamlı bir dosyamı da yollayayım. Siz de proje hakkında fikir sahibi olun isterim. Sizi şahsen olmasa da forumlardan tanıyorum. Bu konuda yardımcı da olabileceğinizi de düşünüyorum. Tekrar teşekkür ederim.
 
tıbbı medikal elektronik çok ciddi bir iştir. yapan kişinin, tasarlayan kişinin tıbbi bilgileri oldukça yüksek olmalı. bir seferde yapılacak bir şey de değil.
 
tıbbı medikal elektronik çok ciddi bir iştir. yapan kişinin, tasarlayan kişinin tıbbi bilgileri oldukça yüksek olmalı. bir seferde yapılacak bir şey de değil.
Merhaba, çok haklısınız katılıyorum. özel mesaj olarak bilgi verdim. Birazdan atacağım.
 
Konu sadece analog sinyallerin yükseltilmesi ise yardımcı olabilirim.
Digital teknoloji bende yok denilebilir. Taa 1990 lardaki ASSEMBLER çalışmalarımdan başka bilgi birikimine sahip değilim.
Digital kısmı zaten ayrı bir mühendislik dalı olduğu için o kısım ile hiç ilgilenemem.
Burada tek yardım edebileceğim konu mikrovoltlar seviyesindeki analog sinyallerin tekniğine uygun sağlıklı olarak yükseltilebilmesi hususudur.
Anladığım kadarıyla da analog sinyaller belli seviyede yükseltilebilirse büyük ihtimalle cihaz digital işlemlerin tamamlanması ile halledilecektir.
Zaten digital işlemler için ayrı bir uzman gerekmektedir.

NOT:
Videodan anladığım kadarıyla baskı uygulaması bir çeşit piezo ile yapılmaktadır.
Piezolar çok uzun sürelerden beri belli kullanım alanına sahiptirler.
Eğer kullanılan sensorler piezo ise çok yüksek giriş empedansına sahip yükselteçler kullanılmalıdır. Takribi 500k ila 1000k.
Bu denli yüksek giriş empedansında çok düşük sinyallerin işlenebilmesi (yükseltilebilmesi) özel teknikler gerektirmektedir.
Bilindik en eski yöntem, eski lamba teknolojisidir. Lamba teknolojilerinde giga ohmlar seviyelerinde bile giriş empedansı mümkün olabilmektedir. 1Mohm gibi giriş empedansları lamba teknolojisi için neredeyse girişin kısa devre edilmiş hali gibi denilebilir. Ancak yine de çok düşük sinyal seviyelerinde lamba teknolojileri de yeterli olmayacaktır.
İkinci olarak ise FET girişli özel OP-AMP'lar.
Nispeten çok yüksek giriş empedanslarında sorunsuz kullanılabilmektedirler.
Ayrıca anlaşılacağı üzere diş baskı sensörü doğrudan bir cihaza bağlıdır.
Bu cihazın içerisinde önceki mesajımda bahsetmiş olduğum üzere her bölge için ilgili sensore irtibatlı yüksek giriş empedansına sahip BUFFER devreleri olması kuvvetle muhtemeldir.
Sinyal seviyesinin belli seviyede yükseltilme işleminden sonra digitalize edilip, uygun bir Wi-Fi tekniği ile ana işlemci ünitesine aktarılması gayet kolaydır.
 
Son düzenleme:
Yanıtınız için teşekkürler. Benim tek öğrenmek ve de uygulamak istediğim konu şakak kasının kasılması anında ürettiği elektriksel potansiyeli 0-5 volt arası görebilmektir. Bu uygulama için en doğru dizaynı bulmak, ısıste simulasyonunu görmek ve de protobordta uygulamasını yapmaktır. Bu projenin dijital tarafını bitirmiş durumdayım. Analog bilgim yok, öğrenmeye ne zamanım ne sağlığım müsait değil. 0-5 volt arası analog sinyali elde ettiğim an projeyi hızla sonuçlandıracağım. Bu arada diğer arkadaşlardan da fazla ilgi görür diye bazı görselleri de paylaşayım. Basınç sensörü olarak FSR kullanmaktayım. Uzun araştırmalar sonunda kalibre edebildim. 1x1 cm2 olarak kullanmaktayım. 0-5 volt analog bilgiyi ADC0804 entegresine giriş yapıyorum. Çıkan 8 bit datayı(00-FF) 18F4550 portlarına giriyorum. Yazılım ile de RF olarak PC'ye aktarıyorum. Tüm PIC yazılımlarını (16F628 ve 18F4550 iki PIC senkron çalışıyor)) assembly ile PC tarafını da VB.Net 2010 express edition ile yazmaktayım.Tekrar teşekkürler.
 
Son düzenleme:
Ben bir kaynak iliştireyim
https://tr.wikipedia.org/wiki/Piezoelektrik
Tahminde bulunduğum üzere ana sensörünüzün piezo olabileceğini, dolayısı ile temel mantığını anlatmaya çalışmıştım.
Projeyi yapmak isteyen arkadaş olursa elimden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışırım.
 
angaralı, vücuda yapıştırılan o problar iki türlü çalışıyor. biri elektrik veriyor diğeri de elektriği /hareketi-sesi okuyor. detayını nasıl çalıştığını ben bilmiyorum. bir kaç tane uzman dr. abime yapıştırırken dinledim gördüm.
 
Son düzenleme:

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,172
Mesajlar
915,633
Kullanıcılar
449,936
Son üye
AsilOzgenc

Yeni konular

Geri
Üst